Διεθνή

Ανακάλυψαν κρυφό διάδρομο στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας

Ανακάλυψαν κρυφό διάδρομο στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας Φωτογραφία: EPA
Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι επιβεβαίωσαν την ύπαρξη «κρυμμένου» εσωτερικού διαδρόμου πάνω από την κύρια είσοδο της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν «κρυμμένο» εσωτερικό διάδρομο στην Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ο διάδρομος έχει μήκος 9 μέτρα και πλάτος 2,1 μέτρα.

Αξιωματούχοι λένε ότι θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί για την ανακατανομή του βάρους της πυραμίδας γύρω από την είσοδο ή έναν άλλο θάλαμο που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί.

Ο διάδρομος εντοπίστηκε πρώτη φορά το 2016 μέσω τεχνικής απεικόνισης που ονομάζεται muography.

Μια ομάδα επιστημόνων που εργάζονταν στην ομάδα ScanPyramids Project αισθάνθηκε αλλαγές στην πυκνότητα στο εσωτερικό της πυραμίδας αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο διεισδύουν σε αυτήν τα μιόνια, τα οποία είναι υποπροϊόντα της κοσμικής ακτινοβολίας που απορροφώνται μόνο εν μέρει από την πέτρα.

Η μη επεμβατική τεχνική εντόπισε έναν κενό χώρο πίσω από τη βόρεια όψη της Μεγάλης Πυραμίδας, περίπου 7 μέτρα πάνω από την κύρια είσοδο, σε ένα σημείο που υπάρχει μια πέτρινη σεβρονική δομή.

Πραγματοποιήθηκαν περαιτέρω δοκιμές με ραντάρ και υπερήχους προτού ένα ενδοσκόπιο πλάτους 6 χιλιοστών (0,24 ιντσών) μπει μέσα από μια μικροσκοπική ένωση μεταξύ των λίθων που συνθέτουν τα σεβρώνια.

Το υλικό από την κάμερα παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στην πυραμίδα την Πέμπτη.

Έδειχνε έναν άδειο διάδρομο με τοίχους φτιαγμένους από πρόχειρα λαξευμένους πέτρινους όγκους και μια θολωτή πέτρινη οροφή.

"Θα συνεχίσουμε την έρευνά μας, ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε... για να καταλάβουμε τι μπορούμε να βρούμε από κάτω ή στο τέλος αυτού του διαδρόμου", δήλωσε ο Mostafa Waziri, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Η ιστορία της Μεγάλης Πυραμίδας

Η Μεγάλη Πυραμίδα, η οποία έχει ύψος 146 μέτρα, χτίστηκε στο οροπέδιο της Γκίζας κατά τη διάρκεια της τέταρτης δυναστείας από τον φαραώ Χέοπα ή Χέοπα, ο οποίος βασίλευσε από το 2609 π.Χ. έως το 2584 π.Χ. περίπου.

Παρά το γεγονός ότι είναι ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα μνημεία στη Γη, δεν υπάρχει ομοφωνία σχετικά με το πώς χτίστηκε.

Ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος Zahi Hawass δήλωσε ότι ο διάδρομος αντιπροσωπεύει μια σημαντική ανακάλυψη.

Είπε επίσης ότι θα μπορούσε να βοηθήσει να αποκαλυφθεί αν ο θάλαμος ταφής του βασιλιά Χέοπα υπήρχε ακόμη στο εσωτερικό της πυραμίδας.

Ένα δεύτερο, μεγαλύτερο κενό στο εσωτερικό της πυραμίδας εντοπίστηκε με τη χρήση μουογραφίας το 2017. Εκτιμάται ότι έχει μήκος 30 μέτρα και ύψος αρκετά μέτρα και βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη Μεγάλη Στοά.