Διεθνή

Γάζα: Αντιδράσεις για τον θάνατο εργαζομένων ΜΚΟ - Νετανιάχου: «Αυτά συμβαίνουν σε έναν πόλεμο»

Γάζα: Αντιδράσεις για τον θάνατο εργαζομένων ΜΚΟ - Νετανιάχου: «Αυτά συμβαίνουν σε έναν πόλεμο» Φωτογραφία: EPA
Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο θάνατος επτά εργαζομένων αμερικανικής ΜΚΟ που διανέμει τρόφιμα στη Γάζα, από ισραηλινό βομβαρδισμό στον θύλακα.

Αυτοκινητοπομπή της World Central Kitchen- με οχήματα που έφεραν το λογότυπο της ΜΚΟ- αποχωρούσαν από αποθήκη όπου είχαν εκφορτωθεί πάνω από 100 τόνους τροφίμων και βρίσκονταν σε ζώνη όπου ήταν συμφωνημένο να μην γίνουν πολεμικές επιχειρήσεις, την ώρα που επλήγη. Τα θύματα είχαν υπηκοότητα Αυστραλίας, Πολωνίας, Βρετανίας και ΗΠΑ/ Καναδά, ανακοίνωσε η οργάνωση.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για «ακούσιο» πλήγμα από τις ισραηλινές δυνάμεις. «Δυστυχώς χθες (Δευτέρα), συνέβη ένα τραγικό περιστατικό, οι δυνάμεις μας έπληξαν ακούσια αθώους στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

«Αυτά συμβαίνουν σε έναν πόλεμο, θα το εξετάσουμε επισταμένα, βρισκόμαστε σε επαφή με τις κυβερνήσεις (των χωρών των πολιτών που σκοτώθηκαν) και θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξανασυμβεί», συμπλήρωσε.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, δήξλωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα για το συμβάν. «Θα μας βοηθήσει να περιορίσουμε τον κίνδυνο να ξανασυμβεί ένα τέτοιο γεγονός», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον ζήτησε από το Ισραήλ να κάνει ταχεία, ενδελεχή και αμερόληπτη έρευνα για αυτό το περιστατικό, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, Στεφάν Σεζουρνέ. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να προστατεύονται, υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας καταδίκασε έντονα τον ισραηλινό βομβαρδισμό. «Η προστασία του προσωπικού ανθρωπιστικής βοήθειας είναι μια ηθική και νομική επιταγή που όλοι πρέπει να τηρούν. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια τραγωδία», υπογράμμισε.

Εξηγήσεις από το Ισραήλ ζήτησε η Βρετανία, ενώ ο Ζοζέπ Μπορέλ επίσης καταδίκασε την επίθεση και ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα. «Παρά όλα τα αιτήματα για την προστασία των αμάχων και τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, συνεχίζουμε να βλέπουμε αθώους να σκοτώνονται», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.