Διεθνή

ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 5%, «ιστορικό χαμηλό διετίας»

ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 5%, «ιστορικό χαμηλό διετίας»
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και δύο χρόνια, παρά το ότι παραμένει ακόμη μακριά από τον στόχο που έχει θέσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed).

Τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός, με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ανερχόταν στο 6% και οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα υποχωρούσε στο 5,2% τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, οι τιμές έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Μάιο του 2021.

Αυτή η «χαλιναγώγηση» του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών της ενέργειας (-3,5% για τον μήνα Μάρτιο και -6,4% σε ετήσια βάση).

Ο λεγόμενος υφέρπων πληθωρισμός, δηλαδή χωρίς τους τομείς της ενέργειας και των τροφίμων, υποχώρησε επίσης ελαφρά στο +0,4% από +0,5% τον Φεβρουάριο.

Σε ετήσια βάση όμως παραμένει υψηλός, στο 5,6%, από 5,5% τον προηγούμενο μήνα.

Το επίπεδο αυτό παραμένει μακριά από τον στόχο του 2% που επιδιώκει η Fed, η οποία αύξησε τα επιτόκια εννέα φορές μέσα σε έναν χρόνο.

Τον Μάρτιο, τα ενοίκια και οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 0,6%, όπως και οι μεταφορές (+1,4%).

«Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις (...) αλλά με τον υφέρποντα πληθωρισμό να παραμένει ακόμη υψηλός, είναι πιθανόν να συνεχίσει η Fed τις αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της», στις 2 και 3 Μαΐου, σχολίασε ο Πολ Άσγουορθ, οικονομολόγος αναλυτής της Capital Economics.