Οικονομία

Με πρωτοβουλία της διοίκησης θα συνεχίσει να παίρνει το επίδομα ΟΑΕΔ η άνεργη μητέρα, που δεν είχε παρουσιαστεί για ανανέωση εν μέσω καραντίνας

Με πρωτοβουλία της διοίκησης θα συνεχίσει να παίρνει το επίδομα ΟΑΕΔ η άνεργη μητέρα, που δεν είχε παρουσιαστεί για ανανέωση εν μέσω καραντίνας
Με απόφαση της διοίκησης του ΟΑΕΔ η άνεργη μητέρα από τον Βόλο θα πάρει κανονικά το επίδομα ανεργίας που κόπηκε λόγω του ότι δεν δήλωσε εγκαίρως την παρουσία της στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα η άνεργη μητέρα λόγω της καραντίνας δεν πήγε να ανανεώσει την παρουσία της είτε τηλεφωνικά είτε ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ με αποτέλεσμα να της κοπεί το επίδομα ανεργίας. Έτσι η άνεργη μητέρα με τα δύο παιδιά θα πάρει κανονικά το επίδομα ανεργίας με απόφαση της Διοίκησης του ΟΑΕΔ και όχι στις 15 Ιανουαρίου που της είχαν πει αρχικά λόγω του ότι δεν δήλωσε παρουσία.

Να υπενθυμίσουμε ότι η άνεργη, μητέρα δύο μικρών παιδιών που έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα 12μηνης επιδότησης από τον ΟΑΕΔ δεν έλαβε το επίδομα ανεργίας αφού δεν δήλωσε παρουσία στον ΟΑΕΔ. Η άνεργη μητέρα δεν ήξερε ότι μέσα στην καραντίνα έπρεπε να δηλώσει παρουσία στον ΟΑΕΔ και έχασε το ταμείο ανεργίας. Τηλεφωνοντας στο 11320 έμαθε ότι ότι δεν πληρώθηκε γιατί δεν εμφανίστηκε στην υπηρεσία του ΟΑΕΔ τους δύο τελευταίους μήνες.

Η ίδια δεν γνώριζε πως έπρεπε να δηλώνει παρουσία μέσα στην καραντίνα, γιατί είχε εξηγήσει ότι πουθενά δεν μπορεί να αφήσει για φύλαξη τα δύο μικρά παιδιά, που μεγαλώνει μόνη της. Την ενημέρωσαν ωστόσο να στείλει email και να καταθέσει ένσταση, γιατί η επιδότηση έλαβε τον δρόμο της διακοπής.

Τώρα με παρέμβαση της Διοίκησης του ΟΑΕΔ η άνεργη μητέρα θα πάρει κανονικά το επίδομα ανεργίας.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο της δήλωσης παρουσίας του ανέργου κρίνεται απαραίτητο λόγω της καραντίνας προκειμένου ο ΟΑΕΔ να ελέγχει όσους παίρνουν το επίδομα ανεργίας.

Όλοι οι επιδοτούμενοι άνεργοι πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση της παρουσίας τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσα από τη νέα υπηρεσία και για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα εξαιτίας της πανδημίας, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση:https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/delose-parousias-epidoma-anergias.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Δήλωση παρουσίας (επίδομα ανεργίας)

Οι άνεργοι που λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας, επιδότηση μακροχρόνιας ανεργίας και βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων υποχρεούνται να δηλώνουν την παρουσία τους σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, υποβάλλοντας Υπεύθυνη Δήλωση ότι το διάστημα που προηγήθηκε πληρούσαν τις προϋποθέσεις επιδότησης.

Με απόφαση της Διοίκησης του ΟΑΕΔ, από τις 11 Μαρτίου 2020, οι άνεργοι υποχρεωτικά δήλωναν την παρουσία τους μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (email) προς το αντίστοιχο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).Με την ενεργοποίηση της νέας υπηρεσίας, η δήλωση της παρουσίας και η υποβολή της Υπεύθυνης Δήλωσης θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, εξασφαλίζοντας την ομαλή καταβολή των επιδομάτων, χωρίς άλλη ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική δήλωση παρουσίας δεν είναι δυνατή εκτός των προκαθορισμένων χρονικών διαστημάτων.Το πρώτο χρονικό διάστημα υποχρεωτικής παρουσίας καταγράφεται στην αίτηση, ενώ τα επόμενα αποτυπώνονται στην απόφαση ένταξης στην επιδότηση.