Διεθνή

Ο Νετανιάχου ισοπεδώνει τη Ράφα, 1 εκατ. Παλαιστίνιοι απειλούνται με θάνατο ή εκδίωξη

Ο Νετανιάχου ισοπεδώνει τη Ράφα, 1 εκατ. Παλαιστίνιοι απειλούνται με θάνατο ή εκδίωξη Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα προχωρά το Ισραήλ, με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου να δίνει εντολή για βομβαρδισμό της Ράφα, του νοτίου άκρου της Λωρίδας της Γάζας.

Ο κ. Νετανιάχου ζήτησε να ετοιμαστεί «σχέδιο απομάκρυνσης» για σχεδόν 1 εκατ. Παλαιστίνιους αμάχους που βρίσκονται στη Ράφα, ανοίγοντας το δρόμο για χερσαία επίθεση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπήρξαν πλήγματα κοντά στην πόλη αυτή, όπου βρίσκονται πλέον 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, με τη μεγάλη τους πλειονότητα να είναι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τη βία σε πιο βόρειες περιοχές.

Ο υπουργός Υγείας της Χαμάς καταμέτρησε, το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας, 110 θανάτους, εκ των οποίων 25 σε πλήγματα στη Ράφα, και έκανε λόγο για «σφοδρές συγκρούσεις» σήμερα στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις. Ακόμα, χθες (09/02), οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε άλλο μεγάλο νοσοκομείο της πόλης, το αλ-Αμάλ.

Μετά την πόλη της Γάζας, και στη συνέχεια τη Χαν Γιούνις, το Ισραήλ θέτει πλέον ως στόχο μια χερσαία επιχείρηση στην πόλη αυτή που βρίσκεται δίπλα στην Αίγυπτο, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, στο πλαίσιο της στρατιωτικής του επίθεσης κατά της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Αφού έδωσε εντολή την Τετάρτη (07/02) στον στρατό να προετοιμάσει επίθεση στη Ράφα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζήτησε χθες (09/02) από τα στρατεύματα να του υποβάλουν σχέδιο για την «απομάκρυνση» των αμάχων της Ράφα και την «καταστροφή» της Χαμάς στην πόλη αυτή.

«Είναι αδύνατον να επιτευχθεί ο στόχος του πολέμου χωρίς την εξάλειψη της Χαμάς και αφήνοντας τέσσερα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα», και αυτό απαιτεί «οι άμαχοι να απομακρυνθούν από τις ζώνες των συγκρούσεων», δήλωσε.

Η επιχείρηση στη Ράφα πρέπει να σταματήσει «πριν να είναι πολύ αργά»

Ο πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Marwan Bishara, αναφέρει ότι η επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα αναζωπύρωσε τους φόβους για αναγκαστική εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Γάζα, και ότι χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, πρέπει να ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση για να εμποδίσουν την επίθεση.

«Αυτός (ο Νετανιάχου) είναι ανένδοτος στο να συνεχίσει στο νότιο άκρο της Γάζας, όπου, βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι» είπε, κάνοντας λόγο για πιθανή «μαζική σφαγή ανθρώπων ή -αυτό που φοβόμασταν από την αρχή- εκδίωξη των Παλαιστινίων στο Σινά».

«Είναι ώρα, για όποιον έχει επιρροή ή για όποιον ενδιαφέρεται -ειδικά για όσους βρίσκονται στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, το Ριάντ και το Κάιρο- να κινηθεί τώρα, πριν να είναι πολύ αργά» κατέληξε.

Παιδιά κάτω των 5 ετών με βαρύ υποσιτισμό

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, το ποσοστό υποσιτισμού είναι αυξημένο κατά περίπου 12 φορές σε σχέση, με τα προ του πολέμου, επίπεδα

Σχεδόν ένα στα 10 παιδιά της Γάζας κάτω των πέντε ετών πάσχει από οξύ υποσιτισμό, κάτι που αποδίδεται με συντριπτικό τρόπο στον πόλεμο του Ισραήλ κατά των ηγετών της Χαμάς στον θύλακα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών από τις μετρήσεις των άνω άκρων που δείχνουν τη σωματική εξουθένωση.

Η παροχή τροφίμων από την οποία εξαρτάται η Γάζα έχει μειωθεί ιδιαίτερα συγκριτικά με τα προ του πολέμου επίπεδα και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής αναφέρουν εμφανή σημάδια λιμού, ειδικά σε περιοχές στη βόρεια και κεντρική Γάζα που επλήγησαν πιο σκληρά από τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου. Η μέτρηση της περιμέτρου του βραχίονα σε χιλιάδες μικρά παιδιά και βρέφη έδειξε ότι το 9,6% έπασχαν από οξύ υποσιτισμό, με το ποσοστό να είναι αυξημένο κατά περίπου 12 φορές σε σχέση με τα επίπεδα προ του πολέμου, σύμφωνα με σημείωμα του γραφείου ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).