Οικονομία

Ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για συμμετοχή σε ελληνικές επιχειρήσεις

Ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για συμμετοχή σε ελληνικές επιχειρήσεις Ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για συμμετοχή σε ελληνικές επιχειρήσεις
Ισχυρό το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για συμμετοχή τους σε ελληνικές επιχειρήσεις ως στρατηγικοί επενδυτές Σε 400 ανέρχονται τα σχέδια του αγροτοδιατροφικού τομέα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Enterprise Greece, η οποία ετοιμάζεται στο επόμενο διάστημα να κάνει μία δυναμική προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτών από το εξωτερικό, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλός της, Βελισσάριος Δότσης από το βήμα του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους επιχειρηματίες του κλάδου να απευθυνθούν στην Enterprise Greece, η οποία αναλαμβάνει να τους υποστηρίξει στην αναζήτηση επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η Enterprice Greece, στο επόμενο διάστημα, συνεργαζόμενη και με τους ιδιώτες του κλάδου, θα συνθέσει το νέο εθνικό branding για τον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο έτος καταγράφηκε μία μικρή πτώση, οι εξαγωγές μας παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, σε όγκο και αξία. Ανέφερε ότι στο 7μηνο του 2015 οι ελληνικές εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση 12,3% (1.16 δισ. ευρώ) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών)».

Ο κ. Δότσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αγροτοδιατροφικός τομέας διαθέτει τεράστια αναπτυξιακή δυναμική και αποτελεί βασικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας που οφείλει να έχει ως επίκεντρό του τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επισήμανε ότι «ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχουν επιδείξει επιχειρήσεις αλλά και επενδυτικοί όμιλοι από βόρεια Αμερική, Κίνα, Ρωσία, αραβικές χώρες και βόρεια Ευρώπη, οι οποίοι επιθυμούν να εισέλθουν στην ελληνική αγορά ως στρατηγικοί επενδυτές σε ελληνικές επιχειρήσεις».

Διευκρίνισε ότι το ενδιαφέρον τους εστιάζεται επίσης τόσο στον τομέα των εξαγορών, όσο και στην ανάπτυξη νέων επενδύσεων Greenfield. Στο πλαίσιο αυτό, έφερε ως παραδείγματα την «είσοδο του ηγετικού αραβικού ομίλου στον τομέα της γεωργίας Al Dahra στους Μύλους Λούλη εντός του 2013 και τη συγχώνευση των εταιρειών Μύθος Ζυθοποιία και Ολυμπιακή Ζυθοποιία το 2014, ουσιαστική ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τον Όμιλο Carlsberg με πλάνο επενδύσεων άνω των 50 εκατ. ευρώ την πενταετία 2015-2019».

Η παραγωγή λαχανικών στην Ελλάδα δεν καλύπτει τη ζήτηση, δημιουργώντας έλλειμμα το οποίο καλύπτεται από εισαγωγές, παρατήρησε μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kantor, Κωνσταντίνος Καστρινάκης, τονίζοντας ότι στους καλοκαιρινούς μήνες η «χωριάτικη σαλάτα» κυριαρχεί στις προτιμήσεις των τουριστών, αυξάνοντας την κατά κεφαλήν κατανάλωση και δημιουργώντας περαιτέρω ανάγκες τροφοδότησης της αγοράς. «Η Ελλάδα, παρότι παραγωγός τομάτας, εισάγει σχεδόν 150.000 τόνους προκειμένου να ικανοποιηθεί η κατανάλωση των περίπου 700.000 τόνων», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι οι ευμενείς κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες βοηθούν την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής ποιότητας.

«Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση και οι ευκαιρίες εξαγωγών δημιουργούν ευκαιρίες ανάπτυξης του κλάδου θερμοκηπίων υψηλής τεχνολογίας», σημείωσε ο κ. Καστρινάκης, υπογραμμίζοντας ότι «οι επενδύσεις σε θερμοκήπια υψηλής τεχνολογίας καθοδηγούνται από επιχειρηματικό πνεύμα, τεχνογνωσία και γνώση διοίκησης επιχειρήσεων».

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι τα υψηλής τεχνολογίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας θερμοκήπια, στην Ελλάδα, αντιστοιχούν μόλις στο 1% των συμβατικών, τα οποία όμως δίνουν μόλις δύο σοδειές το χρόνο.

NETWORK