Οι εκλογές προκάλεσαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή από τότε που οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου: ψήφισαν 160 εκατομμύρια Αμερικανοί, μια συμμετοχή που υπολογίζεται σε 66,9%, έναντι 59,2% το 2016, σύμφωνα με το US Elections Project.
Πολλές πολιτείες έχουν κατακλυσθεί από την πληθώρα των ψήφων που εστάλησαν δι' αλληλογραφίας. Το άνοιγμα των φακέλων και το σκανάρισμα των ψηφοδελτίων αυτών μπορεί σε ορισμένες πόλεις να απαιτήσει ημέρες.
«Αν όλα συνεχισθούν μ' αυτό τον ρυθμό, θα έχουμε τα πλήρη αποτελέσματα μέσα στις δύο επόμενες ημέρες», δήλωσε σήμερα το πρωί στο CNN ο Αλ Σμιτ, υπεύθυνος της πόλης της Φιλαδέλφειας, μεγάλης δεξαμενής δημοκρατικών ψήφων στην πολιτεία κλειδί της Πενσιλβάνια.
Οι δύο υποψήφιοι έκαναν σύντομες ομιλίες στη διάρκεια της νύκτας. Γύρω στις 02:20 το πρωί, ο πρόεδρος Τραμπ έκανε από τον Λευκό Οίκο μια συγκεχυμένη δήλωση, στην οποία απείλησε να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει την καταμέτρηση, υπονοώντας ότι θα το κάνει στις πολιτείες όπου ο ίδιος προηγείται στα μερικά αποτελέσματα.
«Ειλικρινά, κερδίσαμε τις εκλογές», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος κάνοντας στη συνέχεια λόγο για «νοθεία» χωρίς να αναφέρει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο. «Θα προσφύγουμε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, θέλουμε να σταματήσουν όλες οι ψηφοφορίες».
Το στρατόπεδο του Μπαίντεν κατήγγειλε τις προεδρικές δηλώσεις ως «σκανδαλώδεις» και «χωρίς προηγούμενο».
«Είναι μια εσκεμμένη απόπειρα να στερηθούν οι αμερικανοί πολίτες τα δημοκρατικά δικαιώματά τους», αντέδρασε ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του δημοκρατικού υποψηφίου, διαβεβαιώνοντας πως είναι έτοιμη «να δώσει μάχη» στη δικαιοσύνη, αν ο Ντόναλντ Τραμπ προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.
«Το επιχείρημα αυτό δεν έχει καμία βάση, καμία», σχολίασε ο ρεπουμπλικανός Κρις Κρίστι, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας και κυβερνήτης, ο οποίος είχε δώσει συμβουλές στον Ντόναλντ Τραμπ όταν αυτός ο τελευταίος προετοιμαζόταν για τα προεδρικά ντιμπέιτ.
Ο Τζο Μπάιντεν, 77 ετών, δήλωσε πως ο ίδιος είναι «αισιόδοξος» και πως βρίσκεται καθ' οδόν για να κερδίσει αυτές τις εκλογές, ενώ κάλεσε τους Αμερικανούς να δείξουν υπομονή.
Το φάσμα των ημερών αβεβαιότητας και των δικαστικών μαχών στοιχειώνει πλέον την πρώτη παγκόσμια δύναμη, η οποία έχει ήδη κλονισθεί από εκτεταμένες κρίσεις στην υγεία, την οικονομία και την κοινωνία.
Το όνομα του προέδρου που θα ορκισθεί στις 20 Ιανουαρίου εξαρτάται από τα αποτελέσματα μερικών πολιτειών.
Πρόκειται για ένα σενάριο πιο πολύπλοκο απ' αυτό το 2000, όταν η εκλογή εξαρτιόταν μόνο από τη Φλόριντα. Τελικά τότε είχε παρέμβει το Ανώτατο Δικαστήριο πάνω από έναν μήνα μετά την ψηφοφορία για να βάλει τέλος στις διαδικασίες ανακαταμέτρησης των ψήφων και να δώσει τη νίκη στον ρεπουμπλικανό Τζορτζ Μπους τον νεότερο.
Το βέβαιο είναι πάντως ότι το δημοκρατικό κύμα, στο οποίο ήλπιζαν ορισμένοι στο στρατόπεδο του Μπάιντεν, που ονειρεύονταν ιστορικές νίκες στην Τζόρτζια και το Τέξας, δεν πραγματοποιήθηκε.
Ο απερχόμενος πρόεδρος διατήρησε τη Φλόριντα, διαψεύδοντας πολυάριθμες δημοσκοπήσεις, καθώς και το Τέξας, προπύργιο των συντηρητικών που είχε φανεί να απειλείται, και το Οχάιο, το οποίο έχουν κερδίσει από το 1964 όλοι οι υποψήφιοι που εξελέγησαν στην προεδρία.
Όμως ο δρόμος για μια δεύτερη θητεία παραμένει στενός: πρέπει ακόμη να κερδίσει τις περισσότερες από τις άλλες πολιτείες κλειδιά που είχαν συμβάλει στην απροσδόκητη νίκη του το 2016.
Ο Τζο Μπάιντεν έχει κι αυτός στη διάθεσή του σενάρια που του επιτρέπουν να αποσπάσει τη νίκη. Μερικά μέσα ενημέρωσης είχαν ανακοινώσει ότι νίκησε στην κρίσιμης σημασίας πολιτεία της Αριζόνα, την οποία ο Τραμπ είχε κερδίσει το 2016, αν και η καταμέτρηση εκεί δεν έχει ακόμη τελειώσει. Φαίνεται πως έχει καλές προοπτικές και στη Νεβάδα.
Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρέπει πλέον να κερδίσει τουλάχιστον δύο ή τρεις από τις αμφίρροπες πολιτείες του βιομηχανικού βορρά (Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν) και της ανατολής (Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα). Πριν από τέσσερα χρόνια, όλες αυτές τις πολιτείες τις είχε κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο στις πολιτείες αυτές η καταμέτρηση συνεχιζόταν σήμερα με το σταγονόμετρο.
Στο Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια, οι αναλυτές πιστεύουν πως τα επιστολικά ψηφοδέλτια, που μένουν να καταμετρηθούν, θα είναι στην πλειονότητά τους υπέρ του Μπάιντεν.
Στην Πενσιλβάνια, ο Τραμπ προηγούνταν σήμερα συνολικά με 700.000 ψήφους, όμως έμεναν να καταμετρηθούν 1,4 εκατομμύριο ψηφοδέλτια που είχαν σταλεί με το ταχυδρομείο. Και το όνομα του Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στο 78% των επιστολικών ψηφοδελτίων που έχουν καταμετρηθεί στο στάδιο αυτό.
Εδώ είναι που ο Τραμπ θα ήθελε να παρέμβει το Ανώτατο Δικαστήριο και να σταματήσει την καταμέτρηση. Οι ρεπουμπλικανοί της Πενσιλβάνια έχουν ζητήσει από τους δικαστές να εμποδίσουν την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που έχουν ταχυδρομηθεί πριν από το βράδυ της Τρίτης, αλλά θα φθάσουν μέσα σε τρεις ημέρες μετά την ημέρα των εκλογών.
Το κορυφαίο δικαστήριο των ΗΠΑ είχε αρνηθεί να αποφανθεί κατεπειγόντως, όπως του είχε ζητηθεί, όμως, αν το αποτέλεσμα είναι στήθος με στήθος, θα πρέπει να εξετάσει την ουσία του ζητήματος και να αποφανθεί, αν πρέπει να ακυρωθούν ή όχι τα ψηφοδέλτια που θα φθάσουν από σήμερα μέχρι την Παρασκευή.
Πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Αμερικανικές εκλογές 2020: Αυτός είναι ο νεότερος γερουσιαστής στην ιστορία