Διεθνή

Γιατί είναι κρίσιμες οι εκλογές σε Ρουμανία και Πολωνία

Γιατί είναι κρίσιμες οι εκλογές σε Ρουμανία και Πολωνία Φωτογραφία: ΑΡ
Η Ευρώπη παρακολουθεί τις εκλογές και στις τρεις χώρες. «Μια νίκη της ακροδεξιάς αποτελεί μια πραγματική πιθανότητα».

Στις κάλπες, για να ψηφίσουν στις εκλογές, σήμερα οι πολίτες σε Ρουμανία, Πολωνία και Πορτογαλία.

Η Ευρώπη παρακολουθεί τις εκλογές και στις τρεις χώρες.

«Μια νίκη της ακροδεξιάς αποτελεί μια πραγματική πιθανότητα σε ένα ανατολικοευρωπαϊκό κράτος την ίδια ημέρα με τις εκλογές σε Πολωνία και Πορτογαλία» τόνισε ο Guardian σε δημοσίευμά του, χαρακτηρίζοντας την ημέρα ως «super Κυριακή» λόγω των τριών εκλογικών αναμετρήσεων.

«Οι Ρουμάνοι έχουν αρχίσει να ψηφίζουν σε έναν κρίσιμο επαναληπτικό γύρο προεδρικών εκλογών που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τη στρατηγική και τις οικονομικές προοπτικές της χώρας τους, την ώρα που οι ψηφοφόροι στην Πολωνία και την Πορτογαλία να ψηφίζουν επίσης» προσθέτει ο Guardian.

Η Ρουμανία εκλέγει σήμερα τον πρόεδρό της, αναμέτρηση που αναγγέλλεται αμφίρροπη, πέντε μήνες μετά την απρόσμενη όσο και θεαματική ακύρωση των εκλογών, λόγω υποψιών περί ανάμιξης της Ρωσίας.

{https://x.com/erhanicener/status/1923988507749466610}

Οι Πολωνοί εκλέγουν σήμερα τον πρόεδρό τους σε μια εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται αμφίρροπη και μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για το μέλλον της κυβέρνησης της χώρας με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, όπως και για το δικαίωμα στην άμβλωση και τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.

{https://x.com/nexta_tv/status/1923991253206638879}

Οι Πορτογάλοι καλούνται σήμερα να εκλέξουν τους βουλευτές τους για τρίτη φορά από το 2022. Ο Μοντενέγκρο, ένας 52χρονος δικηγόρος, ήταν το κεντρικό πρόσωπο της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς ο ίδιος οδήγησε τη χώρα πρόωρα στις κάλπες με την παραίτησή του τον Μάρτιο, εν μέσω καταγγελιών για σύγκρουση συμφερόντων σε μια υπόθεση που σχετίζεται με τις δραστηριότητες της εταιρίας συμβούλων του.

Οι εκλογές στη Ρουμανία

Οι εκλογές αυτές παρακολουθούνται στενά από τη διεθνή κοινότητα. Οι Βρυξέλλες δεν κρύβουν πως ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι ακροδεξιοί ηγέτες να πληθύνουν. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ του Τραμπ, που επέκρινε έντονα το φιάσκο της διαδικασίας του φθινοπώρου, από την πλευρά της καλεί να γίνει σεβαστή η φωνή του λαού.

Πιστό μέλος της ΕΕ, η Ρουμανία των 19 εκατομμυρίων κατοίκων, που γειτονεύει με την Ουκρανία, χαρακτηρίζεται καίριας σημασίας πυλώνας του NATO από την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος AUR, ο Τζόρτζε Σιμιόν, 38 ετών, κι ο κεντρώος δήμαρχος του Βουκουρεστίου, ο Νικουσόρ Νταν, 55 ετών, αναμετρώνται για το κορυφαίο αξίωμα, που επιτρέπει σε αυτόν που το ασκεί να κάνει διορισμούς σε θέσεις κλειδιά, να συμμετέχει στις συνόδους της ΕΕ και του NATO και να λαμβάνει αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας.

Ο πρώτος, εθνικιστής, παθιασμένος οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ, κέρδισε τον πρώτο γύρο, την 4η Μαΐου, συγκεντρώνοντας ποσοστό σχεδόν 41% των ψήφων, διπλάσιο από αυτό του αντιπάλου του. Ωστόσο δημοσκοπήσεις –που δεν έχουν αποδειχθεί πάντα αξιόπιστες στο παρελθόν– τον θέλουν να οδεύει σε αγώνα μέχρι το νήμα με τον αντίπαλό του.

Ο ευρωπαϊστής δήμαρχος της Βαρσοβίας Ραφάλ Τρασκόφσκι αναμένεται να συγκεντρώσει το 30% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, μπροστά από τον εθνικιστή ιστορικό Κάρολο Ναβρόσκι που συγκεντρώνει το 25% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, οι δύο υποψήφιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλο για τον δεύτερο γύρο που προβλέπεται για την 1η Ιουνίου, σε μια στιγμή ευαίσθητη για την Ευρώπη, ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι δυνάμεις της άκρας δεξιάς συνεχίζουν να ενισχύονται και οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον παραμένουν τεταμένες.

Άλλοτε χούλιγκαν, που επιδίωξε να αμβλύνει κάπως τη ρητορική του τους τελευταίους μήνες, ο Σιμιόν δηλώνει πεπεισμένος ότι θα είναι «ο επόμενος πρόεδρος της Ρουμανίας», εκτός αν γίνει «μαζική νοθεία», όπως λέει αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αμφισβήτησης του αποτελέσματος σε περίπτωση ήττας.

Ο Τζόρτζε Σιμιόν θέλει να βάλει τέλος στην υποστήριξη στην Ουκρανία, απαιτεί «αποζημίωση» για τη βοήθεια που προσφέρθηκε μέχρι τώρα από το Βουκουρέστι στο Κίεβο και δηλώνει οπαδός της «ουδετερότητας, όχι της κλιμάκωσης μέσω της αποστολής οπλισμού», ενώ υπεραμύνεται του ότι χαρακτηρίζεται «φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν», του ρώσου προέδρου.

Υπόσχεται να ξαναδώσει στη Ρουμανία την «αξιοπρέπειά» της, σύνθημα που σαγηνεύει πολλούς καθώς αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην ΕΕ.

Οι εκλογές στην Πολωνία

Σε αυτές τις προεδρικές εκλογές συμμετέχουν συνολικά 13 υποψήφιοι – 12 άνδρες και μία γυναίκα.

Ο 53χρονος Τρασκόφσκι είναι υποψήφιος με τον φιλελεύθερο-συντηρητικό Συνασπισμό των Πολιτών, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ. Το δεξιό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του Ντούντα, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης κι έχασε την εξουσία από τον συνασπισμό του Τουσκ το 2023, στηρίζει τον 43χρονο Ναβρόσκι. Ο Σλάβομιρ Μέντζεν είναι υποψήφιος της ακροδεξιάς Συνομοσπονδίας.

Μετά την άνοδο στην εξουσία το 2023 του συνασπισμού του Ντόναλντ Τουσκ, σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης συχνά συναντούν το βέτο του απερχόμενου συντηρητικού προέδρου Αντρέι Ντούντα.

«Ελπίζω ότι αυτές οι εκλογές θα ολοκληρώσουν την αλλαγή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χούμπερτ Μικαλόβσκι, 50χρονος επιχειρηματίας, που είναι αντίθετος σε κάθε στροφή προς τα δεξιά για την Πολωνία. Δηλώνει πως εύχεται η χώρα του «να παραμείνει στο κέντρο και να αντιστρέψει αυτή την τάση και στην Ευρώπη».

Οι εκλογές στην Πορτογαλία

Σύμφωνα με έρευνες, οι «Πορτογάλοι ψηφοφόροι επιδεικνύουν μια κάποια ανεκτικότητα σε αυτού του είδους το θέμα και ότι αυτό ξεκάθαρα δεν έλαβε τις διαστάσεις που ήλπιζε η αντιπολίτευση», σημείωσε η πολιτική επιστήμων Φιλίπα Ραϊμούντο, από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Λισαβόνας (ISCTE).

Ο κυβερνών συνασπισμός της μετριοπαθούς δεξιάς, η Δημοκρατική Συμμαχία (AD), συγκεντρώνει έτσι το 34% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 26% για το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το κόμμα της άκρας δεξιάς Chega (Τσέγκα, «Αρκετά») ενδέχεται να λάβει το 19% των ψήφων, βελτιώνοντας την επίδοσή του σε σύγκριση με τις εκλογές του Μαρτίου του 2024, και να παγιώσει έτσι τη θέση του ως τρίτης πολιτικής δύναμης στη χώρα.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το AD του Λουίς Μοντενέγκρο αναμένεται να εξασφαλίσει ως και 95 έδρες από τις 230 του Κοινοβουλίου μένοντας έτσι κάτω από το όριο των 116 βουλευτών που ισοδυναμεί με την απόλυτη πλειοψηφία.

Καθώς ο Μοντενέγκρο αρνείται να κυβερνήσει με τη στήριξη της άκρας δεξιάς, ελπίζει να σχηματίσει πιο ισχυρή πλειοψηφία, καταλήγοντας σε συμφωνία με το κόμμα Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία, που στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει ποσοστό 7% στην πρόθεση ψήφου.