Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την ανταγωνιστικότητα και να δώσουν συνέχεια στην ειδική Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία και τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενημέρωσε τους «27» για τις τελευταίες εξελίξεις. Στη συνέχεια, οι 26 από τους Ευρωπαίους ηγέτες συμφώνησαν στο κείμενο των συμπερασμάτων για την Ουκρανία, στο οποίο εκφράζουν ακλόνητη στην ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και καλούν τη Ρωσία να δείξει πραγματική πολιτική θέληση για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Βίκτορ Όρμπαν, όπως και στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, άσκησε βέτο σε αυτό το θέμα.
Στη διήμερη Σύνοδο που είναι σε εξέλιξη, οι ηγέτες συζητούν το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τη μετανάστευση και το σχέδιο επιστροφών που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα, τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και άλλα παγκόσμια ζητήματα που βρίσκονται επίσης στην ημερήσια διάταξη.
{https://www.youtube.com/watch?v=U2eqP4-inlM&ab_channel=Reuters}
LIVE
-
Η ανταγωνιστικότητα στο τραπέζι
18:52:58Μετά το γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, προς τιμήν του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, οι ηγέτες ξεκίνησαν τη συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα.
Διαβάστε όσα προηγήθηκαν
-
Ζελένσκι: Δεν συζητήσαμε με τον Τραμπ για την ιδιοκτησία του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια
17:41:37Στο μεταξύ, μετά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε συναντήσεις στο Όσλο, από όπου δήλωσε ότι δεν συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ το ζήτημα της ιδιοκτησίας του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, διαψεύδοντας ουσιαστικά τον Λευκό Οίκο.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του, υπήρχε αναφορά για τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και τα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Είπε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι οι ΗΠΑ «θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ στη λειτουργία αυτών των εργοστασίων», με την τεχνογνωσία τους στον τομέα. «Η αμερικανική ιδιοκτησία αυτών των εργοστασίων θα ήταν η καλύτερη προστασία αυτών των υποδομών και υποστήριξη για τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές», σημείωνε η ίδια ανακοίνωση.
Ο Ζελένσκι ρωτήθηκε για το θέμα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Νορβηγό πρωθυπουργό, Γιόνας Γκαρ Στέρε.
«Όλα τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ανήκουν στον λαό της Ουκρανίας» και είναι «προσωρινά» υπό ρωσική κατοχή, είπε αρχικά. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια και απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό να αλλάξει χέρια.
Συμπλήρωσε ότι με τον Τραμπ συζήτησαν «πώς θα βρεθεί η λύση στην κατάσταση και να πάρουμε τον σταθμό από τους Ρώσους». Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχουν επιλογές να εμπλακούν οι ΗΠΑ στον εκσυγχρονισμό ή την περαιτέρω ανάπτυξη του πυρηνικού εργοστασίου, αλλά «δεν συζητήσαμε το θέμα της ιδιοκτησίας». Επίσης, ανέφερε, δεν έγινε συζήτηση για άλλα πυρηνικά εργοστάσια.
Όταν ρωτήθηκε αν είναι έτοιμος να αποδεχθεί μια ουδετερότητα της Ουκρανίας- πάγιο ρωσικό αίτημα- απάντησε ότι αυτό «δεν είναι επιλογή».
Όποια πρόταση να μειωθεί δραματικά ο ουκρανικός στρατός ή να αναγνωριστούν ως ρωσικές οι κατεχόμενες περιοχές «είναι τελεσίγραφο, όχι προσφορά για τον τερματισμό του πολέμου», υπογράμμισε και επανέλαβε ότι θα ήταν πιο απλή η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας, αν η Ουκρανία εντασσόταν στο ΝΑΤΟ.
Ακόμα απάντησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αναφέρθηκε στο θέμα της Κριμαίας, στο χθεσινό τηλεφώνημά τους. Είχαν σύντομη συζήτηση για το θέμα τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος τον ρώτησε γιατί οι Ουκρανοί αγαπούν τόσο την Κριμαία, πρόσθεσε ο Ζελένσκι, ο οποίος τόνισε επανειλημμένα πως η χερσόνησος είναι ουκρανική.
Επίσης, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο συμφώνησε σε μια συνολική εκεχειρία, αλλά μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ- Ρωσίας έγινε ένα «βήμα προς τα πίσω», με μια περιορισμένη κατάπαυση πυρός, στην ενέργεια και τις πολιτικές υποδομές.
-
Ζελένσκι: Να συνεχιστεί η πίεση στη Ρωσία, αιχμές για τη στάση του Όρμπαν
17:39:38Στην τοποθέτησή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η πίεση στη Ρωσία, ζήτησε 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση του Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος άσκησε και σήμερα βέτο στο κείμενο των συμπερασμάτων για την Ουκρανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι το βράδυ της Τετάρτης η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση με 171 χτυπήματα από drones στην Ουκρανία, πλήττοντας και ενεργειακές υποδομές. «Παρά τη δήλωση του Πούτιν ότι είναι έτοιμος να σταματήσει τις επιθέσεις, τίποτα δεν έχει αλλάξει», επεσήμανε.
«Έχει κρίσιμη σημασία να μην μειωθεί, αλλά να συνεχιστεί και να αυξηθεί η υποστήριξη των εταίρων μας», είπε, κάνοντας αναφορά στην αεράμυνα και τη στρατιωτική βοήθεια.«Χρειαζόμαστε κονδύλια για βλήματα πυροβολικού. Πραγματικά θα εκτιμούσα υποστήριξη της Ευρώπης με τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια ευρώ το ταχύτερο δυνατό», συνέχισε. Το πρόγραμμα ReArm Europe πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί το ταχύτερο δυνατόν, τόνισε.
«Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να αρχίσει να αποσύρεται από τα εδάφη μας και να μας αποζημιώσει πλήρως για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει η επιθετικότητά της», υπογράμμισε. «Οι συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες δεν σημαίνουν ότι η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίσει λιγότερη πίεση. Έχει κρίσιμη σημασία να μειωθούν οι πιθανότητες μιας ρωσικής απάτης. Όλοι ξέρουμε πόσο εύκολα ξεχνά η Μόσχα τις υποσχέσεις της. Τη μία στιγμή δίνουν τον λόγο τους και λίγες ώρες αργότερα αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Για αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε τη Ρωσία προς την ειρήνη», συνέχισε.
«Ο Πούτιν πρέπει να σταματήσει να διατυπώνει περιττές απαιτήσεις, που μόνο παρατείνουν τον πόλεμο και να αρχίσει να υλοποιεί αυτό που υπόσχεται στον κόσμο. Θα μπορούσε να μην υπάρχουν σκοτωμοί, επιθέσεις πυρά εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, αν ο Πούτιν δεν ήταν ο μόνος που συνεχίζει αυτό τον πόλεμο. Οι προτάσεις που έγιναν στην Τζέντα στις 11 Μαρτίου παραμένουν στο τραπέζι. Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε τη Ρωσία να τις πραγματοποιήσει», συμπλήρωσε.
Ωστόσο, ο Ζελένσκι σημείωσε ότι «δυστυχώς», χρειάζεται «κάποια πίεση» και εντός Ευρώπης, «για να διασφαλιστεί πως κάθε υπόσχεση υλοποιείται, ιδιαίτερα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία και η επίλυση κάποιων θεμελιωδών ζητημάτων για την ευρωπαϊκή ενότητα».
«Είναι απλά αντιευρωπαϊκό όταν ένα άτομο μπλοκάρει αποφάσεις που είναι σημαντικές για ολόκληρη την ήπειρο, ή που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Η Ουκρανία εκπλήρωσε τις απαιτήσεις, αλλά τώρα υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στο να ανοίξουν τα ενταξιακά κεφάλαια», σημείωσε.
«Οι ευρωπαϊκές προσπάθειες που θα έπρεπε να φέρνουν περισσότερη ασφάλεια και ειρήνη, επίσης εμποδίζονται διαρκώς. Αυτό είναι λάθος, η Ευρώπη θα πρέπει να έχει έναν τρόπο να αποτρέπει μεμονωμένους παράγοντες να μπλοκάρουν αυτό που είναι απαραίτητο για όλους», τόνισε ακόμα, αναφερόμενος στον Βίκτορ Όρμπαν.
«Η Ευρώπη πάντα πρέπει να είναι στο τραπέζι των συζητήσεων για τη δική της ασφάλεια. Πρέπει να εργαστούμε με ενότητα σε όλα τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Μιλήσαμε για αυτό στην Τζέντα και πάντα το συζητάμε με όλους τους εταίρους μας- η Ευρώπη συμμετέχει στη διπλωματία», δήλωσε επίσης.
{https://x.com/ZelenskyyUa/status/1902723499287798151} -
«Δεν γίνονται πραγματικές διαπραγματεύσεις»
16:36:10Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι «δεν γίνονται πραγματικές διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή», αφού συζήτησαν για τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου.
Οι Ευρωπαίοι είχαν μια σύντομη συζήτηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι- μέσω τηλεδιάσκεψης. «Συζήτησαν την κατάσταση στο πεδίο στην Ουκρανία και την τρέχουσα κατάσταση στις συζητήσεις υπό τις ΗΠΑ. Υπήρξε μια κοινή άποψη ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνονται διαπραγματεύσεις», ανέφερε αξιωματούχος, σύμφωνα με τον Guardian.
-
Τα βασικά σημεία των συμπερασμάτων για την Ουκρανία
16:02:37- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη και ακλόνητη υποστήριξή του στην ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Η ΕΕ διατηρεί την «ειρήνη μέσω της ισχύος» προσέγγισή της, που απαιτεί η Ουκρανία να είναι στην ισχυρότερη δυνατή θέση, με σημαντικά στοιχεία τον δικό της δυνατό στρατό και τις αμυντικές δυνατότητες. Η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη- μαζί με ομοϊδεάτες εταίρους και συμμάχους- για παροχή περαιτέρω συνολικής υποστήριξης στην Ουκρανία, καθώς ασκεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας απέναντι στον ρωσικό πόλεμο επιθετικότητας.
- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την υποστήριξη για μία συνολική, δίκαιη και μόνιμη ειρήνη, με βάση τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο και χαιρετίζει όλες τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας τέτοιας ειρήνης.
- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τις προτάσεις για εκεχειρία, καλεί τη Ρωσία να δείξει πραγματική πολιτική θέληση για τον τερματισμό του πολέμου.
- Η ΕΕ παραμένει έτοιμη να εντείνει την πίεση στη Ρωσία, μεταξύ άλλων με περαιτέρω κυρώσεις και μέσω της εφαρμογής των υφιστάμενων μέτρων. Με βάση το δίκαιο της ΕΕ, τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία πρέπει να παραμείνουν «παγωμένα» μέχρι η Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο και να αποζημιώσει την Ουκρανία για τις καταστροφές που προκάλεσε αυτός.
- Η ΕΕ και τα μέλη της θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην ειρηνευτική διαδικασία και να βοηθούν να εξασφαλιστεί μια δίκαιη και μόνιμη ειρήνη, η οποία είναι προς το συμφέρον τόσο της Ουκρανίας, όσο και της Ευρώπης συνολικά.
- Μια συνολικά ειρηνευτική συμφωνία, που σέβεται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας για να αποτραπεί η μελλοντική ρωσική επιθετικότητα. Η ΕΕ και τα μέλη της είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν στις εγγυήσεις ασφαλείας, ιδιαίτερα υποστηρίζοντας τη δυνατότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί αποτελεσματικά.
- Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει τακτική και προβλέψιμη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.
- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τις χώρες- μέλη επειγόντως να εντείνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πιεστικών στρατιωτικών και αμυντικών αναγκών της Ουκρανίας.
- Όλη η στρατιωτική υποστήριξη, όπως και οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, θα παρασχεθούν με πλήρη σεβασμό στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας συγκεκριμένων χωρών- μελών και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας και άμυνας όλων των χωρών- μελών.
- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέγει τη δική της μοίρα, με βάση τον Χάρτη του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Η ΕΕ θα εντείνει την υποστήριξη για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ουκρανίας, στην πορεία της προς την ένταξη στην Ένωση.
-
Συμφωνία των 26 για την Ουκρανία
15:42:13Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στα συμπεράσματα για την Ουκρανία. Οι 26 συμφώνησαν με το κείμενο, καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, άσκησε βέτο.
-
Μέτσολα: «Το μπλοκ πρέπει απλώς να δράσει»
13:47:18Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δίνει αυτή την ώρα συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τις συνομιλίες που είχε νωρίτερα με τους ηγέτες της ΕΕ.
Όπως σημείωσε, «όλα τα κλισέ ότι βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι που λέγαμε ... εδώ και πολλά χρόνια, δεν ισχύουν πλέον», καθώς το μπλοκ πρέπει απλώς να δράσει «για να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα είναι ασφαλέστερη και ισχυρότερη».
Οι πολίτες της ΕΕ περιμένουν από την Ένωση να «αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην προστασία τους», ενώ «δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο για την Ουκρανία».
Η Ευρώπη χρειάζεται «μια πραγματική και διαρκή ειρήνη» που να εγγυάται την κυριαρχία της Ουκρανίας.
Η Μέτσολα μίλησε τέλος για τις προσπάθειες της ΕΕ στην ανταγωνιστικότητα και τον προϋπολογισμό: «Οι πολίτες της Ευρώπης παρακολουθούν ... το τι κάνουμε σήμερα, αύριο, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, περιμένουν να αναλάβουμε δράση και περιμένουν να το κάνουμε γρήγορα».
-
Τι μπορούμε να περιμένουμε από την σημερινή Σύνοδο
12:53:44Όπως και νωρίτερα αυτό το μήνα, οι 26 ηγέτες - χωρίς δηλαδή την Ουγγαρία - αναμένεται να δεσμευθούν ακόμη μια φορά για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Με βάση το προσχέδιο, το οποίο είδε ο Guardian, οι ηγέτες της ΕΕ θα καλέσουν τη Ρωσία «να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση για τον τερματισμό του πολέμου».
Ωστόσο, ένα σχέδιο της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλλας για την αποστολή άμεσης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία φαίνεται να έχει υποβαθμιστεί.
Αντί για την αρχική ιδέα να σταλούν δεκάδες δισεκατομμύρια στην Ουκρανία, τα κράτη μέλη θα κληθούν να παράσχουν πυρομαχικά.
Ορισμένα κράτη μέλη - ιδίως η Ολλανδία και ορισμένες χώρες της Βαλτικής - αναμένεται να ασκήσουν πίεση προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της ΕΕ για στρατιωτική βοήθεια ύψους 40 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία μέσα στο 2025. Όμως η ιδέα αυτή φαίνεται να έχει «ξεφουσκώσει» - με τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες να αντιτίθενται - υποστηρίζοντας πως η διμερής βοήθεια αρκεί για να να καλύψει τις ανάγκες του Κιέβου.
-
Το αεροσκάφος του Ζελένσκι προσγειώθηκε στη Νορβηγία
12:47:08Σύμφωνα με το BBC, το αεροπλάνο που μετέφερε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στο αεροδρόμιο Gardermoen του Όσλο στη Νορβηγία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόκειται να μιλήσει σύντομα στα μέλη της ΕΕ που έχουν συγκεντρωθεί στη σύνοδο κορυφής μέσω βιντεοκλήσης.
-
Πληροφορίες για συνομιλία Ερντογάν - Πούτιν για την Ουκρανία
12:43:13Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Το αναμενόμενο τηλεφώνημα ακολουθεί την τηλεφωνική συζήτηση του Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις 16 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της οποίας φέρεται να συζήτησαν τις προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και την πιθανότητα ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχουν προγραμματίσει συνομιλίες αυτή την εβδομάδα, υποστήριξε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ.
-
Πεσκόφ: Η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε κόμμα του πολέμου
12:37:41Την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέρχονται στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγορεί για ακόμη μια φορά την Ευρώπη ότι αδυνατεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ρωσίας και των ΗΠΑ να επιτύχουν αυτό που αποκαλεί «ειρηνική διευθέτηση» στην Ουκρανία.
«Η Ευρώπη έχει ξεκινήσει τη στρατιωτικοποίησή της και έχει μετατραπεί σε κόμμα του πολέμου», υποστήριξε στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Σχέδια στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης, τα οποία προφανώς έρχονται σε αντίθεση με τις προθέσεις των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ να αναζητήσουν τρόπους για να ξεκινήσει η διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης».
-
Σολτς: Η Ουκρανία θα πρέπει να διαθέτει ισχυρό στρατό και μετά τη συμφωνία
12:29:35Ο απερχόμενος Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» για την Ουκρανία να παραμείνει «ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο και δημοκρατικό έθνος» που θα μπορεί να συνεχίσει την πορεία του προς την ένταξη στην ΕΕ, ενώ παράλληλα θα διαθέτει έναν ισχυρό στρατό ακόμη και μετά την ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.
Ο Όλαφ Σολτς υποστηρίξε ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει σημαντική στήριξη στην Ουκρανία, καθώς αναφέρθηκε στις γερμανικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που επιτρέπουν στη χώρα να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες.
Είπε ακόμη ότι ελπίζει πως το γερμανικό Bundesrat θα εγκρίνει τις προτάσεις την Παρασκευή, «ώστε να έχουμε την ευελιξία να κάνουμε όλα όσα πρέπει να κάνουμε ως μεγάλο κράτος στην καρδιά της Ευρώπης», συμπεριλαμβανομένης της παροχής περαιτέρω βοήθειας προς την Ουκρανία.
-
Αισιοδοξία για γενναίες αποφάσεις από την Κάγια Κάλλας
12:11:51Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλλας δήλωσε πως ελπίζει να ακούσει από τον Ζελένσκι «την αίσθηση που του άφησε η τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Τραμπ», ενώ χαιρέτισε την «εξαιρετικά σημαντική» δέσμευση του Αμερικανού προέδρου να εξετάσει την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας.
Πρόσθεσε ότι «όσο πιο ισχυροί είναι στο πεδίο της μάχης, τόσο πιο ισχυροί είναι και πίσω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Είπε ότι αν οι ηγέτες της ΕΕ έχουν αμφιβολίες για την ανάληψη μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων, θα πρέπει «να αποφασίσουν για το βραχυπρόθεσμο, τις άμεσες ανάγκες που έχει η Ουκρανία».
«Αν ακούσετε τις δηλώσεις των ηγετών, θα καταλάβετε πως η υποστήριξη είναι πολύ μεγάλη και αυτό θα πρέπει να φανεί και σε πράξεις, σε αριθμούς, σε πραγματικά πυρομαχικά που χρειάζεται η Ουκρανία».
-
Μητσοτάκης: «Όποιος εισέρχεται παράνομα και δεν έχει λάβει άσυλο θα πρέπει να επιστρέφεται»
12:03:31Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών:
«Η Σύνοδος Κορυφής που ξεκινάει σε λίγο έχει στην ημερήσια διάταξή της μια σειρά από εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα για την Ευρωπαϊκή μας Ένωση. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω χαιρετίζοντας το γεγονός ότι σήμερα το μεσημέρι θα παραβρεθεί ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τα αποτελέσματα της πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης.
»Η Κύπρος και η Ελλάδα αγωνιστήκαμε και πετύχαμε να κρατήσουμε ζωντανή τη διαδικασία των συζητήσεων για την επανένωση του νησιού στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας του και θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας επέλεξε να διορίσει προσωπικό απεσταλμένο, έτσι ώστε αυτή η διαδικασία να κρατηθεί ζωντανή, να συνεχιστεί με συγκεκριμένα παραδοτέα εν όψει της επόμενης συνάντησης, η οποία θα γίνει το καλοκαίρι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Θέλω επίσης να σταθώ ιδιαίτερα στα ζητήματα τα οποία αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα. Να χαιρετίσω την κατάθεση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Λευκής Βίβλου, η οποία συμπεριλαμβάνει πάγιες ελληνικές θέσεις, οι οποίες θα γίνουν πια πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-
Το πρόγραμμα της Συνόδου
11:58:40Οι αφίξεις στο κόκκινο χαλί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκίνησαν στις 10.30 π.μ. ώρα Ελλάδας, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η ανταλλαγή απόψεων των ηγετών της ΕΕ.
Στις 13.30 ώρα Ελλάδας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, θα πραγματοποιήσουν κοινή είσοδο στο φόρουμ, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και ανταλλαγή απόψεων με τους ηγέτες.
Στη συνέχεια, περίπου στις 16.30 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος εργασίας της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ και η Σύνοδος εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς και το Δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.
Αν και η Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει δύο ημέρες, 20 και 21 Μαρτίου, πηγές από αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι εργασίες να ολοκληρωθούν αργά το βράδυ της 20ης Μαρτίου και να μην υπάρξει δεύτερη ημέρα εργασιών.