Life

10+1 μύθοι για το πλύσιμο των ρούχων και το λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι

10+1 μύθοι για το πλύσιμο των ρούχων και το λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι Φωτογραφία: UNSPLASH
Όχι, δεν χωρίζουμε τα ρούχα ανά χρώμα όταν τα πλένουμε.

Χωρίζουμε τα ρούχα ανά χρώμα, βάζουμε λίγο παραπάνω απορρυπαντικό από τη συνιστώμενη δόση για να πλυθούν καλύτερα και δεν παραλείπουμε το μαλακτικό, ό,τι κι αν βρίσκεται μέσα στο πλυντήριο. Με αυτές τις κινήσεις ήδη έχουμε εφαρμόσει τρεις μύθους για το πλύσιμο των ρούχων που δεν ισχύουν.

Πολλά από τα πράγματα που κάνουμε ακόμα οι περισσότεροι όταν πλένουμε ρούχα βασίζονται σε δεδομένα και συμβουλές που έρχονται από το παρελθόν. Όμως, πρόκειται για μεθόδους που είτε δεν ήταν ποτέ σωστές, είτε τις ξεπέρασε η εξέλιξη των πλυντηρίων ρούχων και των απορρυπαντικών.

Αυτοί είναι 11 μύθοι για το πλύσιμο των ρούχων, σύμφωνα με την Washington Post:

1ος μύθος: Η μεγαλύτερη ποσότητα απορρυπαντικού κάνει τα ρούχα πιο καθαρά

Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο λάθος στο πλύσιμο ρούχων. Πρέπει να ακολουθούμε πιστά την προτεινόμενη δοσολογία του προϊόντος. Το αντίθετο έχει μόνο αρνητικά και κανένα όφελος.

Η υπερβολική ποσότητα απορρυπαντικού θα αφήσει υπολείμματα στο ύφασμα, δημιουργώντας μια πιο σκληρή αίσθηση. Ιδιαίτερα οι πετσέτες συχνά αναπτύσσουν μια δυσάρεστη οσμή όταν συσσωρεύονται στο ύφασμα τα υπολείμματα απορρυπαντικού με τον καιρό. Αυτά τα υπολείμματα μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα ή να επιδεινώσουν παθήσεις όπως η ψωρίαση και το έκζεμα.

2ος μύθος: Το laundry stripping καθαρίζει σε βάθος τα ρούχα

Αυτή η μέθοδος που έχει γίνει viral περιλαμβάνει το μούλιασμα των ρούχων σε ένα κοκτέιλ προϊόντων, όπως βόρακας, απορρυπαντικό ρούχων και σόδα. Όμως, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή η μέθοδος είναι σκληρή με τα υφάσματα. Ειδικά αν γίνεται συχνά, μπορεί να αποδυναμώσει τις ίνες με την πάροδο του χρόνου.

Επίσης, δεν είναι κατάλληλη για όλα τα υφάσματα. Στα ευαίσθητα, όπως τα μάλλινα και τα μεταξωτά, ή ορισμένα χρωματιστά μπορεί να προκαλέσει φθορές.

3ος μύθος: Ρούχα, σεντόνια και πετσέτες θα είναι πιο καθαρά με το βράσιμο

Το βράσιμο υφασμάτων για την αποστείρωσή τους είναι μια πρακτική από το παρελθόν, που την κατέστησαν παρωχημένη τα σύγχρονα πλυντήρια ρούχων και απορρυπαντικά. Όμως, εξαιτίας των social media, έχει επανεμφανιστεί.

Το κακό είναι ότι το βράσιμο των ρούχων περισσότερο κακό θα κάνει παρά καλό: τα ρούχα θα «μαζέψουν», θα ξεθωριάσουν, ενώ θα φθαρούν οι ραφές και τα λάστιχα. Πιο ήπιες μέθοδοι, όπως η χρήση ατμού, απολυμαίνει και φρεσκάρει τα ρούχα, χωρίς να τα καταστρέφει.

4ος μύθος: Πρέπει να πλένουμε τα πάντα σε κρύο νερό

Η εξέλιξη τόσο των πλυντηρίων όσο και των απορρυπαντικών άλλαξε τον τρόπο που πλένουμε τα ρούχα, μειώνοντας την ανάγκη για κινήσεις που είναι σκληρές με τα υφάσματα. Ένα από αυτά είναι η στροφή προς το πλύσιμο με κρύο νερό. Όμως, υπάρχουν φορές που είναι απαραίτητη η πλύση σε υψηλότερη θερμοκρασία, για παράδειγμα όταν κάποιος στο σπίτι νοσεί από εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια. Το ίδιο ισχύει για ρούχα που είναι πάρα πολύ βρόμικα.

5ος μύθος: Τα λευκά πρέπει να πλένονται πάντα σε ζεστό νερό

Άλλος ένας κανόνας βγαλμένος από το παρελθόν. Αντί να βάζουμε αυτόματα το πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία όταν πλένουμε λευκά, καλύτερα να ρίχνουμε μια ματιά στην ετικέτα των ρούχων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πλύσιμο με κρύο νερό είναι ιδανικό για αθλητικά ρούχα, συνθετικά και ιδιαίτερα για τα ευαίσθητα.

6ος μύθος: Πρέπει να χωρίζετε τα ρούχα ανά χρώμα

Πολλοί ακόμα χωρίζουν ανά χρώμα τα ρούχα για να τα πλύνουν. Κι όμως, υπάρχουν άλλοι τρόποι επιλογής των ρούχων που πρέπει να πλένονται μαζί, με τους οποίους το αποτέλεσμα είναι καλύτερο.

Οι πετσέτες, το φλις και άλλα υφάσματα που βγάζουν χνούδι πρέπει να πλένονται μαζί, ανεξαρτήτως χρώματος. Ποτέ δεν πρέπει να μπαίνουν στην ίδια πλύση με αθλητικά ρούχα ή άλλα από ελαστικό ύφασμα.

Τα ογκώδη ρούχα, όπως τα φούτερ και τα τζιν πρέπει να πλένονται μαζί και χωριστά από τα ευαίσθητα, για παράδειγμα εσώρουχα, πουλόβερ ή λεπτά βαμβακερά.

7ος μύθος: Η χλωρίνη είναι το καλύτερο «όπλο» για αστραφτερά λευκά

Αρχικά, χημικά όπως η χλωρίνη είναι επιβλαβή για το οικοσύστημα και μολύνουν τους ωκεανούς, ενώ ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμό στο ευαίσθητο ρεύμα.

Όμως, η χλωρίνη είναι σκληρή και με το ύφασμα, αφού μπορεί να καταστρέψει τις ίνες. Σήμερα υπάρχουν καλύτερες επιλογές για τη φροντίδα των λευκών, για παράδειγμα το λευκαντικό οξυγόνου, το οποίο είναι πιο ήπιο.

8ος μύθος: Η χλωρίνη είναι ο καλύτερος τρόπος για τους λεκέδες στη μασχάλη

Λόγω της χημικής αντίδρασης στους λεκέδες πρωτεΐνης, όπως αυτοί από τον ιδρώτα στις μασχάλες, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να φαίνονται ακόμα πιο κίτρινοι από ό,τι αρχικά.

9ος μύθος: Πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντα μαλακτικό και φύλλα στεγνωτηρίου

Και οι δύο κατηγορίες προϊόντων μπορεί να αλλοιώσουν συγκεκριμένα υφάσματα, όπως πετσέτες, φλις, μικροΐνες, ελαστικά ή αυτά που είναι ανθεκτικά στη φωτιά. Πριν από τη χρήση μαλακτικού, πρέπει να ελέγχουμε την ετικέτα των ρούχων.

10ος μύθος: Η λακ αφαιρεί λεκέδες από μελάνι

Είχε λογική κάποτε. Όμως τώρα οι περισσότερες λακ δεν έχουν αλκοόλ, το συστατικό που βοηθούσε αν ψεκάζαμε με το προϊόν και τρίβαμε τον λεκέ παλιότερα. Με αυτό το δεδομένο, σε περίπτωση τέτοιου «ατυχήματος», καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε οινόπνευμα ή κάποιο ειδικό καθαριστικό για λεκέδες από μελάνι.

11ος μύθος: Τα μεταξωτά και τα μάλλινα απαιτούν στεγνό καθάρισμα

Σε πολλά μεταξωτά ή μάλλινα ρούχα η ετικέτα αναφέρει ότι είναι απαραίτητο το στεγνό καθάρισμα. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούμε να τα πλύνουμε στο σπίτι, στο χέρι, πάντα με απορρυπαντικό που είναι κατάλληλο για αυτά τα υφάσματα.