Οικονομία

Υπ. Εργασίας: Οι Θεσμοί έκαναν πίσω για τις περικοπές στα προνοιακά επιδόματα

Υπ. Εργασίας: Οι Θεσμοί έκαναν πίσω για τις περικοπές στα προνοιακά επιδόματα
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Απέσυραν οι δανειστές τις απαιτήσεις τους για περικοπές σε προνοιακά επιδόματα. Η πληροφορία αυτή, προέρχεται από πηγές του υπουργείου Εργασίας και σύμφωνα με το ΑΠΕ, απελευθερώνει τη λειτουργία του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), που είναι προγραμματισμένο να εφαρμοστεί καθολικά σε όλη τη χώρα, από την 1.1.2017 και μετά.

Βέβαια, το κονδύλι των 760 εκατ. ευρώ που πρέπει να προκύψει για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν έχει εγγραφεί ακόμα, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Αντίθετα, έχει εγγραφεί κονδύλι ύψους 571 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να αυξηθεί για να μπορέσει να γίνει ομαλά η λειτουργία του νέου προγράμματος. Πάντως, η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που αξιοποιούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα, οι θεσμοί, τόνιζε ότι πρέπει να υπάρξει επανέλεγχος σε τουλάχιστον 35 προνοιακές παροχές ανταποδοτικού χαρακτήρα, από τις οποίες ξεχωρίζουν το επίδομα θέρμανσης, το φοιτητικό επίδομα. Επίσης, υπάρχουν οι παροχές για κοινωνικό τουρισμό και για κατασκηνώσεις που επρόκειτο να τεθούν στο μικροσκόπιο των θεσμών και όλες οι παροχές που θα μπορούσαν να επικαλυφθούν από τη λειτουργία του ΚΕΑ.

Σε κάθε περίπτωση, οι βασικές παράμετροι του ΚΕΑ διατηρούνται ίδιες, μιας και από τον Ιούλιο και μετά, το πρόγραμμα λειτουργεί πιλοτικά σε 30 δήμους από όλη τη χώρα. Απευθύνεται σε πολίτες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και συνδέεται με μια σειρά κοινωνικές παροχές και μέτρα επανένταξης στην αγορά εργασίας. Για κάθε ενήλικα αντιστοιχεί ποσό 200 ευρώ το μήνα που προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ, εάν υπάρχει σύζυγος και κατά 50 ευρώ για κάθε τέκνο. Συνεπώς, για μια τετραμελή οικογένεια, η οικονομική ενίσχυση μπορεί να φτάσει στα 400 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με την τελευταία καταβολή του ΚΕΑ, οι δικαιούχοι ανήλθαν σε 39.359. Η εκτίμηση των αρμόδιων υπηρεσιών πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας είναι ότι στους 30 δήμους που εφαρμόζεται πιλοτικά, οι δικαιούχοι θα ανέλθουν στα επίπεδα των 50.000 ατόμων, το πολύ.