Αλλάζουν όλα στα σχολεία από τη νέα σχολική χρονιά 2024-25 καθώς αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης το νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα bullying καθώς και να εξαλειφθούν ακραίες συμπεριφορές των μαθητών.
Η αυστηροποίηση των Κανονισμών Λειτουργίας των σχολείων, η άμεση ενημέρωση των γονέων για τις απουσίες, οι νέες ποινές, οι αποβολές για τα κινητά, η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος όπως και η υποχρέωση των γονέων να καλύπτουν τα έξοδα από τις υλικές ζημιές που προξενούν τα παιδιά τους στο σχολείο, δίνουν το στίγμα της νέας φιλοσοφίας που θέλει να δοθεί στα σχολεία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η θέσπιση και η εφαρμογ΄ή του νέου Κανονισμού Λειτουργίας των Σχολείων. Το περιεχόμενό του θα συνίσταται σε ένα πλαίσιο αυστηρών κανόνων συμπεριφοράς και συνεπειών σε περιπτώσεις παραπτώματος, κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας του σχολείου καθώς και σε όλες τις δραστηριότητες, που διοργανώνονται από αυτό, όπως πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές εκδρομές.
Mάλιστα στο σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες αναλύεται εκτενώς όλο το πλαίσιο των παιδαγωγικών μέτρων που επιστρατεύονται σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με στόχο, μεταξύ άλλων, και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Νέο ποινολόγιο στους μαθητές για τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία
Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι στα προβλεπόμενα μέτρα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές τόσο στις σχολικές τάξεις όσο και στους υπόλοιπους χώρους των σχολείων. Από τη νέα σχολική χρονιά, λοιπόν, όσοι μαθητές χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να εκθέσουν συμμαθητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έρχονται αντιμέτωποι με την αυστηρότερη ποινή που είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα: Αν μαθητής/τρια έχει κινητό και μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές/τριες του/της, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού επιλαμβάνεται ο Διευθυντής ή μετά από κρίση του τελευταίου ο Σύλλογος Διδασκόντων για ποινή αποβολής 1-5 ημερών ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού. Αν η παραπάνω συμπεριφορά αφορά σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος για τον/την υπαίτιο/α μαθητή/τρια.
Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιβάλλουν και ωριαία αποβολή σε μαθητή σε περίπτωση που τον εντοπίσουν να έχει κινητό τηλέφωνο στην τάξη ακόμα κι αν δεν προβαίνει σε χρήση του. Μάλιστα αν υπάρξει υποτροπή και οι εκπαιδευτικοί διαπιστώσουν ότι ο μαθητής σκοπίμως και επιδεικτικά αγνοεί τις υποδείξεις τους για μη χρήση κινητού, η αποβολή μπορεί να είναι ημερήσια. Αυτό όμως το τονίζεται από πλευράς Υπουργείου είναι ότι εφεξής, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιβάλλουν ως ποινή ακόμη και την οριστική αποβολή του μαθητή, ήτοι την «αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος», αν διαπιστωθεί και αποδειχθεί ότι με την χρήση κινητού, ο μαθητής δρα ως θύτης εις βάρος άλλων μαθητών και τους ασκεί κάθε μορφής εκφοβισμό. Άλλωστε, το πλήθος των καταγγελιών στα σχολεία για τα συγκεκριμένα περιστατικά, έχει πάρει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις και μια τέτοια κίνηση ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.