Το κλιμάκιο του ΠΙΣ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Μιχάλη Βλασταράκο, ανέφερε ότι ιδιόκτητα κτίρια, τα οποία αποτελούν μεγάλες επενδύσεις για την Υγεία, μαραζώνουν από έλλειψη προσωπικού, και οι κάτοικοι αγωνιούν για την υγεία τους. «Επείγοντα περιστατικά διακομίζονται διαρκώς στο κέντρο ή/και στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα ανασφάλειας για τους κατοίκους, αλλά και δυσφήμισης και προσβολής της εθνικής αξιοπρέπειας» τόνισε.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί από την Πολιτεία να ενσκήψει με πραγματικό ενδιαφέρον, ώστε να ενισχυθούν οι υγειονομικές μονάδες των νησιών και όλης της χώρας, επισημαίνοντας ότι «τα λόγια, οι υποσχέσεις, οι διαπιστώσεις και τα ευχολόγια πρέπει επιτέλους να σταματήσουν και να δώσουν τη θέση τους σε πράξεις και ενέργειες τέτοιες ώστε να ατενίζουμε το παρόν και το μέλλον της χώρας μας με ελπίδα και αισιοδοξία».
Τραγικές ελλείψεις σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία καταγγέλλει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι στο Κέντρο Υγείας Αιτωλικού στις 30 Αυγούστου, στην απογευματινή βάρδια μεταφέρθηκε 18χρονη με σοβαρό τραύμα από τροχαίο και δεν υπήρχε γιατρός, παρά μόνο νοσηλεύτρια, ενώ στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, όπως σημειώνει, 39χρονος ασθενής έπαθε ανακοπή στα επείγοντα και με «τη συνδρομή του παθολόγου, του αναισθησιολόγου και τις τηλεφωνικές οδηγίες του καρδιολόγου (αφού το Νοσοκομείο ήταν χωρίς καρδιολόγο)», ο ασθενής διασωληνώθηκε, ανταποκρίθηκε στην απινίδωση και διακομίστηκε στην Πάτρα.
«Αυτή η μέρα, δυστυχώς, δεν θα είναι η εξαίρεση από εδώ και πέρα αλλά ο κανόνας, όσο οι ανάγκες υγείας αντιμετωπίζονται όπως σήμερα από τους κυβερνώντες και τους "αρμοδίους" παράγοντες» υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ.