Οικονομία

Σύνδεση Κτηματολογίου με το Ε9 προωθεί η κυβέρνηση

Σύνδεση Κτηματολογίου με το Ε9 προωθεί η κυβέρνηση Σύνδεση Κτηματολογίου με το Ε9 προωθεί η κυβέρνηση
Σύνδεση Κτηματολογίου με το Ε9 προωθεί η κυβέρνηση - Τι θα πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες Την σύνδεση του Κτηματολογίου με τα στοιχεία που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο Ε9 και την συνοδεία του κατάλληλου χάρτη, ώστε να επιτευχθεί άμεση αποτύπωση των δικαιωμάτων σε περιουσία προβλέπει η λίστα Βαρουφάκη που κατατέθηκε στους εταίρους.

Από τα στοιχεία αυτά σύμφωνα με την λίστα Βαρουφάκη θα δομείται ταυτόχρονα και το Περιουσιολόγιο. Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται ένα σημαντικό κομμάτι της σημερινής διαδικασίας και συγκεκριμένα η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε κάθε πόλη και χωριό και μένει η ανάρτηση των δηλώσεων για τον έλεγχο των στοιχείων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις , για να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο με την υφιστάμενη διαδικασία λείπουν περίπου 220 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την λίστα εκτιμάται ότι το Εθνικό Κτηματολόγιο θα ολοκληρωθεί το 2020. Εάν όλες οι πλευρές διατηρήσουν τον ίδιο ρυθμό καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, τότε θα υπάρξει δημιουργία ενός κατανοητού κτηματολογίου το οποίο θα είναι πλήρως λειτουργικό σε διάστημα μικρότερο των πέντε ετών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το όλο σχέδιο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο.

Ετσι προτείνεται η ηλεκτρονική μεταφορά και καταγραφή των κτημάτων απ' όλους τους ιδιοκτήτες και αντιστοίχιση των δικαιωμάτων χρήσης με τους χάρτες της αρμόδιας υπηρεσίας.
Αρμόδια αρχή: Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εθνική Υπηρεσία Χαρτογράφησης Κτηματολογίου
Χρονοδιάγραμμα: Ιούνιος 2015 έως το 2017
Δημοσιονομική επίπτωση: Καμία.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική εφόσον προχωρήσει η εν λόγω πρόταση, το ποσό που θα είναι αναγκαίο καλύπτεται και με το παραπάνω από τα 35 ευρώ που καταβάλλει ο πολίτης ούτως ή άλλως για κάθε ιδιοκτησία που καταγράφεται στο Κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι μένουν να καταγραφούν περί τα 25 εκατ. δικαιώματα σε ακίνητα, οπότε το ποσό που θα εισπραχθεί θα είναι της τάξεως των 875 εκατ. ευρώ.