Οικονομία

Πώς η αναβάθμιση του συστήματος Taxis αλλάζει τη φορολογική διοίκηση

Πώς η αναβάθμιση του συστήματος Taxis αλλάζει τη φορολογική διοίκηση Φωτογραφία: Eurokinissi
Ο διαγωνισµός για την ανάθεση της κατασκευής είναι σε εξέλιξη και η ηµεροµηνία λήξης της υποβολής των προσφορών είναι η ερχόµενη Πέµπτη 27η Ιουνίου, µε τις προσφορές να ανοίγονται στις 4 Ιουλίου.

Το νέο σύστημα Taxis έρχεται να αντικαταστήσει το παλαιό, προσφέροντας εκσυγχρονισμένες δυνατότητες και βελτιωμένη διαλειτουργικότητα με διάφορους φορείς. Θα είναι σε απευθείας σύνδεση με τράπεζες, το Κτηματολόγιο, την Αστυνομία, την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, το ΓΕΜΗ, τον ΕΦΚΑ, το ΚΕΑΟ, τα δικαστήρια και άλλους φορείς.

Ο διαγωνισµός για την ανάθεση της κατασκευής είναι σε εξέλιξη και η ηµεροµηνία λήξης της υποβολής των προσφορών είναι η ερχόµενη Πέµπτη 27η Ιουνίου, µε τις προσφορές να ανοίγονται στις 4 Ιουλίου. Ο προϋπολογισµός του έργου είναι 131,55 εκατ. ευρώ συµπεριλαµβανοµένου ΦΠΑ.

Οι κύριες λειτουργίες του νέου συστήματος

Οι κύριες λειτουργίες του νέου συστήματος περιλαμβάνουν την καταχώρηση φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων στο φορολογικό μητρώο με αυτόματη καταχώρηση δημογραφικών και εταιρικών στοιχείων, τη διατήρηση και διαχείριση των ιστορικών δεδομένων των φορολογουμένων με δυνατότητα αναζήτησης και ανάκτησης των παλαιών εγγραφών, την παρακολούθηση της υπαγωγής στον ΦΠΑ και των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης, και τη διαχείριση ειδικών καθεστώτων όπως η μεταφορά φορολογικής κατοικίας και η υπαγωγή σε αναπτυξιακούς νόμους. Επιπλέον, το νέο σύστημα θα καταχωρεί και θα παρακολουθεί την οικογενειακή κατάσταση και τα προνοιακά επιδόματα, την κατάσταση των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων της πτώχευσης και της εκκαθάρισης, καθώς και τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα.

Γιατί αλλάζει το Taxis 

Η αλλαγή του συστήματος Taxis γίνεται για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της τεχνολογίας και για να βελτιώσει τη διαλειτουργικότητα και τη διαφάνεια. Το παλαιό σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τεχνολογικές ανάγκες της νέας εποχής, όπως η διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων και η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών ασφαλείας. Το νέο σύστημα θα αυτοματοποιήσει πολλές διαδικασίες που μέχρι τώρα γίνονταν χειροκίνητα, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και μειώνοντας τα λάθη. Η άμεση σύνδεση με άλλες υπηρεσίες και φορείς θα επιτρέψει την ενοποίηση και την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, διευκολύνοντας τον έλεγχο και την διαφάνεια. Η καλύτερη διασύνδεση μεταξύ των υπηρεσιών θα μειώσει την ανάγκη για γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα επιταχύνει την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το νέο σύστημα θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, επιτρέποντας την αναζήτηση και ανάκτηση παλαιών δεδομένων και την επίλυση παλαιών υποθέσεων. Επίσης, η τήρηση ιστορικού των μεταβολών στα στοιχεία των φορολογουμένων θα επιτρέψει τη διαφανή διαχείριση και τον καλύτερο έλεγχο. Η συνεργασία με την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος και άλλες αρχές θα ενισχύσει την ικανότητα του συστήματος να εντοπίζει και να προλαμβάνει οικονομικά εγκλήματα και φοροδιαφυγή. Η βελτίωση των ελέγχων μέσω της άμεσης πρόσβασης σε πολλαπλές πηγές δεδομένων θα διευκολύνει την ανίχνευση ανωμαλιών και παραβάσεων.