Παιδεία

Ιδιωτικά ΑΕΙ: Κλιμακώνουν τον αγώνα οι φοιτητές με πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο στα Προπύλαια

Ιδιωτικά ΑΕΙ: Κλιμακώνουν τον αγώνα οι φοιτητές με πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο στα Προπύλαια
Μετά από το εκκωφαντικό «όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια» που φώναζουν τις τελευταίες 8 εβδομάδες οι φοιτητές, ετοιμάζουν κορύφωση του αγώνα τους, αύριο στα Προπύλαια, ημέρα ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

 Οι φοιτητές ετοιμα΄ζουν μεγάλο πανελλαδικό-πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 8 Μαρτίου, κατά του εν λόγω νομοσχεδίου «που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και τη Δημόσια Παιδεία». με το ραντεβού να είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

«Όχι στο νομοσχέδιο που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και τη Δημόσια Παιδεία»

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους για το πανελλαδικό συλλαλητήριο τους, «στις 8 Μαρτίου ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα βουλιάξουμε την Αθήνα με την πανελλαδική κινητοποίηση των Συλλόγων και θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τη δημόσια – δωρεάν εκπαίδευση. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πανελλαδικά, όλοι οι φορείς της πανεπιστημιακής και πανεκπαιδευτικής κοινότητας, εργατικά σωματεία, μαθητές, συλλογικότητες θα γίνουμε ορμητικό ποτάμι όσο στη Βουλή θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και την προοπτική μας». «Ο δίκαιος αγώνας που δίνουμε είναι πραγματικά υπόθεση όλου του λαού», τονίζει ο Συντονισμός των Φοιτητικών Συλλόγων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), καλεί σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των φοιτητών την Παρασκευή έχοντας προκηρύξει 48ωρη απεργία, ενώ τετράωρη στάση εργασίας 11:00 - 15:00 προκήρυξαν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), καθώς επίσης και η ΟΛΜΕ με 24ωρη απεργία. «Σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι περιθωριακά και προσφέρουν χαμηλής ποιότητας μόρφωση. Αυτή είναι η πραγματικότητα που θα καταθέταμε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, αν μας καλούσαν, ως είθισται. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η κυβερνητική πλειοψηφία προτίμησε για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης τον αποκλεισμό της Ομοσπονδίας μας. Όμως, ό,τι και να κάνουν, η αλήθεια δε μπορεί να κρυφτεί» τονίζει μεταξύ άλλων η ΟΛΜΕ.

Αρκετά πανεπιστημιακά τμήματα παραμένουν υπο κατάληψη για 9η εβδομάδα, με τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου στις σχολές αυτές να διενεργούνται με ψηφιακά μέσα.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ υπερψηφίστηκε, την περασμένη Δευτέρα, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μόνο με τις ψήφους της ΝΔ, καθώς «κατά» τάχθηκαν οι Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς, των Σπαρτιατών και της Νίκης. Να τοποθετηθούν στη συζήτηση της ολομέλειας, επιφυλάχθηκαν η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας.