Οικονομία

Προστασία Πρώτης Κατοικίας: Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες αυξήσεις στις δόσεις ρυθμίσεων δανείων του Ν.3869/2010 (Ν. Κατσέλη);

Προστασία Πρώτης Κατοικίας: Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες αυξήσεις στις δόσεις ρυθμίσεων δανείων του Ν.3869/2010 (Ν. Κατσέλη);
Για πληροφορίες σχετικά με το νομικό θέμα που έχετε, μπορείτε να απευθυνθείτε στη δικηγορική εταιρεία «ΑΝΝΑ Α. ΚΟΡΑΚΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ».

Το τελευταίο έτος, όλο και περισσότεροι δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου 3869 (Νόμου Κατσέλη), για την διάσωση της κύριας κατοικίας τους, παρατηρούν θορυβημένοι υπέρμετρες αυξήσεις στα αναλογούντα ποσά δόσεων που καλούνται να καταβάλλουν σε Τράπεζες ή Funds, σε σχέση με την δόση που τους είχε ορίσει το Δικαστήριο και μέχρι πρότινος κατέβαλαν.

Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα, που οι δανειολήπτες καλούνται να καταβάλλουν μηνιαία δόση, τριπλάσια της αρχικής, γεγονός που οδηγεί πολλούς από αυτούς σε νέα αδυναμία πληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις μηνιαίες τους καταβολές και κατ’ επέκταση θέτει σε κίνδυνο την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, με ορατό το ενδεχόμενο πλειστηριασμού.

Μεταξύ των παραγόντων που έχουν οδηγήσει στην διόγκωση των ποσών των δόσεων Ν. 3869/2010, είναι τόσο η εκτίναξη των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ), όσο και η πρακτική των Τραπεζών ή των Funds, αναφορικά με την ερμηνεία του διατακτικού των αποφάσεων του Ν. 3869.

Πλέον συγκεκριμένα στην πλειονότητα των πρωτόδικων αποφάσεων του Ν. 3869/2010, δεν διευκρινίζεται εάν το επιτόκιο θα πρέπει να υπολογίζεται στην εκάστοτε μηνιαία δόση ή στο συνολικό κεφάλαιο, δημιουργώντας σημαντική ασάφεια σε βάρος των δανειοληπτών.

Από τους πίνακες δόσεων που αποστέλλονται στους δανειολήπτες, προκύπτει ότι οι Τράπεζες και τα Funds, υπολογίζουν το επιτόκιο επί του συνόλου του ανεξόφλητου κεφαλαίου και όχι επί κάθε μηνιαίας δόσης, με αποτέλεσμα τελικά η μηνιαία δόση να υπερδιπλασιάζεται και η μέχρι πρότινος βιώσιμη δόση να κρίνεται από τους δανειολήπτες σχεδόν μη συμφέρουσα.

Μεταξύ των δυνατότητων που έχει ένας υπερχρεωμένος οφειλέτης, για την επαναφορά της δόσης του, στο αρχικό ποσό και την ομαλοποίηση των οικονομικών του συνθηκών, μπορεί να είναι, υπό προϋποθέσεις, η κατάθεση αίτησης ερμηνείας της απόφασης του Ν. 3869/2010, προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο τρόπος εκτοκισμού της καταβλητέας δόσης που αφορά τη διάσωση της πρώτης κατοικίας.

396A6691_1_30956.jpg

Σκοπός της κατάθεσης της αίτησης ερμηνείας και των προτάσεων που θα κατατεθούν στο Δικαστήριο υπέρ των δικαιωμάτων του δανειολήπτη, είναι να αποφευχθεί τελικά ο δανειστικός εγκλωβισμός του και να υποχρεωθεί ο πιστωτής σε εκ νέου υπολογισμό των δόσεων, βάσει του πνεύματος του Ν.3869, που είναι η επανένταξη των δανειοληπτών στην οικονομική κανονικότητα.

Μάλιστα στο πλαίσιο της συγκεκριμένης αίτησης ερμηνείας και μέχρι τη συζήτηση αυτής, μπορεί να χορηγηθεί και προσωρινή διαταγή, ώστε η δόση να μην αυξηθεί, ειδικά σε περιπτώσεις που λόγω της ραγδαίας μεταβολής στο ποσό της δόσης, καθίσταται αδύνατη η πληρωμή της.

Στο συγκεκριμένο σημείο αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι από τις μέχρι σήμερα καταθέσεις αιτήσεων ερμηνείας, έχει προκύψει έκδοση αλληλοσυγκρουόμενων αποφάσεων, αναφορικά με τον τοκισμό των τοκοχρεολυτικών δόσεων των οφειλετών, που έχουν ορισθεί με αποφάσεις Ειρηνοδικείων στην περίπτωση διάσωσης της πρώτης κατοικίας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα μάλιστα απασχολεί αυτή την στιγμή και τον Άρειο Πάγο, καθώς μόλις την 5η Νοεμβρίου 2024 συζητήθηκε στην Τριμελή Επιτροπή του Αρείου Πάγου προδικαστικό ερώτημα, που απηύθυνε το Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων, αναφορικά με την ως άνω διχογνωμία και βρισκόμαστε εν αναμονή εξελίξεων επί του συγκεκριμένου θέματος.

Τα ως άνω καταδεικνύουν τις γνώσεις και την ιδιαίτερη επιμέλεια που απαιτεί η ανάγνωση και η κατανόηση μιας δικαστικής απόφασης υπαγωγής στο Ν. 3869 από έναν έμπειρο νομικό, ειδικά όταν η λεκτική διατύπωση και οι όροι που χρησιμοποιούνται σε αυτήν παρέχουν έδαφος σε διάφορες ερμηνευτικές εκδοχές από τους πιστωτές, καθώς η ασάφεια μπορεί να αποβεί σε βάρος των συμφερόντων ενός υπερχρεωμένου οφειλέτη.

Για πληροφορίες σχετικά με το νομικό θέμα που έχετε, μπορείτε να απευθυνθείτε στη δικηγορική εταιρεία «ΑΝΝΑ Α. ΚΟΡΑΚΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ». Οι έμπειροι και εξειδικευμένοι Δικηγόροι της στο Τραπεζικό Δίκαιο και στις Ρυθμίσεις Οφειλών, έχουν χειριστεί με επιτυχία το τελευταίο χρονικό διάστημα, εκατοντάδες Αιτήσεις Ερμηνείας Αποφάσεων του Ν. 3869, προστατεύοντας τα συμφέροντα υπερχρεωμένων οφειλετών, και είναι πρόθυμοι να σας συμβουλέψουν ή και να εκπροσωπήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , 2108250008).