Ο υπερτουρισμός και το κυνήγι του κέρδους απλώνει τα πλοκάμια του παντού χωρίς καμιά διάκριση ακόμα και όταν πρόκειται για την εκπαίδευση των μαθητών. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος η Σαντορίνη βρίσκεται στα φώτα της δημοσιότητας για τους λάθος λόγους καθώς όπως έγινε γνωστό αποφασίστηκε το κλείσιμο του παραρτήματος του Εθνικού Ωδείου στο νησί αφήνοντας στο δρόμο τους 100 μαθητές που παρακολουθούσαν μαθήματα εκεί και εξασκούνταν στην εκμάθηση μουσικών οργάνων.
Η απόφαση για το λουκέτο ήρθε μετά την επιθυμία του ιδιοκτήτη του κτηρίου που στεγάζοταν το Ωδείο να το αξιοποιήσει ως ακίνητο εκμεταλλευόμενος την τεράστια τουριστική ανάπτυξη του νησιού και φυσικά σκεπτόμενος τα υπερκέρδη από την μίσθωσή του για τουριστικούς λόγους έναντι των εσόδων που είχε από την χρήση του ακινήτου για εκπαιδευτικούς λόγους.
Κι όμως κανείς δεν σκέφτηκε ότι το λουκέτο στο παράρτημα του Εθνικού Ωδείου είναι πληγή για την τοπική κοινωνία αλλά και εν γένει για την εκπαίδευση των παιδιών του νησιού.Για να μην αναφερθούμε στους εκπαιδευτικούς που έχασαν τη δουλειά τους ξαφνικά. Όπως καταγγέλεται από πλευράς Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου «Η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής του νησιού, αλλά και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι μεγάλες. Τους καλούμε να κινηθούν άμεσα ώστε να βρεθεί κατάλληλος χώρος για να συνεχίσουν τα παιδιά στη Σαντορίνη τις σπουδές τους. Αντίστοιχα μεγάλη είναι η ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Κυβέρνησης για την ανυπαρξία ενός Δημόσιου συστήματος μουσικής Εκπαίδευσης δικτυωμένου σε όλη την Ελλάδα, που να ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Σήμερα μιλάμε για ένα σχεδόν αποκλειστικά ιδιωτικό σύστημα Εκπαίδευσης που στερεί τη δυνατότητα των μουσικών σπουδών σε πολλούς νέους. Η περίπτωση του Ωδείου στη Σαντορίνη δεν είναι μεμονωμένη. Πριν λίγους μήνες ανακοινώθηκε η διακοπή λειτουργίας του «Ορφείου» στην Αθήνα σα συνέπεια της τουριστικής ανάπτυξης στην Πρωτεύουσα. Αντίστοιχα το ιστορικό κτήριο του Εθνικού Ωδείου στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο σπούδασε μια ολόκληρη γενιά μουσικών, θα γίνει ξενοδοχείο. Θυμίζουμε τη συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο δύο ιστορικών Κινηματογράφων της Αθήνας (Ιντεάλ, Άστορ) για να γίνουν ξενοδοχεία.»
Μήπως ήρθε η ώρα οι τοπικές κοινωνίες να ξεσηκωθούν και να αντιληφθούν ότι δεν είναι τα πάντα σχέση κόστους - ωφέλειας. Τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των μαθητών είναι αναφαίρετα και είναι απαράδεκτο εν έτει 2024 το κέρδος να θεωρείται σημαντικότερο από την πολιτιστική μόρφωση των παιδιών και μάλιστα σε ένα νησί που ούτως ή άλλως οι παροχές και οι ευκαιρίες για να μυηθεί ένα παιδί στον πολιτισμό είναι περιορισμένες.
Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση για αυτούς τους 100 μαθητές που αξίζει και πρέπει να συνεχίσουν την μουσική τους εκπαίδευση. Όπως τονίζεται και από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο « Απέναντι σε αυτή την τάση, που βάζει το κέρδος πάνω από την πολιτιστική κληρονομιά και την εκπαίδευση, διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Μαζί με γονείς και μαθητές, ζητάμε σύγχρονες, δωρεάν μουσικές σπουδές μέσα από ένα δημόσιο σύστημα, υπό την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. Αναμένουμε από τη Δημοτική Αρχή και την Περιφέρεια να αναλάβουν δράση, ώστε να βρεθεί άμεσα χώρος που θα επιτρέψει τη συνέχιση της εκπαίδευσης των 100 μαθητών της Σαντορίνης, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.»