Διεθνή

O Μασκ αγκαλιάζει την ακροδεξιά και η δεξιά τής απλώνει χείρα βοηθείας

O Μασκ αγκαλιάζει την ακροδεξιά και η δεξιά τής απλώνει χείρα βοηθείας Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ακροδεξιά πανευρωπαϊκή συμμαχία «Ταυτότητα και Δημοκρατία», η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το AfD, τη Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν και τον Ολλανδό Γκέερτ Βίλντερς, προβλέπεται να κερδίσει το 11,2% των ψήφων στις επικείμενες ευρωεκλογές

O Ελον Μασκ δεν έχει κρύψει τη συμπάθειά του για το ακροδεξιό γερμανικό κόμμα AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), το οποίο όμως - έπειτα από συνεχόμενα στραβοπατήματα - χάνει τη δυναμική του στη δεξαμενή των ψηφοφόρων, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, την ώρα που οι παρασκηνιακές διεργασίες βρίσκονται στο «κόκκινο», με το «κλειδί» της μοιρασιάς να βρίσκεται προς τα... δεξιά. 

Η συμπρόεδρος του AfD, Αλίς Βάιντελ, κάλεσε τον Μασκ στο γραφείο της, όταν ο συνιδρυτής της Tesla επέκρινε μια εξτρεμιστική μουσουλμανική ομάδα που πραγματοποίησε διαδήλωση στο Αμβούργο. «Η απαίτηση ανατροπής της κυβέρνησης στη Γερμανία είναι παράνομη», είχε γράψει ο Μασκ στην πλατφόρμα X, της οποίας είναι ιδιοκτήτης.

{https://twitter.com/elonmusk/status/1784399533700726980}

«Αγαπητέ Έλον Μασκ, αυτό το γεγονός είναι μόνο ένα από τα πολλά ανησυχητικά που συμβαίνουν στη Γερμανία», σχολίασε η Βάιντελ. «Σας παρακαλώ να αισθάνεστε προσκεκλημένος στο γραφείο μου στη γερμανική Βουλή το συντομότερο δυνατό για να συζητήσουμε περαιτέρω λεπτομέρειες».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μασκ αγκαλιάζει την ακροδεξιά. Τον Σπετέμβριο του 2023 είχε ταχθεί υπέρ του AfD για το μεταναστευτικό. Τότε, είχε προωθήσει στο Χ ανάρτηση που προερχόταν από έναν λογαριασμό με την επωνυμία «Radio Genoa» και η οποία επέκρινε το γερμανικό κράτος επειδή χρηματοδοτεί φιλανθρωπικές οργανώσεις που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο.

 {https://x.com/elonmusk/status/1707758153977204846}

Το «παιχνίδι» των συμμαχιών

Η χρονική συγκυρία του τωρινού «φλερτ» δεν ήταν η ιδανική, καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα πρώην στέλεχος του AfD ήταν μεταξύ των εμπλεκομένων στη δίκη μίας ακροδεξιάς εξτρεμιστικής ομάδας, η οποία κατηγορήθηκε ότι σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση με τη βία.

Αυτό ωστόσο δεν είναι το μοναδικό γεγονός που έχει στοιχίσει δημοσκοπικά στο AfD - πτώση καταγράφουν και άλλες ακροδεξιές ομάδες.

Ενδεικτικά, το κόμμα αναγκάστηκε να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία για τις εκλογές του Ιουνίου χωρίς τον επικεφαλής υποψήφιό του Μαξιμίλιαν Κραχ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διασυνδέσεις με τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες και μια φιλορωσική οργάνωση μέσων ενημέρωσης.

Η πανευρωπαϊκή συμμαχία «Ταυτότητα και Δημοκρατία», η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το AfD, τη Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν και τον Ολλανδό Γκέερτ Βίλντερς, προβλέπεται να κερδίσει το 11,2% των ψήφων, σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που συνέταξε το Europe Elects.

dimoskopisi 03659

Το αποτέλεσμα αυτό θα έδινε στο ευρωσκεπτικιστικό μπλοκ του ID (Identity and Democracy - Ταυτότητα και Δημοκρατία) 84 έδρες, ενώ τον Δεκέμβριο η πρόβλεψη έκανε λόγο για 93 έδρες. Παρόλα αυτά, οι 84 έδρες είναι πολύ περισσότερες τις 59 που κέρδισε η συμμαχία το 2019.

Η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο κοινοβούλιο της ΕΕ - το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - συγκεντρώνει ποσοστό 23%, ποσοστό που θα του έδινε 183 έδρες. Η κεντροαριστερή S&D προβλέπεται να κερδίσει 140 έδρες, ενώ η κεντρώα-φιλελεύθερη ομάδα Renew 86 έδρες. Τα ποσοστά αυτά θα εξασφάλιζαν στα τρία κόμματα την απόλυτη πλειοψηφία, επιτρέποντάς τους να εμποδίσουν προτάσεις που θα προέρχονται από την ακροδεξιά.

Ωστόσο, μία άλλη ακροδεξιά ομάδα της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR), αγωνίζεται να ενισχυθεί από τους φιλελεύθερους για να σχηματίσει την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα και προβλέπεται να κερδίσει 86 έδρες. Η ECR, στην οποία συμμετέχει η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, έχει καλύτερες σχέσεις με την κεντροδεξιά και θα μπορούσε ενδεχομένως να πιέσει την πλειοψηφία να περάσει αυστηρότερα μέτρα για τη μετανάστευση ή να επιβραδύνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο ρόλος της Δεξιάς στην ενδυνάμωση της ακροδεξιάς

Ιστορικά, τα κεντρώα κόμματα αρνούνται να συνεργαστούν με εθνικιστικά κόμματα, περιορίζοντάς τα ουσιαστικά στον ρόλο της αντιπολίτευσης. Όμως, η άνοδος της Δεξιάς άλλαξε αυτό το σκεπτικό.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέλος του ΕΛΚ, έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με ορισμένα μέλη του ECR μετά τις εκλογές.

«Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σύνθεση του κοινοβουλίου και από το ποιος είναι σε ποια ομάδα», δήλωσε τον περασμένο μήνα.

Το AfD είδε το 2023 τη δημοτικότητά του να αυξ΄άνεται. Η πτώση άρχισε αμέσως μετά την αποκάλυψη ότι μέλη του κόμματος -ανάμεσά τους και ένας από τους βοηθούς της Βάιντελ- συμμετείχαν σε συνάντηση όπου συζητήθηκαν σχέδια για τη μαζική απέλαση αιτούντων άσυλο, αλλοδαπών με δικαίωμα διαμονής στη Γερμανία και Γερμανών πολιτών που δεν έχουν «αφομοιωθεί».

Πολλοί Γερμανοί θυμήθηκαν το ναζιστικό παρελθόν της χώρας τους και βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Πέρα από τα σκάνδαλά της, η Δεξιά παλεύει επίσης με το γεγονός ότι τα επιμέρους κόμματα δεν συμφωνούν πάντα - ειδικά όταν πρόκειται για τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Τα ακροδεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων του AfD, του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν και του Κόμματος Ελευθερίας του Βίλντερς, είναι παραδοσιακά φιλικά προς τη Ρωσία και τώρα παλεύουν να βρουν ισορροπία με την αντίθεση των ψηφοφόρων στον πόλεμο.

Οι οικονομικοί δεσμοί του Εθνικού Συναγερμού με τη Ρωσία έχουν τεθεί υπό έλεγχο μετά τη λήψη δανείου από ρωσική τράπεζα, το οποίο, όπως λέει, έκτοτε έχει αποπληρώσει.

Τα Αδέλφια της Ιταλίας της Μελόνι, αντίθετα, έχουν επιμείνει στην κυρίαρχη γραμμή της ΕΕ που υποστηρίζει την Ουκρανία και καταδικάζουν τη ρωσική επιθετικότητα, ενώ εστιάζουν στο μεταναστευτικό και τα κοινωνικά ζητήματα για να κρατήσουν... ευχαριστημένους τους ψηφοφόρους τους.

Ακόμη και η Λεπέν, σε κάποιες περιπτώσεις προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από το AfD.

Με πληροφορίες από Bloomberg