Οικονομία

Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Πού και πότε τα αποτελέσματα

Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Πού και πότε τα αποτελέσματα Φωτογραφία: Nikos Zacharoulis on Unsplash
Κλείνει το πρωί της Τρίτης η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2024: Πότε και πού ανακοινώνονται τα αποτελέσματα

Τέλος χρόνου σήμερα Τρίτη για τις αιτήσεις στην ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός Εργαζομένων-Ανέργων περιόδου 2024-2025».

Όπως έχει ανακοινωθεί, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2024 και θα αφορά σε 300.000 επιταγές - με προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ - αυξημένο κατά 43% από πέρυσι.

Η επιταγή είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά, που επιτρέπει στους δικαιούχους να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Ειδικά σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και Σάμο μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν - και μάλιστα με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή - ενώ στους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και του Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν, στο οποίο φέτος προστίθεται η Θεσσαλία (εκτός των Σποράδων).

Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, με αντίστοιχη επιδότηση κατά 20% και για τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15/12/2024 έως 14/01/2025) και του Πάσχα (από 11/04/2025 έως 27/04/2025). Η αυξημένη επιδότηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας.

Τα αποτελέσματα της διαδικασίας ανακοινώνονται παραδοσιακά μέσα στον Ιούνιο. Παρότι για την ώρα δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, οι αιτήσεις φέτος έκλεισαν στις 11 Ιουνίου - όπως ακριβώς και πέρυσι οπότε τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν δέκα ημέρες μετά, την 21η Ιουνίου.

Σημειώνεται πως σε πρώτη φάση η ΔΥΠΑ αναρτά προσωρινούς πίνακες των Δικαιούχων, Ωφελουμένων και Αποκλειομένων του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού στον ιστότοπό της www.dypa.gov.gr, ενώ ακολουθεί η διαδικασία των ενστάσεων και τέλος οι οριστικοί πίνακες.

Οι δικαιούχοι που υπέβαλαν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μία και μόνο ένσταση κατά των αποτελεσμάτων, ενώ η ένσταση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της gov.gr.

Οι δικαιούχοι που καταθέτουν ηλεκτρονική ένσταση οφείλουν να:

  • αναφέρουν σαφώς τον λόγο της ένστασης και σε συνάφεια με τον λόγο απόρριψης (π.χ. εσφαλμένη μοριοδότηση, πλήρωση των προϋποθέσεων συμμετοχής κ.ο.κ) και
  • να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς τους, επισυνάπτοντας στην ένστασή τους με ηλεκτρονική σάρωση δικαιολογητικά αποδεικτικά αυτών. Ο τρόπος που αποδεικνύεται η πλήρωση των προϋποθέσεων συμμετοχής και των κριτηρίων μοριοδότησης περιγράφεται αναλυτικά στη Δημόσια Πρόσκληση, Παράρτημα 2ου Μέρους, το οποίο πρέπει να συμβουλεύονται οι δικαιούχοι για τη σωστή κατά περίπτωση επισύναψη των δικαιολογητικών.