Opinions

Βαγγέλης Αποστόλου: Κοντά στους αγρότες μας μέχρι την πλήρη δικαίωση

Βαγγέλης Αποστόλου Βαγγέλης Αποστόλου
intime intime
Το βάρος που έχουν να σηκώσουν σήμερα τόσο οι Έλληνες, όσο και οι Ευρωπαίοι, αγρότες ξεκινά από τη συμβολή τους στη κάλυψη των διατροφικών αναγκών των χωρών τους και φτάνει μέχρι τη δική τους επιβίωση στις ρίζες τους.

Οι κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών δεν εμφανίστηκαν από το πουθενά, ήρθαν ως αποτέλεσμα μιας σειράς παραλείψεων και αδιαφορίας για τα συμβαίνοντα στον αγροτικό χώρο και εκδηλώθηκαν λόγω της αδυναμίας τους να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής, που κι αυτό δεν ήρθε τυχαία.

Προέκυψε μέσα από μία αισχροκέρδεια, που εμφανίστηκε πρωτίστως στη λιανική πώληση των εισαγόμενων προϊόντων, τα οποία καλύπτουν βασικές ανάγκες διατροφής και γι αυτό πλήττουν τόσο τους καταναλωτές, όσο και τους αγρότες-παραγωγούς.

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει τη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, να έχει και ένα ακόμη αρνητικό προβάδισμα στην Ε.Ε., τη μεγαλύτερη απόκλιση τιμών από την τιμή που παίρνει ο παραγωγός στο χωράφι, μέχρι την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής στο ράφι των καταστημάτων λιανικής πώλησης. Ξεπερνά κατά μέσο όρο το 200%.

Όλα αυτά έχουν συνδυαστεί με τη νέα ΚΑΠ, με τη μεγάλη καθυστέρηση στη σύνταξη του στρατηγικού σχεδίου για τον αγροτικό χώρο, με την περιβαλλοντική συμμόρφωση και την καθυστέρηση στη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, προσεγγίσεις που δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα στον τομέα των επενδύσεων, που είναι απαραίτητες για να παίξει ο αγροτικός χώρος καθοριστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Δυστυχώς κυριάρχησε ήδη η μονομερής επενδυτική δραστηριότητα στους ενεργειακούς τομείς. Ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά υπέρ των μεγάλων συμφερόντων των χωρών του Ευρωπαϊκού βορρά που κατέχουν τις σχετικές τεχνολογίες και την απαραίτητη τεχνογνωσία με την οποία λυμαίνονται ήδη το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κι ενώ ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης όλης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορύφωση των κινητοποιήσεών για την επιβίωσή του, πετάγεται ξαφνικά η κα Τζάκρη, και χωρίς καμία τεκμηρίωση προσεγγίζει τα πεπραγμένα του αγροτικού χώρου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ανεξήγητο το ατόπημά της να αμφισβητήσει τη δουλειά που έκανε εκείνη η Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και όλο το στελεχικό δυναμικό του Υπουργείου, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα.

Εμείς παραλάβαμε τότε, δηλαδή το 2015, ένα χώρο που βρισκόταν σε κινητοποιήσεις εξαιτίας της κακής διαχείρισης των κοινοτικών πόρων από τις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.. Καταφέραμε όχι μόνο να σταματήσουμε την επιβολή των προστίμων από την Ε. Επιτροπή, αλλά και να περάσουμε στη διαδικασία των επιστροφών (τα μισά έχουν ήδη επιστραφεί), ενώ παράλληλα βάλαμε τάξη στις πληρωμές, φτάνοντας και τις δύο πρώτες χρονιές 2016 και 2017 σε ποσά ρεκόρ (ξεπέρασαν τα 2 δις κάθε χρόνο). Και πετύχαμε, μέσα από τον ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες, την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Το βάρος που έχουν να σηκώσουν σήμερα τόσο οι Έλληνες, όσο και οι Ευρωπαίοι, αγρότες ξεκινά από τη συμβολή τους στη κάλυψη των διατροφικών αναγκών των χωρών τους και φτάνει μέχρι τη δική τους επιβίωση στις ρίζες τους.

Γι αυτό και είμαστε κοντά τους μέχρι την πλήρη δικαίωση του αγώνα των κινητοποιήσεών τους.

(Ο Βαγγέλης Αποστόλου είναι πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων)

apost2615759