Abinvest και Alpha Bank
Η Alpha Bank ενισχύει τη στρατηγική της στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων με τη σύσταση τριών νέων εταιρειών, Abinvest I, Abinvest II και Abinvest III. Οι νέες εταιρείες θα δραστηριοποιούνται στην αγορά, πώληση, ενοικίαση και γενικότερη εκμετάλλευση ακινήτων, αξιοποιώντας σύγχρονες πρακτικές, όπως οι μισθώσεις, οι ανταλλαγές και η μέθοδος «Sale and Lease Back». Παράλληλα, θα αναπτύσσουν κτίρια και παραθεριστικούς οικισμούς τόσο σε ιδιόκτητα όσο και σε άλλα οικόπεδα, εντός και εκτός Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται συνεργασία με τρίτες εταιρείες και θυγατρικές της Alpha Bank για την ανάπτυξη ακινήτων μέσω αντιπαροχής. Επιπλέον, οι νέες εταιρείες θα προχωρούν στη μίσθωση ακινήτων με σκοπό την υπεκμίσθωσή τους, ενισχύοντας περαιτέρω τη δυναμική του ομίλου στον συγκεκριμένο τομέα. Η Abinvest I συστάθηκε με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 74 εκατ. ευρώ, η Abinvest II με 52 εκατ. ευρώ και η Abinvest III με 14 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας μια σημαντική επένδυση της τράπεζας στον τομέα της ακίνητης περιουσίας.
H Justworks στην Ελλάδα
Την είσοδό της στην ελληνική αγορά πραγματοποιεί η αμερικανική cloud-based πλατφόρμα λογισμικού Justworks, η οποία εξειδικεύεται στην παροχή λύσεων HR και μισθοδοσίας για επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της διεθνούς της επέκτασης, η εταιρεία συνέστησε στην Ελλάδα τη Justworks Global Ventures Greece Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, με στόχο να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και επιχειρηματικών συμβουλών. Η δραστηριότητα της νέας εταιρείας περιλαμβάνει την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, την ανάπτυξη εργαζομένων, καθώς και υπηρεσίες μισθοδοσίας. Παράλληλα, η Justworks θα παρέχει λύσεις για τη βελτίωση της επιχειρηματικής λειτουργίας μέσω εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα διαχείρισης και οργάνωσης.
Η Φάις Συμμετοχών
Την πόρτα του Χρηματιστηρίου Αθηνών ετοιμάζεται να περάσει εντός του Φεβρουαρίου η Φάις Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία, με τη βασική προεργασία να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Προ ημερών η Γενική Συνέλευση της εταιρείας αποφάσισε την παροχή εξουσιών στο Διοικητικό Συμβούλιο για χρονικό διάστημα πέντε ετών, προκειμένου να αποφασίζει για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά ποσό που δεν θα υπερβαίνει το τριπλάσιο του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά την ημερομηνία παραχώρησης των σχετικών εξουσιών. Η αύξηση θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο θα καθορίσει τους ειδικότερους όρους και το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας. Σημειώνεται πως η Φάις Συμμέτοχών εκπροσωπεί σήμερα πάνω από 100 διεθνή brands, μεταξύ των οποίων τα Tod’s, Ferragamo, UGG, MICHAEL KORS, Levi’s και Kiko Milano. Το 2023 κατέγραψε κύκλο εργασιών 191,3 εκατ. ευρώ, EBITDA 38,9 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά φόρων 5,1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεδομένου ότι τα κέρδη προ φόρων περιλαμβάνουν διάφορα έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα έξοδα, όπως η απομείωση υπεραξίας ύψους 8,1 εκατ. ευρώ για το 2023, μια πιο δίκαιη αποτίμηση εκτιμάται κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας σε δείκτη EV/EBITDA περίπου 6-7 φορές.
Το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά
Έχουν περάσει 20 ημέρες από τότε που η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε προαναγγείλει ότι θα ξεκινούσε άμεσα η διαβούλευση νομοσχεδίου για ενίσχυσης της κεφαλαιαγοράς, το οποίο θα περιλάμβανε πρόσθετα κίνητρα για την εισαγωγή εταιρειών στο χρηματιστήριο, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά, το σχέδιο νόμου παραμένει άφαντο και η τύχη του αγνοείται. Αναμφίβολα, η διαδικασία της διαβούλευσης είναι σημαντική, καθώς έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι οι γραφειοκράτες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και της ΕΧΑΕ, έχουν ελάχιστη επαφή με την πραγματικότητα της αγοράς και την επενδυτική κοινότητα. Συνήθως, μάλιστα, καταρτίζουν διατάξεις που περισσότερο δημιουργούν προσκόμματα παρά επιλύουν προβλήματα. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τη λογική της διαδικασίας: αντί να προηγηθεί η διαβούλευση, να καταγραφούν οι θέσεις και οι προτάσεις των ενδιαφερομένων και στη συνέχεια να καταρτιστεί το νομοσχέδιο, γίνεται το αντίθετο. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στην Κύπρο ακολουθείται η σωστή πρακτική. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου διοργάνωσε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ενίσχυση του Θεσμού του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου». Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, του υπουργείου Οικονομικών, του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, καθώς και άλλων χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών φορέων, οι οποίοι κατέθεσαν προτάσεις για την αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και την προσέλκυση νέων εταιρειών και επενδυτικών προϊόντων στο ΧΑΚ. Μεταξύ των προτάσεων που συζητήθηκαν ήταν η εισαγωγή τίτλων νεοφυών επιχειρήσεων στο ΧΑΚ, η διάθεση κυβερνητικών και ημικρατικών ομολόγων, καθώς και η παραχώρηση φορολογικών κινήτρων σε εταιρείες, προκειμένου να εισαχθούν στο χρηματιστήριο. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη για τεχνολογική αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, καθώς και για βελτίωση της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης των επενδυτών, ώστε να ενισχυθεί η κατανόηση και η εμπιστοσύνη τους στην αγορά. Όλα αυτά θα σχηματοποιηθούν σε ένα νομοσχέδιο και θα γίνουν σύντομα νόμος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην Ελλάδα, ο νομοθέτης πρώτα αποφασίζει – μόνος – και μετά ανακοινώνει τις αποφάσεις του...
Λήξη συναγερμού
Αποκαταστάθηκε η ηρεμία στη μετοχή της Titan Cement International, καθώς χθες επανήλθαν οι αγοραστές, ανακόπτοντας το κύμα πωλήσεων που είχε εκδηλωθεί τη Δευτέρα. Οι ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν αρχικά θεωρήθηκαν αδικαιολόγητες, δεδομένου ότι η επικείμενη εισαγωγή της Titan America στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αναμένεται να ενισχύσει την αποτίμηση του ομίλου και να την ευθυγραμμίσει σταδιακά με εκείνη των διεθνών ανταγωνιστών.Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, οι πιέσεις της Δευτέρας αποδίδονται σε πωλήσεις αμερικανικού επενδυτικού ταμείου, το οποίο ρευστοποίησε τη θέση του στην Titan Cement International προκειμένου να συμμετάσχει στη δημόσια προσφορά της Titan America. Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει αυξημένο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές και ενισχύει τις προσδοκίες ότι η αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της Titan America θα ολοκληρωθεί στο ανώτατο εύρος της τιμολόγησης, στα 18 δολάρια ανά μετοχή.