Οικονομία

Στις αγορές βγαίνει σήμερα η Ελλάδα - Εκδίδει δεκαετές ομόλογο

Στις αγορές βγαίνει σήμερα η Ελλάδα - Εκδίδει δεκαετές ομόλογο Φωτογραφία: intime
Στις αγορές βγαίνει σήμερα η Ελλάδα με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου, λήξεως το 2034. Στόχος είναι η άντληση του ποσού με ένα ανταγωνιστικό επιτόκιο κοντά στο 3,1% - 3,2%.

Οι ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Societe Generale. Η στόχευση της δανειακής στρατηγικής του Δημοσίου για το 2024 σχετίζεται με:

  • Τη διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του ελληνικού δημοσίου στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP, καθ’ όλη τη διάρκειά του επόμενου έτους καθώς στο τέλος του 2024 επέρχεται και η λήξη της περιόδου επανεπένδυσης.
  • Την περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση κατά το δυνατόν της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους.
  • Τη μείωση των περιθωρίων δανεισμού του Δημοσίου, καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του Δημοσίου ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της ευρωζώνης. Αν και δανειακές ανάγκες του Δημοσίου για το 2024 δεν ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ, το δανειακό πρόγραμμα θα κυμανθεί εφέτος από 7 έως 10 δισ. ευρώ.

Η υπέρβαση των αναγκών χρηματοδότησης γίνεται κατά βάση για να εξυπηρετηθεί η επιπλέον ζήτηση που υπάρχει ήδη για ελληνικά ομόλογα, από τους επενδυτικούς οίκους, οι οποίοι θέλουν να αυξήσουν τις θέσεις τους στο ελληνικό χρέος, ως απότοκο της επενδυτικής βαθμίδας.

Ακόμη, η υπέρβαση των αναγκών χρηματοδότησης θα συνοδευθεί με μείωση του ανεξόφλητου υπολοίπου των 11,7 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου κατά 2-3 δισ. ευρώ και με την αντικατάστασή τους με τίτλους διάρκειας μεγαλύτερου του ενός έτους.

Με την κίνηση αυτή θα υπάρξει μεγαλύτερη ρευστότητα στα ελληνικά ομόλογα, ενώ η μεταφορά χρέους από βραχυπρόθεσμους σε μακροπρόθεσμους τίτλους θα επιμηκύνει τη μέση διάρκεια του δημοσίου χρέους, θα βελτιώσει το προφίλ της ετήσιας χρηματοδότησης του χρέους, καθώς και την καμπύλη επιτοκίων.