×

Μήνυμα

Failed loading XML...
Διεθνή

Οι νέοι της EE ενημερώνονται από τα social media, αλλά γνωρίζουν τους κινδύνους της παραπληροφόρησης

Οι νέοι της EE ενημερώνονται από τα social media, αλλά γνωρίζουν τους κινδύνους της παραπληροφόρησης Φωτογραφία: UNSPLASH
Το 42% των νέων πολιτών της ΕΕ επιλέγει τα social media για την πληροφόρησή του σχετικά με πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, με την τηλεόραση να ακολουθεί ως δεύτερη επιλογή (39%).

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) έχουν καταστεί η κυρίαρχη πηγή ενημέρωσης για τους νέους ηλικίας 16-30 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας του Ευρωβαρόμετρου.

Το 42% των νέων πολιτών της ΕΕ επιλέγει τα κοινωνικά δίκτυα για την πληροφόρησή του σχετικά με πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, με την τηλεόραση να ακολουθεί ως δεύτερη επιλογή (39%). Ωστόσο, παρά την προτίμησή τους σε αυτές τις πλατφόρμες, οι νέοι εμφανίζονται ιδιαίτερα συνειδητοποιημένοι για τον κίνδυνο της παραπληροφόρησης, με το 76% να δηλώνει ότι έχει εκτεθεί σε ψευδείς ειδήσεις.

Η έρευνα καταγράφει σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά ηλικιακή ομάδα. Οι νεότεροι συμμετέχοντες (16-18 ετών) βασίζονται περισσότερο στα κοινωνικά δίκτυα (45%) από ό,τι οι μεγαλύτεροι (25-30 ετών), οι οποίοι τείνουν να προτιμούν την τηλεόραση και τις διαδικτυακές ειδησεογραφικές πλατφόρμες. Ενδεικτικά, στην Ελλάδα, το 48% των νέων ενημερώνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στην Κύπρο το ποσοστό ανέρχεται στο 44%.

Το Instagram και το TikTok είναι οι πιο δημοφιλείς πλατφόρμες για την κατανάλωση ειδήσεων, με το 47% και 39% των νέων να τα επιλέγουν αντίστοιχα. Στην Κύπρο, το Facebook παραμένει η κορυφαία πηγή ενημέρωσης (52%), ενώ στην Ελλάδα το Instagram βρίσκεται στην πρώτη θέση (52%). Αντίθετα, το X (πρώην Twitter) χρησιμοποιείται από μικρότερο ποσοστό, με μόλις το 21% των νέων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να το προτιμά.

Παρά την κυριαρχία των κοινωνικών δικτύων ως πηγών πληροφόρησης, η πλειονότητα των νέων αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που απορρέουν από αυτά. Στην Κύπρο και στην Ελλάδα, το 83% των νέων δηλώνει ότι έχει εκτεθεί σε παραπληροφόρηση, ενώ στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 76%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε χώρες όπως η Μάλτα (59%) και η Ελλάδα (57%), οι νέοι αναφέρουν ότι εκτίθενται «συχνά» ή «πολύ συχνά» σε ψευδείς ειδήσεις. Παράλληλα, το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μπορεί να αναγνωρίσει την παραπληροφόρηση, με τους Κύπριους νέους να είναι από τους πιο σίγουρους για την ικανότητά τους αυτή (85%).

NETWORK