Διεθνή

Ράφα: Τουλάχιστον 45 νεκροί σε καταυλισμό μετά την ισραηλινή επίθεση

Ράφα: Τουλάχιστον 45 νεκροί σε καταυλισμό μετά την ισραηλινή επίθεση Φωτογραφία: EPA/ HAITHAM IMAD
Η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι είναι νεκροί, σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές, από φωτιά που ξέσπασε σε καταυλισμό προσφύγων στη Ράφα μετά από επίθεση ισραηλινών δυνάμεων.

Πάνω από τους μισούς νεκρούς ήταν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς τραυματίες με σοβαρά εγκαύματα.

Η κίνηση αυτή του Ισραήλ έχει επικριθεί από την παγκόσμια κοινότητα, που επισημαίνει την ανάγκη εφαρμογής της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για την άμεση παύση της ισραηλινής επίθεσης.

Οικογένειες Παλαιστινίων μεταφέρθηκαν άμεσα σε νοσοκομεία για να ετοιμάσουν τους νεκρούς τους για ταφή μετά την σφοδρή ισραηλινή επιδρομή το βράδυ της Κυριακής σε σκηνές του χώρου όπου φιλοξενούνται εκτοπισμένοι από τη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός, που προσπαθεί να εξαλείψει τη Χαμάς στη Γάζα, είπε ότι ερευνά τις αναφορές ότι από την επίθεση που εξαπέλυσε κατά ηγετικών στελεχών της Χαμάς προκάλεσε τη φωτιά με τους τουλάχιστον 45 νεκρούς.

Οι επιζώντες είπαν ότι ετοιμάζονταν για ύπνο όταν οι ισραηλινοί εξαπέλυσαν επίθεση σε γειτονιά του Tel Al-Sultan, όπου χιλιάδες εκτοπισμένων έχουν βρει καταφύγιο μετά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα πριν από δύο εβδομάδες. «Προσευχόμασταν και ετοιμάζαμε τα κρεβάτια των παιδιών μας για να κοιμηθούν. Δεν υπήρχε κάτι ασυνήθιστο, και μετά ακούσαμε ένα δυνατό θόρυβο, και ξέσπασε φωτιά γύρω μας» είπε η Umm Mohamed Al-Attar.

Πλάνα του Reuters δείχνουν τη φωτιά να ξεσπά μέσα στο σκοτάδι ενώ ακούγονται άνθρωποι α φωνάζουν σε πανικό. Μία ομάδα νεαρών επιχείρησε να σβήσει τη φωτιά με τα σεντόνια τους ενώ μία και με μία και μοναδική διαθέσιμη μάνικα επιχειρούσαν να σβήσουν τις φλόγες.

Το Iσραήλ από την άλλη ισχυρίζεται ότι η επίθεση της Κυριακής, ήταν ακριβής και εξάλειψε ηγετικό στέλεχος της Χαμάς. H επίθεση σε καταυλισμό στη Ράφα έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.