Οικονομία

Σταθάκης: Χωρίς νέο νόμο δεν πωλούνται τα κόκκινα δάνεια σε funds

Σταθάκης: Χωρίς νέο νόμο δεν πωλούνται τα κόκκινα δάνεια σε funds Σταθάκης: Χωρίς νέο νόμο δεν πωλούνται τα κόκκινα δάνεια σε funds
Σταθάκης: Χωρίς νέο νόμο δεν πωλούνται τα κόκκινα δάνεια σε funds Μέχρι και 1% θα αυξηθεί η εργοδοτική εισφορά εάν κριθεί αναγκαίο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας χθες το βράδυ STAR, ενώ για τα «κόκκινα» δάνεια έκανε γνωστό ότι το 90% των δανειοληπτών, για τους οποίους η αξία του δανείου τους θα προσαρμόζεται με τον νέο νόμο στην εμπορική αξία των ακινήτων τους, θα μπορούν να εξυπηρετούν με τις μειωμένες δόσεις τους.

Ο υπουργός είπε ότι το ποσοστό αυτό προκύπτει από υπολογισμούς που έχουν γίνει και ότι μόνο για τα νοικοκυριά που έχουν δυσανάλογη μεγάλη αξία ακινήτου σε σχέση με το εισόδημά τους, θα υπάρχει πιθανόν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων. Τόνισε, όμως, ότι ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών ενθαρρύνει τις αναδιαρθρώσεις των δανείων.

Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι οι οικογένειες με εισόδημα πάνω από 36.000 ευρώ ετησίως, ουσιαστικά δεν καλύπτονταν και από τον νόμο Κατσέλη, γιατί συνήθως τα νοικοκυριά αυτά έχουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε την ανάγκη να αποκλιμακωθούν τα «κόκκινα» δάνεια. Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε πως «με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ένταξη στο ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα θα προχωρήσει πιο γρήγορα η αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων, αρκεί να υπάρξουν οι σωστές λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Αναφερόμενος στο θέμα της πώλησης δανείων σε ξένα funds, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε πως «απαιτείται νέα νομοθεσία για κάτι τέτοιο, άρα δεν είναι εφικτό να γίνει». Διευκρίνισε πως ως προς αυτό το κομμάτι οι τράπεζες τη μόνη δυνατότητα που έχουν, είναι είτε να προσλάβουν εταιρείες διαχείρισης των δανείων αυτών είτε να προχωρήσουν σε μια λύση συγχρηματοδότησης.

«Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να γίνει μεταπώληση, αγοραπωλησία δανείων», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας.

Παράλληλα τόνισε πως βρίσκεται στο τραπέζι η αύξηση εργοδοτικών εισφορών έως και 1%, εάν κριθεί απαραίτητο, και όχι περισσότερο. Προσέθεσε ότι αυτό θα γίνει, αν κριθεί απαραίτητη η αύξηση, καθώς η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην αυξηθούν οι εισφορές.

Όσον αφορά στον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο υπουργός είπε έγιναν μεγάλες αλλαγές από την κυβέρνηση και τώρα βρίσκεται σε διαβούλευση με 120 φορείς, με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή λίγο πριν ή λίγο μετά τα Χριστούγεννα.

Σε ερώτηση του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου για το νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Σταθάκης είπε ότι είναι επιτυχία της κυβέρνησης ότι εξασφάλισε 2 δισ. ευρώ σε ρευστότητα για το ξεκίνημά του, με την αύξηση των προκαταβολών από το 7% στο 14% και τη χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Έκτακτο και προσωρινό μέτρο» χαρακτήρισε εξάλλου το μέτρο της επιβολής του φόρου στο κρασί. Ο υπουργός Οικονομίας είπε πως «πρόκειται για έναν συμβιβασμό στις δεδομένες συνθήκες, για ένα προσωρινό μέτρο- και το εννοώ- που μόλις ξεπεράσουμε έναν κάβο δημοσιονομικής ισορροπίας, θα διορθωθεί».