Διεθνή

«Πόρτα» ΗΠΑ σε Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

«Πόρτα» ΗΠΑ σε Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ Φωτογραφία: AP/Alex Brandon
Η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν είναι πλέον πρωταρχική μας μέριμνα, ξεκαθάρισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον πρωταρχική μέριμνα την ευρωπαϊκή ασφάλεια και η Ευρώπη θα έπρεπε να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην υπεράσπιση της Ουκρανίας, σημείωσε ο υπουργός Άμυνας του Τραμπ, Pete Hegseth.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού του στην Ευρώπη, ο Pete Hegseth, μιλώντας σε Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες, είπε πως η Ευρώπη θα πρέπει να παράσχει «το συντριπτικό μερίδιο» της μελλοντικής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο και να αναγνωρίσει ότι η αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας πριν από το 2014 δεν είναι ρεαλιστική.

«Είμαι εδώ σήμερα για εκφράσω ευθέως και χωρίς αμφιβολία ότι η σκληρή στρατηγική πραγματικότητα εμποδίζει τις ΗΠΑ να επικεντρωθούν πρωτίστως στην ασφάλεια της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ενημέρωση προς τον Τύπο η διάθεση για το θέμα ήταν αρκετά πιο σκληρή. Έλεγε πως οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον ο πρωταρχικός εγγυητής για την ασφάλεια στην Ευρώπη ενώ φαίνεται πως πρότεινε μία αναδιατύπωση της συμφωνίας του ΝΑΤΟ, που δημιουργήθηκε με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προς την προστασία της δυτικής Ευρώπης από το Σοβιετικό μπλοκ.

Ο Hegseth είπε ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν τις στρατιωτικές τους προτεραιότητες για να προστατεύσουν την ίδια τη χώρα και να αντιμετωπίσουν την Κίνα, ενώ κάλεσε τα Ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ προκειμένου να υπερασπιστούν καλύτερα την Ευρώπη.

«Οι ΗΠΑ δίνουν προτεραιότητα στην αποτροπή του πολέμου με την Κίνα στον Ειρηνικό και προχωρούν σε αντιστάθμιση των πόρων για να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα αποτύχει. Καθώς οι ΗΠΑ στρέφουν την προσοχή τους σε αυτές τις απειλές, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να ηγηθούν στο μέτωπο», πρόσθεσε.

Ως παράδειγμα ο Hegseth ανέφερε πως η Ευρώπη «πρέπει να παράσχει το συντριπτικό μερίδιο της μελλοντικής βοήθειας στην Ουκρανία». Ωστόσο δεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν συνολικά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, η οποία είναι κρίσιμη για την αντίσταση στη ρωσική εισβολή.

Επανέλαβε επίσης τη θέση του Τραμπ ότι «η διακοπή των εχθροπραξιών και η επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης» στην Ουκρανία είναι κορυφαία προτεραιότητα και ότι το Κίεβο πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει πίσω όλη τη γη που κατέχει η Ρωσία.

«Πρέπει να αρχίσουμε αναγνωρίζοντας καταρχήν πως η επιστροφή στα ουκρανικά σύνορα, όπως ήταν πριν το 2014, είναι μη ρεαλιστικό σενάριο» είπε σκιαγραφώντας το αρχικό σχέδιο για τις ρωσικές διαπραγματεύσεις. «Κυνηγώντας αυτόν τον ουτοπικό στόχο, αυτό όχι μόνο θα παρατείνει τον πόλεμο αλλά θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πόνο» πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας επί της ουσίας την ανεξαρτησία της Κριμαίας αλλά και την προσάρμητη περιοχών του Ντονμπας στη Ρωσία.

Το Κίεβο θα καταφέρει την ειρήνη μόνο με «ισχυρές εγγυήσεις στην ασφάλεια» τόνισε ο Hegseth αποκλείοντας την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Αντίθετα, η ασφάλεια θα πρέπει να διασφαλιστεί από «ικανά ευρωπαϊκά και μη στρατεύματα» που όπως είπε δεν πρόκειται να προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Οποιαδήποτε βρετανικά ή ευρωπαϊκά στρατεύματα που τελικά αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία δεν θα καλύπτονται από μέρος αποστολής του ΝΑΤΟ ούτε θα καλύπτονται από την εγγύηση του άρθρου 5 της συμμαχίας, πρόσθεσε ο Hegseth, πράγμα που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα θα εξαρτώνται από τη βοήθεια των συμμετεχόντων κρατών.

Αν και έθεσε κάποιες θέσεις για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, ελάχιστοι είναι οι ειδικοί που θεωρούν ότι υπήρξε σοβαρή διπλωματική πρόοδος.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία, η οποία κερδίζει έδαφος στο πεδίο της μάχης, απέκλεισε νωρίτερα το σχέδιο Ζελένσκι για ανταλλαγή εδαφών μεταξύ των δύο χωρών προεκιεμ΄νου να τελειώσει ο πόλεμος.