Διεθνή

Το ΝΑΤΟ «ανακοινώνει» πως ενεργοποιεί περισσότερα πυρηνικά για να αντιμετωπίσει την απειλή Κίνας - Ρωσίας

Το ΝΑΤΟ «ανακοινώνει» πως ενεργοποιεί περισσότερα πυρηνικά για να αντιμετωπίσει την απειλή Κίνας - Ρωσίας
Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε συνομιλίες για την ανάπτυξη περισσότερων πυρηνικών όπλων μπροστά στην αυξανόμενη απειλή από τη Ρωσία και την Κίνα, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της ευρωατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ αποκάλυψε τη Δευτέρα στη βρετανική εφημερίδα Telegraph ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών για περισσότερη διαφάνεια αναφορικά με την χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου του ΝΑΤΟ ως αποτρεπτικού μέσου.

«Δεν θα υπεισέλθω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες σχετικά με το πόσες πυρηνικές κεφαλές θα βρίσκονται σε ετοιμότητα και πόσες θα αποθηκεύονται, ωστόσο το βασικότερο είναι πως θα πρέπει να διαβουλευόμαστε για αυτά τα θέματα. Αυτό ακριβώς κάνουμε», δήλωσε στην εφημερίδα.

«Η διαφάνεια συμβάλλει στο να επικοινωνούμε με αμεσότητα το μήνυμα ότι είμαστε μια πυρηνική συμμαχία».

«Ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι, φυσικά, ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα, αλλά όσο αυτά υπάρχουν, θα παραμείνουμε μια πυρηνική συμμαχία. Ένας κόσμος όπου η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα έχουν πυρηνικά όπλα και το ΝΑΤΟ όχι, είναι ένας πιο επικίνδυνος κόσμος», εξήγησε.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αμυνθεί σε ακραίες συνθήκες. Κατηγορεί τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους ότι σπρώχνουν τον κόσμο στα πρόθυρα πυρηνικής αντιπαράθεσης δίνοντας στην Ουκρανία όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, ορισμένα από τα οποία χρησιμοποιούνται εναντίον ρωσικού εδάφους.

Ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι τα πυρηνικά όπλα αποτελούν την «απόλυτη εγγύηση ασφάλειας» του ΝΑΤΟ, καθώς και ένα μέσο για τη διατήρηση της ειρήνης.

Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ - της συμμαχίας που έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο συντονισμό των προμηθειών όπλων στο Κίεβο - σπάνια μιλάνε δημοσίως για όπλα, αν και είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πυρηνικές βόμβες σε διάφορες τοποθεσίες στην Ευρώπη.