Οικονομία

Αντιμέτωπες με κυρώσεις εταιρείες που προμηθεύουν ταμειακές μηχανές και POS

eurokinissi eurokinissi
Τροπολογία με την οποία θα προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα στις εταιρείες που προμηθεύουν ταμειακές μηχανές και POS εάν έως το τέλος του μηνός δεν αναβαθμίσουν το λογισμικό τους, ώστε να είναι εφικτή η διασύνδεσή τους, προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Αυτό γίνεται διότι κάποιες εταιρείες κωλυσιεργούν για να καθυστερήσει η εφαρμογή του μέτρου σύνδεσης ταμειακών μηχανών με τα POS, που θα κλείσει ένα ακόμη παράθυρο φοροδιαφυγής.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2023 θεσπίστηκε το μητρώο POS και ολοκληρώθηκε η πρώτη διαβίβαση στοιχείων από τους παρόχους. Τον Οκτώβριο του 2023 εκδόθηκαν όλες οι σχετικές αποφάσεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία διασύνδεσης. Τον Νοέμβριο έληξε η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο μητρώο POS (1.032.000 POS είναι καταγεγραμμένα) που αφορά ενεργά POS έως και τις 30/9/2023, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του ∆εκεμβρίου και του Ιανουαρίου οι πάροχοι είχαν το χρονικό περιθώριο να συμμορφωθούν με τους κανόνες του νέου πλαισίου δήλωσης και λειτουργίας τόσο των ενσύρματων όσο και των ασύρματων POS.

Σε ό,τι αφορά την επάρκεια POS στην αγορά, φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ενώ οι υπόχρεες επιχειρήσεις των 35 νέων κλάδων στους οποίους επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα έχουν πληθώρα επιλογών. Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει νέος κύκλος επιδοτήσεων (voucher) για προμήθεια POS από τους επαγγελματίες στους οποίους επεκτάθηκε η υποχρεωτική χρήση των POS.

Μέχρι στιγμής, για την αντικατάσταση POS έχουν εγκριθεί 52.577 αιτήσεις που υπέβαλαν 14.080 επιχειρήσεις, με την αξία των επιταγών που έχουν εκδοθεί να ανέρχεται σε 2,08 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εξαργυρωθεί επιταγές συνολικής αξίας 541.288 ευρώ.

Για την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών προκειμένου να μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS έχουν εγκριθεί 107.521 αιτήσεις από 59.809 επιχειρήσεις, έχουν εκδοθεί επιταγές συνολικής αξίας 7,676 εκατ. ευρώ και έχουν εξαργυρωθεί επιταγές αξίας 4,378 εκατ. ευρώ.