Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στις Κυκλάδες, με τους επιστήμονες να έχουν καταγράψει περισσότερους από 1.100 σεισμούς από την 1η Φεβρουάριου - ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών.
Την ίδια στιγμή έντονες διαφωνίες καταγράφονται μεταξύ των επιστημόνων, έπειτα κι από τις πρώτες αιχμές χθες για όσους «επιπόλαιους» έκαναν λόγο για ύφεση του φαινομένου.
Μετά την παραίτηση Τσελέντη με καταγγελίες για τον Κώστα Συνολάκη, σήμερα ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου εξέφρασε τη διαφωνία του με τα σενάρια περί έκρηξης του ηφαίστειου που διακινεί ο καθηγητής της Ακαδημίας Αθηνών.
«Δεν συμφωνώ καθόλου με αυτό που λεει ο κ. Συνολάκης ο οποίος βέβαια είχε ασχοληθεί με τσουνάμι βασικά γιατί είναι μηχανικός και έχει κάνει πολύ γνωστές εργασίες στην ανάλυση των τσουνάμι» τόνισε, διευκρινίζοντας πως «άλλο το μάγμα σε βάθος πέντε χιλιομέτρων και άλλο το μάγμα στην επιφάνεια... που είναι το ηφαίστειο».
LIVE
-
Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα
22:45:33Η σεισμική δραστηριότητα ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό συνεχίστηκε και σήμερα, Τετάρτη, με διαρκείς δονήσεις.
Η μεγαλύτερη δόνηση που καταγράφηκε από το μεσημέρι και μετά ήταν ο σεισμός των 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 20:34.
Διαβάστε εδώ όλα όσα προηγήθηκαν σήμερα
-
Οι σεισμοί από τις 27 Ιανουαρίου, με μία ματιά
21:53:28Το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ανάρτησε στα social media έναν δυναμικό χάρτη της σεισμικής δραστηριότητας μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 12 Φεβρουαρίου.
{https://x.com/LastQuake/status/1889699497678160022}
-
Νέος σεισμός, 4,4 Ρίχτερ
20:42:38Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ καταγράφηκε μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού στις 20:34.
Το επίκεντρο ήταν 25 χιλιόμετρα βόρεια- βορειοδυτικά της Ανάφης και το εστιακό βάθος ήταν 5 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
-
Επεκτείνονται στην Αμοργό τα μέτρα
19:13:35Τα μέτρα για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού επεκτείνονται και στην Αμοργό, μετά την κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των σεισμών, ανακοίνωσε μέσω των social media η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως.
«Μετά την κήρυξη έκτακτης ανάγκης στην Αμοργό, τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων (αναστολές συμβάσεων εργασίας, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού) επεκτείνονται και στον δήμο Αμοργού», έγραψε στην ανάρτηση.
{https://x.com/nkerameus/status/1889713915153485949}
-
Σεισμός 4,2 Ρίχτερ
19:11:18Δόνηση 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 18:44 της Τετάρτης.
Το επίκεντρο εντοπίστηκε 16 χιλιόμετρα νότια- νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό βάθος ήταν 11,3 χιλιόμετρα.
-
Σαντορίνη: 20.000 φαναράκια για να φωτίσουν τους δρόμους σε περίπτωση blackout (video)
18:56:48Ένα τοπικό έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής «επιστρατεύεται» στη Σαντορίνη ώστε να είναι το νησί προετοιμασμένο σε περίπτωση blackout.
Όπως παρουσίασε το MEGA, κάθε χρόνο εκείνη την εποχή χιλιάδες τενεκεδάκια ανάβουν φωτιά ώστε να τιμηθεί η συγκεκριμένη ημέρα. Το έθιμο έχει ως επίκεντρο το χωριό του Πύργου όπου ανάβουν περίπου 20.000 φαναράκια και φωταγωγούν το νησί. Όπως αναφέρει ο Ηλίας Καραμολέγκος, κάτοικος του νησιού που κατασκευάζει αυτά τα φαναράκια, «δεν σβήνουν ούτε με δυνατό άνεμο 10-11 μποφόρ».
«και με 10 μποφόρ δεν σβήνει αυτό το τενεκεδάκι. Μπορεί να κρατήσει και έξι ώρες», δηλώνει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, αν γίνει blackout, τα φαναράκια μπορεί να τοποθετηθούν ακόμα και στον αεροδιάδρομο για να έρθει ανεφοδιασμός στο νησί.
-
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Καλά κάνουν και είναι σε επαγρύπνηση Τουρκία και Ισραήλ»
17:58:16Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε σημερινές του δηλώσεις στο MEGA επισήμανε ότι η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται όμως η «χαραμάδα αισιοδοξίας» για την πορεία του φαινομένου αναμένεται να επιστρέψει σύντομα βάσει των εκτιμήσεων του.
Παράλληλα ερωτηθείς για το αν και κατά πόσο είναι βάσιμες οι ανησυχίες που έχουν εκφράσει επιστήμονες από Τουρκία και Ισραήλ για την εξέλιξη των δονήσεων και τον φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμού που ενδεχομένως και να οδηγήσει σε τσουνάμι απάντησε ότι «Καλά κάνουν και είναι σε επαγρύπνηση Τουρκία και Ισραήλ» καθώς όπως παρουσίασε κατά τον παρελθόν έχουν συμβεί αντίστοιχα φαινόμενα εκδήλωσης τσουνάμι σε αποστάσεις που ανταποκρίνονται και στα σημερινά δεδομένα και αφορούν τις δύο γείτονες χώρες.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
-
Οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ στη μάχη της έρευνας για το χορό των Ρίχτερ
16:46:28Η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη αποτελεί αντικείμενο ενδελεχούς επιστημονικής μελέτης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και της ευρύτερης κοινωνίας. Πλήθος εργαστηρίων και ερευνητικών ομάδων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εστιάζουν στη διερεύνηση του φαινομένου, συμβάλλοντας στην κατανόηση και την πρόβλεψή του. Επιπλέον, η Σχολή Επιστημών Υγείας και το Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής συνδράμουν στην ανάλυση και την αντιμετώπιση των κοινωνικών και ψυχολογικών συνεπειών που προκύπτουν από τη σεισμική δραστηριότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζονται τα ερευνητικά εργαστήρια και οι επιστημονικές ομάδες που συμμετέχουν ή πρόκειται να συμμετάσχουν στη μελέτη της σεισμικής εξέλιξης του νησιού, ανάλογα με τα εξειδικευμένα πεδία τους.
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Το Εργαστήριο Πρόληψης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, και συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα υπό την καθοδήγηση του Ευθύμη Λέκκα Ομότιμου Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, δραστηριοποιείται στη Σαντορίνη με αντικείμενα την ανάλυση και συσχέτιση ρηγμάτων με τη σεισμικότητα του νησιού, την διαχείριση των κατολισθήσεων, την επικαιροποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων «Εγκέλαδος 2» και «Τάλως 2». Στην ομάδα συμμετέχουν καθηγητές και υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος. Ο Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας διατελεί Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Σεισμικής Διακινδύνευσης καθώς και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου.
Τα μέλη του Εργαστηρίου Σεισμολογίας (ΕΣ) με Διευθυντή τον Καθηγητή Γιώργο Καβύρη και συντονιστή τον Καθηγητή Νίκο Βούλγαρη, έχουν εγκαταστήσει σεισμολογικούς σταθμούς που καταγράφουν δεδομένα σε ψηφιακή μορφή σε πραγματικό χρόνο. Το Εργαστήριο συμμετέχει στο Ενιαίο Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων (ΕΕΔΣ), μέσω του οποίου γίνεται διαμοιρασμός των δεδομένων από σεισμολογικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα. Στο ΕΣ πραγματοποιείται καθημερινά αυτόματη αλλά και χειρωνακτική (manual) ανάλυση των σεισμικών δεδομένων, τα αποτελέσματα της οποίας είναι διαθέσιμα σε πραγματικό χρόνο στην ιστοσελίδα του ΕΣ του ΕΚΠΑ: http://dggsl.geol.uoa.gr/. Παράλληλα, το Εργαστήριο εφαρμόζει καινοτόμες μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης (Machine-Learning, ML) για την αυτόματη ανάλυση του μεγάλου όγκου των διαθέσιμων σεισμολογικών δεδομένων, με στόχο την ανίχνευση σημαντικά μεγαλύτερου αριθμού σεισμικών γεγονότων από ό,τι με συμβατικές μεθόδους, παρέχοντας αξιόπιστα αποτελέσματα. Για την ανάδειξη και τον προσδιορισμό των ρηξιγενών δομών που ενεργοποιούνται σε βάθος κατά τη διάρκεια σεισμικών ακολουθιών, και για την κατανόηση της χωροχρονικής τους εξέλιξης, το εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΣ του ΕΚΠΑ συνδυάζει αυτές τις τεχνικές με μεθόδους περιορισμού των σχετικών χωρικών αβεβαιοτήτων των υποκέντρων και προσδιορισμού του μηχανισμού γένεσης των σημαντικότερων σεισμών.
Το Εργαστήριο Γεωφυσικής με διευθυντή τον Καθηγητή Γιάννη Αλεξόπουλο, σε συνεργασία με τα μέλη του εργαστηρίου Σεισμολογίας δραστηριοποιείται με την εγκατάσταη 2 νέων μόνιμων γεωδαιτικών σταθμών GPS/GNSS και επαναμέτρηση του δίκτυου 21 γεωδαιτικών σταθμών GPS. Πιο συγκεκριμένα, για την καταγραφή της εδαφικής κίνησης στο κέντρο της σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών, πραγματοποιούνται από τον Επίκ. Καθηγ. Βασίλειο Σακκά:
-Εγκατάσταση στην περιοχή του Ακρωτηρίου Κολούμπο ενός (1) νέου μόνιμου γεωδαιτικού σταθμού GPS/GNSS .
-Εγκατάσταση στη βραχονησίδα Άνυδρο ενός (1) νέου μόνιμου γεωδαιτικού σταθμού GPS/GNSS (σε συνεργασία με το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Πατρών και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ).
-Επαναμέτρηση του μη-μόνιμου δικτύου 21 σταθμών GPS στη Θήρα-Θηρασιά-Καμένη.
Συνεχής ενημέρωση επί των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου, παρέχεται από την Ιστοσελίδα του Εργαστηρίου στη διεύθυνση https://geophysicslab.geol.uoa.gr/.
Η ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Φίλιππου Βαλλιανάτου σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Γεωφυσικής και Σεισμολογίας πραγματοποιεί ανάλυση της σεισμικότητας της Σαντορίνης εφαρμόζοντας μεθόδους στατιστικής μηχανικής γεωπολυπλοκότητας και μηχανικής μάθησης, με στόχο την πρόβλεψη της χωροχρονικής εξέλιξης και της δυναμικής του φαινομένου. Η ερευνητική ομάδα μελετά τα σεισμικά φαινόμενα αναλύοντας τα με προηγμένες μεθόδους μηχανικής μάθησης και κρίσιμων φαινομένων ανιχνεύοντας τη δυναμική των ρηξιγενών δομών που ενεργοποιούνται ως μη γραμμικά συστήματα σε κρίσιμη κατάσταση. Στην εν λόγω ομάδα συμμετέχουν Καθηγητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος, και γεωεπιστήμονες από Πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ευρώπης των ΗΠΑ και την Εδρα UNESCO “Solid Earth Physics and Geohazards Risk Reduction”.
Το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας, υπό τη Διεύθυνση του Καθηγητή Σεραφείμ Πούλου, και η ομάδα Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, με επιστημονική υπεύθυνη την Καθηγήτρια Παρασκευή Νομικού, ασχολούνται με την υποθαλάσσια χαρτογράφηση και μορφοδυναμική, τη μελέτη της ηφαιστειότητας, τη γεωφυσική διασκόπηση, καθώς και άλλους γεωκινδύνους, όπως η σταθερότητα πρανών και οι κατολισθήσεις. Στην εν λόγω ομάδα συμμετέχουν Καθηγητές και υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος, και γεωεπιστήμονες.
Τα μέλη του Εργαστηρίου Τηλεανίχνευσης με Διευθυντή τον Καθηγητή Μανώλη Βασιλάκη, πρόκειται να επισκεφτούν την περιοχή και, με τη χρήση σύγχρονου εξοπλισμού τηλεανίχνευσης μικρής εμβέλειας (close range remotesensing), να αποτυπώσουν περιοχές όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα. Τα δεδομένα θα προέλθουν από τη χρήση επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), εφοδιασμένων με κάμερες υψηλής διακριτικότητας και συστήματα LiDAR, προκειμένου να συλλεγούν πολύ υψηλής ακρίβειας πληροφορίες για τη διάβρωση των πρανών. Μέσω συστηματικής και επαναλαμβανόμενης αποτύπωσης των κρίσιμων περιοχών, θα είναι εφικτός ο εντοπισμός σημείων με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης καταπτώσεων βράχων και κατολισθήσεων. Τα ίδια χωρικά δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την προσομοίωση της πορείας των βράχων σε περίπτωση καταπτώσεων, ώστε να διατυπωθούν προτάσεις για τη λήψη κατάλληλων μέτρων προστασίας. Επιπλέον, θα αξιοποιηθούν δορυφορικά δεδομένα από τους ελληνικούς μικροδορυφόρους που είναι ήδη σε λειτουργία (https://hsc.gov.gr/), προκειμένου να παρακολουθηθούν διαχρονικά οι επιφανειακές μεταβολές στα νησιά Θήρα και Θηρασιά, καθώς και οι επιφανειακές θερμοκρασιακές μεταβολές στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Καμμένων.
Η ομάδα της Καθηγήτριας Νίκης Ευελπίδου, σε συνεργασία με την ομάδα του κ. Ευθύμιου Λέκκα, θα εκπονήσει μελέτη για τον κατολισθητικό κίνδυνο, και την τρωτότητα της παράκτιας ζώνης σε περίπτωση εκδήλωσης τσουνάμι λαμβάνοντας υπόψη μορφολογικούς παράγοντες που που συμβάλλουν στην αποδυνάμωση του κύματος κατά την προσέγγισή του στην παραλία. Η ομάδα, στην οποία συμμετέχουν διδάκτορες του Τμήματος, έχει ήδη ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση του υποθαλάσσιου χώρου της ακτογραμμής των Κυκλάδων και διαθέτει αναλυτική καταγραφή των θέσεων που έχουν υποστεί μετακινήσεις στο πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν. Στο πλαίσιο της μελέτης, θα επισκεφθούν εκ νέου τις περιοχές όπου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μετρήσεις, προκειμένου να εντοπίσουν πιθανές μεταβολές που μπορεί να έχουν προκληθεί από την πρόσφατη τεκτονική δραστηριότητα.
Η ομάδα του Εργαστηρίου Ιστορικής Γεωλογίας & Βιογεωεπιστημών, υπό τη συντονιστική καθοδήγηση των Καθηγητριών Μαρίας Τριανταφύλλου και Ασημίνας Αντωναράκου, θα εκπονήσει μελέτη της ωκεάνιας οξίνισης στον υποθαλάσσιο ηφαιστειακό χώρο της Σαντορίνης, ο οποίος λειτουργεί ως φυσικό εργαστήριο. Η μελέτη θα επικεντρωθεί στην καταγραφή και ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων της αύξησης της συγκέντρωσης CO2 και της οξίνισης στο θαλάσσιο πελαγικό περιβάλλον, για το οποίο τα δεδομένα είναι περιορισμένα ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Προκαταρκτικά δεδομένα από την υδάτινη στήλη της εν λόγω περιοχής έχουν δείξει μειωμένη ασβεστοποίηση και δυσμορφία σε φυτοπλαγκτονικούς ασβεστοποιητικούς οργανισμούς, πιθανώς ως συνέπεια αυξημένων επιπέδων CO2. Σκοπός της μελέτης είναι να καθορίσει τα κρίσιμα βιολογικά κατώφλια, καθώς και να εξετάσει την προσαρμογή των ειδών και των γενών στο φυσικό τους περιβάλλον, υπό συνθήκες αυξημένης οξίνισης. Η φυσικά οξινισμένη στήλη νερού του υποθαλάσσιου ηφαιστειακού χώρου της Σαντορίνης προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την αξιολόγηση υποθέσεων σχετικά με την ωκεάνια οξίνιση στο πεδίο, απαιτώντας συνεχιζόμενη παρακολούθηση των επιπτώσεών της στο βιολογικό σύστημα, προκειμένου να επικυρωθούν τα παγκόσμια μοντέλα και οι προβλέψεις για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της οξίνισης των ωκεανών.
Το Εργαστήριο Οικονομικής Γεωλογίας και Γεωχημείας μελετά συστηματικά τα φαινόμενα υποθαλάσσιας ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Σαντορίνη, με ιδιαίτερη έμφαση στην μελέτη του σχηματισμού και της γεωχημείας των πλούσιων σε μέταλλα ηφαιστειακών αποθέσεων του πυθμένα. Ο Καθηγητής Κοιτασματολογίας Στέφανος Κίλιας και η ερευνητική του ομάδα αναλύουν τη σύσταση και τον μηχανισμό γένεσης αυτών των αποθέσεων, συνεργαζόμενοι με την ομάδα της Καθηγήτριας Παρασκευής Νομικού.
Παράλληλα, η Καθηγήτρια Γεωχημείας Αριάδνη Αργυράκη και ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Δρ. Ανδρέας Γόντικας συντονίζουν το Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο nexus monARC (nexusmonarc.eu, Horizon EU Grant no. 101079156). Στο πλαίσιο του έργου αυτού, αναπτύσσεται ένα δίκτυο επιστήμης των πολιτών, οι οποίοι συλλέγουν περιοδικά φυσικοχημικά δεδομένα από θαλάσσιες περιοχές του Ελληνικού ηφαιστειακού τόξου (Μέθανα, Μήλο, Σαντορίνη, Νίσυρο). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της τρέχουσας γεωδυναμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη. Τα δεδομένα που συλλέγονται θα επιτρέψουν την εκτίμηση της δυναμικής των φυσικών και ανθρωπογενών πιέσεων στο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής. Ταυτόχρονα, η συμμετοχή των πολιτών ενισχύει την ανάπτυξη δεξιοτήτων εξειδίκευσης, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την κατανόηση των γεωκινδύνων σε ενεργές ηφαιστειακές ζώνες. Η ανάλυση των χρονοσειρών δεδομένων του έργου αναμένεται να προσφέρει χρήσιμα ευρήματα για τις επιπτώσεις της τρέχουσας γεωδυναμικής δραστηριότητας στο θαλάσσιο περιβάλλον της Σαντορίνης, συνεισφέροντας στην επιστημονική τεκμηρίωση και στη λήψη κατάλληλων μέτρων διαχείρισης.
Ο Τομέας Ορυκτολογίας – Πετρολογίας συμβάλλει ενεργά στην έρευνα του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, παρακολουθώντας στενά την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης, καθώς και την μαγματική διέγερση, τόσο εντός της καλδέρας όσο και στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος. Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από τους Καθηγητές Παναγιώτη Πομώνη και Αθανάσιο Γκοντελίτσα, και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δημήτριο Κωστόπουλο. Οι Καθηγητές Δ. Κωστόπουλος και Π. Πομώνης έχουν αξιολογήσει τα ηφαίστεια του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου σε σχέση με την πετρογένεση και τις φυσικομηχανικές ιδιότητες των μαγματικών πετρωμάτων, αναπτύσσοντας θερμοδυναμικά και θερμομηχανικά μοντέλα για την ακριβή ερμηνεία της ρεολογικής συμπεριφοράς της λιθόσφαιρας, σε συνδυασμό με τη δράση γεωθερμικών ρευστών. Πρόσφατα ανέπτυξαν και συνεχίζουν να βελτιώνουν τον πρώτο ελληνικό αλγόριθμο για την ακριβή πρόβλεψη του Δείκτη Ηφαιστειακής Εκρηκτικότητας (Volcanic Explosivity Index – VEI), ο οποίος βασίζεται στη χημική σύσταση των λαβών και αποτελεί παγκόσμια καινοτομία. Επιπλέον, ανέπτυξαν αλγόριθμο για την εκτίμηση της ηφαιστειακής επικινδυνότητας. Ο Καθηγητής Α. Γκοντελίτσας συμμετέχει σε ερευνητικές αποστολές του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπος, με σκοπό την έρευνα των ορυκτολογικών φάσεων που αποτίθενται στον κρατήρα από τη δράση των υδροθερμικών ρευστών.
Σχολή Επιστημών Υγείας
Η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγήτρια Παγώνα Λάγιου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής Καθηγητής Νίκος Αρκαδόπουλος και ο Καθηγητής Χειρουργικής Εμμανουήλ Πικουλής συμμετέχουν ενεργά στην κινητοποίηση του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διαχείριση υγειονομικών εκτάκτων αναγκών στη Σαντορίνη. Η ειδική επιχειρησιακή ομάδα για τη διαχείριση μαζικών συμβάντων με έμφαση στην οργάνωση υγειονομικών μονάδων και συντονιστή τον Καθηγητή Ε. Πικουλή, βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Η ομάδα αποτελείται από ιατρούς και νοσηλευτές διάφορων ειδικοτήτων, μέλη ΔΕΠ, αποφοίτους και ειδικούς επιστήμονες του ΠΜΣ "Παγκόσμια Υγεία και Ιατρική των Καταστροφών". Τα μέλη της ομάδας έχουν εκπαιδευτεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη διαχείριση μαζικών συμβάντων. Διακρίνονται για την επιχειρησιακή τους εμπειρία από αντίστοιχα συμβάντα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και για την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων διαχείρισης φυσικών καταστροφών σε χώρες της Ευρώπης, Ασίας και της Αφρικής.
Τμήμα Ψυχολογίας, Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας: Εκπαίδευση, Έρευνα και Εφαρμογές, Τμήμα Ψυχολογίας,
Το Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας (https://schoolpsychlab.psych.uoa.gr/ ) έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο, πολυεπίπεδο μοντέλο διασύνδεσης και συνδιαμόρφωσης της παροχής σχολικών ψυχολογικών υπηρεσιών, με στόχο την πρόληψη και προαγωγή της ψυχικής ανθεκτικότητας τόσο στο σχολικό περιβάλλον όσο και στην οικογένεια. Ενδυναμώνοντας τη συνεργασία του Πανεπιστημίου με σχολεία και φορείς της κοινότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου, ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η οικονομική κρίση, η πανδημία COVID-19, καθώς και φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες), υλοποιώντας δράσεις υποστήριξης για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς/κηδεμόνες σε περιόδους κρίσης. Οι δράσεις του Εργαστηρίου, σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Σχολική Ψυχολογία», περιλαμβάνουν την έρευνα και αξιολόγηση αναγκών, την ανάπτυξη και εφαρμογή παρεμβάσεων στο σχολικό περιβάλλον, την ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση εκπαιδευτικών, ειδικών και γονέων/κηδεμόνων, καθώς και την ανάπτυξη ειδικού εκπαιδευτικού υλικού και εντύπων., Διευθύντρια του Εργαστηρίου είναι η Χρυσή (Σίσσυ) Χατζηχρήστου, Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας, Πρώην Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Σχολικής Ψυχολογίας, και μέλος πολλών διεθνών και αμερικανικών επιστημονικών επιτροπών εταιρειών ψυχολογίας. Το έργο της αναφέρεται σε θέματα προσαρμογής και στήριξης ευάλωτων ομάδων μαθητών/τριών, προαγωγής της ψυχικής υγείας και της ψυχικής ανθεκτικότητας στη σχολική κοινότητα, καθώς και σε θέματα συμβουλευτικής εκπαιδευτικών και γονέων και διαχείρισης κρίσεων στη σχολική κοινότητα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ασχολείται επίσης με πολυπολιτισμικά θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης στη Σχολική Ψυχολογία καθώς και με την ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο.
-
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Αμοργού
16:31:22Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Αμοργού, με απόφαση του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών, λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας που εκδηλώνεται τις τελευταίες 15 ημέρες στην ευρύτερη περιοχή.
Αναλυτικά, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με απόφασή του προχώρησε στην κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμοργού της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή.
-
Στη Σαντορίνη μεταβαίνει αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ την Πέμπτη 13/2
16:21:17Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Λάζαρο Κυρίζογλου, τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Καφαντάρη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Βλάσση Σιώμο, δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Πεντέλης θα μεταβούν αύριο Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στη Σαντορίνη.
Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί στις 10.30 στο Δημαρχείο με τον δήμαρχο Θήρας Νίκο Ζώρζο, προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της ΚΕΔΕ προς τη δημοτική αρχή και τους κατοίκους που δοκιμάζονται από την πρωτόγνωρη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή τους. Επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα εξεταστούν οι δυνατότητες συνδρομής της ΚΕΔΕ στην αντιμετώπιση των έκτακτων προβλημάτων που έχουν προκύψει.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Κλιμάκιο Εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καθώς και στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος «Όλυμπος».
-
Ολοκληρώθηκε ο στατικός έλεγχος των σχολείων στη Σαντορίνη - Η ανακοίνωση του Δήμου
16:13:15Ολοκληρώθηκε ο στατικός έλεγχος των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων στη Σαντορίνη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Θήρας με κλιμάκιο οκτώ μηχανικών ελέγχθηκαν όλα τα σχολικά κτήρια.
Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής Διαχείρισης φυσικών καταστροφών Κτιριακών Υποδομών της ΚΤΥΠ κ. Θεόδωρος Ηλιόπουλος ανέφερε πως «τα σχολικά κτίρια είναι σε άριστη κατάσταση δεν διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις ούτε καν τριχοειδής που παρατηρούνται σε αυτές τις περιπτώσεις που είναι σε εξέλιξη ένα τέτοιο φαινόμενο, δεν διαπιστώθηκε κανένα πρόβλημα. Τα σχολεία αν αποφασίσει η Πολιτική Προστασία να λειτουργήσουν με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς κανένα πρόβλημα.»
{https://www.facebook.com/santorinimunicipality/videos/522701887498104/}
-
Κλειστά τα σχολεία στην Πάρο μέχρι και την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου
15:52:42Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Πάρο μέχρι και την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής «λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, με απόφαση του Δημάρχου Πάρου Κωνσταντίνου Μπιζά, παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, από την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου έως και τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου του 2025, για προληπτικούς λόγους.»
Επίσης, αναστέλλεται η διοργάνωση Αθλητικών και Πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και συγκεντρώσεων σε δημοτικά κτίρια και σχολικές αίθουσες, για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων στο νησί.
-
Σεισμοί Σαντορίνη: Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω δονήσεων
15:14:06Νέα κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν σε εφαρμογή στη Θηρασιά λόγω έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό που οδηγεί στον Όρμο Κόρφου Θηρασιάς (μήκος τμήματος 510 μέτρων).
-
Δονείται συνεχώς η γη στην Αμοργό και την Σαντορίνη (video)
15:04:30Δεν λέει να κοπάσει ο χορός των Ρίχτερ στις Κυκλάδες. Προβληματισμός και ανησυχία εξακολουθεί να υπάρχει στην κοινότητα των επιστημόνων σχετικά με τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα που ταρακουνάει τις Κυκλάδες και κυρίως τους κατοίκους της Σαντορίνης και της Αμοργού.
-
Ασκήσεις ετοιμότητας σε παιδιά στην Αμοργό
14:29:39 -
Εκκενώθηκε Δημοτικό Σχολείο στην Πάρο
13:27:58Ενταση υπήρξε – σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Cyclades Live - σε σχολική μονάδα της Πάρου και συγκεκριμένα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παροικιάς, όπου με παρέμβαση του Συλλόγου Γονέων εκκενώθηκε το σχολικό κτίριο.
«Αποδείξτε μας έμπρακτα πως δεν υποτιμάτε την ασφάλεια των παιδιών μας και των δασκάλων τους», σημειώνει το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων σε επιστολή του προς τον Έπαρχο Πάρου, τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πάρου, την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών αλλά και τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
-
Αυτοψία στα σχολεία της Σαντορίνης μετά το μπαράζ των σεισμών
13:21:18 -
Το μεγάλο ρήγμα είναι 25χλμ μακριά από τη Σαντορίνη
12:58:40Ο Κώστας Παπαζάχος επανέλαβε την Τετάρτη πως το ρήγμα που θα μπορούσε να δώσει τον μεγαλύτερο σεισμό είναι στην Άνυδρο, ένα νησάκι που βρίσκεται σε απόσταση από την Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ίο και την Ανάφη.
«Αν ήταν στον Θεσσαλικό Καμπό το ρήγμα θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα», αλλά εδώ μιλάμε για ένα ρήγμα σε θαλάσσιο χώρο και σε απόσταση από τα νησιά - τόνισε.
-
Σκορδίλης: «Σαν να έχει γίνει ένας σεισμός 6,1 Ρίχτερ»
12:48:06Σύμφωνα με τον Μανώλη Σκορδίλη, «αν αθροίσουμε την ενέργεια των σεισμών στην περιοχή είναι σαν να έχει γίνει ένας σεισμός 6,1 Ρίχτερ», ενώ ο χώρος που έχει διεγερθεί «δικαιολογεί» έναν σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ.
«Για μένα το πιθανότερο είναι να μην γίνει ένας τέτοιος σεισμός», προσθέτει μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως μιλάμε για σενάρια.
-
Μπαράζ δονήσεων άνω των 4 Ρίχτερ
11:40:46Συνεχείς είναι οι σεισμικές δονήσεις στα ανοιχτά της Αμοργού: Τα τελευταία 40 λεπτά έχουν σημειωθεί έξι σεισμοί από 4 έως και 4,7 Ρίχτερ.
-
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
-
Όλα τα μέτρα της πανδημίας ζητά για Αμοργό - Θήρα η ΕΣΕΕ
11:35:40Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ζητά να εφαρμοστούν για την Αμοργό και τη Σαντορίνη όλα τα μέτρα στήριξης για τις εμπορικές επιχειρήσεις - όπως ίσχυαν την περίοδο της πανδημίας - και να διερευνηθούν πιθανές επιπτώσεις και σε άλλα κοντινά νησιά.
Συγκεκριμένα ζητάει:
1. να ληφθεί η ίδια πρόνοια και για τις μικρές επιχειρήσεις του νησιού, ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους, και να τους δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού για να καλύψουν, όπως και οι εργαζόμενοι, τις άμεσες ανάγκες τους.
2. να εφαρμοστούν στο Δήμο Θήρας όλα τα μέτρα στήριξης για τις εμπορικές επιχειρήσεις όπως ακριβώς ίσχυαν την περίοδο της πανδημίας, που εξαρχής ζήτησε η ΕΣΕΕ και είναι επιβεβλημένα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και την επιστροφή του νησιού στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό .
3. να ισχύσουν τα ίδια μέτρα και για το νησί της Αμοργού που και αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της σεισμικής έξαρσης με σοβαρά πλήγματα στην επιχειρηματικότητα.
4. να διερευνηθούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς πιθανές επιπτώσεις και σε άλλα κοντινά νησιά και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.
-
Aνάκληση αδειών στο Νοσοκομείο Σαντορίνης
11:06:50«Έχει γίνει ανάκληση αδειών και όλοι έχουν επιστρέψει στο πόστο τους» δήλωσε για το νοσοκομείο Σαντορίνης o υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους - διευκρινίζοντας ότι έχει ζητηθεί από τους γιατρούς να συνδράμουν από τα περιφερειακά ιατρεία.
«Οι γιατροί θα επιστρέψουν στα περιφερειακά ιατρεία. Έχουν κληθεί και είναι στο νοσοκομείο. Εκεί μπορούν να πάνε οι κάτοικοι για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους» επισήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε ότι έχουν ανασταλεί προσωρινά τα τακτικά χειρουργεία καθώς το ιατρικό προσωπικό συμμετέχει στην προετοιμασία που γίνεται από τις Αρχές και στις ασκήσεις για να μπορεί να ανταποκριθεί σε κάποιο μεγάλο συμβάν.
«Τα τακτικά χειρουργεία θα τα ξεκινήσουμε τις επόμενες μέρες» δήλωσε - μιλώντας στην ΕΡΤ - ενώ αναφέρθηκε και στο χαρμόσυνο γεγονός τη γέννησης ενός παιδιού στο νοσοκομείο.
-
Νέα ισχυρή δόνηση στην Αμοργό
10:37:45 -
«Ο σεισμός θα έρθει από ανατολικά και θα χτυπήσει τη βόρεια Σαντορίνη»
10:31:25«Νομίζουμε πως ξέρουμε πλέον το αίτιο αυτής της σεισμικής ακολουθίας, δεν είναι μια απλή τεκτονική διέγερση εδώ έχουμε ένα αίτιο από κάτω που είναι η άνοδος μάγματος σε μεγάλο βάθος 5 χλμ το οποίο ασκεί ειδικές τάσεις και ότι ρήγμα υπάρχει πάνω από αυτό τον ανώτερο φλοιό σπάει ανάλογα με την αντοχή του», εξήγησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 ο Δημήτρης Παπανικολάου.
«Προς το παρόν σπάνε τα μικρά και τα μέτρια ρήγματα. Αν συνεχίσει αυτό μπορεί και να ενεργοποιήσει το μεγαλύτερο ρήγμα που έχουμε στην περιοχή που είναι το ρήγμα της Ανύδρου το οποίο βέβαια δεν είναι κάτι φοβερά καταστροφικό, μιλάμε για ένα μέγεθος 6.
»Αυτό αν γίνει είναι σαφές ότι μετά θα έχουμε πολύ πιο γρήγορη αποκλιμάκωση της όλης κατάστασης , εάν δεν ενεργοποιηθεί αυτό είναι βέβαιο ότι πάμε για μερικούς μήνες. Μάλλον θα περάσουμε και το Πάσχα με αυτή τη δραστηριότητα που ζούμε τώρα, με αυξομειώσεις»
«Δεν περιμένουμε καταρρεύσεις»
«Το βέβαιό είναι ότι ο σεισμός θα έρθει από ανατολικά από συγκεκριμένο χώρο και θα χτυπήσει κυρίως το βόρειο κομμάτι της Σαντορίνης δηλαδή θα χτυπήσει στο ύψος της Οίας.
»Θα κάνει αρκετές ζημιές αλλά επειδή είναι 20 χλμ μακριά και σε βάθος θα υπάρχει μια σημαντική απόσβεση και θα δημιουργηθεί ό, τι δημιουργηθεί σε μια διαχειρίσιμη κατάσταση από άποψη καταστροφών. Δεν περιμένουμε καταρρεύσεις στα σπίτια».
-
Συνολάκης: Πιθανή μια ηφαιστειακή έκρηξη
10:04:40Ο καθηγητής της Ακαδημίας Αθηνών, Κώστας Συνολάκης, μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» κι αναφερόμενος στη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Κυκλάδων, είπε ότι «θα δούμε που θα οδηγήσει η σεισμική δραστηριότητα κι αν θα έχουμε μια ισχυρότερη δόνηση».
Επικεντρώνοντας στο ενδεχόμενο μιας ηφαιστειακής έκρηξης, ανέφερε ότι, «από το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει μια παραμόρφωση στο έδαφος στην περιοχή της Καλντέρας. Επίσης στο Κολόμπο, έχουμε αέρια που αναδύονται από τον βυθό. Αυτά σε συνδυασμό με τις σεισμικές δονήσεις και την μετακίνηση ηφαιστειακών υγρών προς την επιφάνεια, καθιστούν πιθανή μια ηφαιστειακή έκρηξη, όχι όμως μεγάλης ισχύος».
Ο κ. Συνολάκης παρατήρησε ότι στην Καλντέρα υπάρχουν 4 μετρητές που συλλέγουν δεδομένα, αλλά δυστυχώς η επιστημονική κοινότητα δεν έχει πρόσβαση σε αυτά.
Στη συνέχεια ανέφερε πως δεν μπορεί - με τα μέχρι τώρα δεδομένα - να προσδιοριστεί σε ποιο από τα ηφαίστεια της περιοχής θα γίνει η έκρηξη - αν γίνει - και ότι σε περίπτωση που συμβεί είναι το πιθανότερο να ενεργοποιήσει ρήγματα και να προκαλέσει νέους σεισμούς.
-
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Γιατί δεν θέλουμε σεισμό 6 Ρίχτερ
09:59:32«Στις μέχρι στιγμής επίσημες ανακοινώσεις των επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου πουθενά δεν αναφέρεται άνω οροφή των 6 Ρίχτερ. Ένας πολύ μεγαλύτερος σεισμός δεν θα βοηθούσε. Αν υποτεθεί ότι έχουμε μεγαλύτερο σεισμό ενδεχομένως να αποφορτίσει την κατάσταση αλλά μπορεί να είναι και βλαβερός» είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Δεν μπορώ να μπω στη λογική ότι θα εκτονώσει. Τότε μπαίνουν άλλα ζητήματα. Ο σεισμός με μέγεθος 6 τότε αποκτά δυνατότητες διέγερσης και άλλων ρηγμάτων. Αυτό το λαμβάνουν υπόψη;» πρόσθεσε.
Κατά τον ίδιο «μετά τις 5 Φεβρουαρίου και παρά τον 5,3 υπάρχει μια σταθερότητα. Το μέσο μέγεθος των σεισμών έχει αρχίσει να μειώνεται όπως και το πλήθος. Δεν έχει τα επιθετικά χαρακτηριστικά που είχε πριν τις 5 Φεβρουαρίου».
-
Παπανικολάου: Διαφωνώ με τον κ. Συνολάκη
09:58:09Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας ΕΚΠΑ, κος Δημήτρης Παπανικολάου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως δεν συμφωνει καθόλου με αυτό που λεει ο κ. Συνολάκης περί ενεργοποίησης του ηφαιστείου, διευκρινίζοντας πως ο τελευταίος είχε ασχοληθεί βασικά με τσουνάμι «γιατί είναι μηχανικός και έχει κάνει πολύ γνωστές εργασίες στην ανάλυση των τσουνάμι».
Σε ό,τι αφορά το ηφαίστειο, διευκρίνισε ότι έχουμε κίνηση μάγματος σε βάθος 5 χιλιομέτρων. «Αυτό για να γίνει ηφαιστειακή δράση, πρέπει να σπάσει 5 χιλιόμετρα πετρωμάτων, δηλαδή όλο τον ανώτερο φλοιό και να βγει στην επιφάνεια. Ε αυτό δεν γίνεται έτσι ξαφνικά. Φανταστείτε έχουμε μάγμα και στα 2,8 χιλιόμετρα κάτω από τη Σαντορίνη και σε άλλα τρία χιλιόμετρα κάτω από το Κολούμπο.
Αυτό που σήμερα παρατηρούμε στη διέγερση - που ασκεί πιέσεις και έχουμε τη σεισμικότητα εκεί κοντά στο νησάκι της Ανύδρου - είναι μια διαδικασία μαγματική.
«Άλλο το μάγμα στο βάθος και άλλο το μάγμα στην επιφάνεια που είναι το ηφαίστειο», τόνισε.
-
Σαντορίνη: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό εν μέσω σεισμών!
09:44:57Ένα υγιέστατο μωρό ήρθε στον κόσμο το μεσημέρι της Τρίτης στο νοσοκομείο της Σαντορίνης, εν μέσω αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων.
Το μωρό το οποίο είναι αγοράκι έφερε μεγάλη χαρά και αισιοδοξία στους κατοίκους που ζουν με τον φόβο των σεισμών και κυρίως έφερε ευτυχία και αγάπη στους νεαρούς γονείς του που αποφάσισαν να παραμείνουν στο νησί παρά τη σεισμική ακολουθία.
{https://www.facebook.com/themistocleous.marios/posts/pfbid02isU9Z1DTBLEQpGDm6MTN6hQ5rMWBNsCdN4vUbD65VSR8bxprPZqNJcjyFhdgcxkcl}
-
Επιμένει στην παραμόρφωση της Καλντέρας ο Συνολάκης
09:39:18Το σενάριο μιας μικρής ηφαιστειακής έκρηξης παραμένει στο τραπέζι, υποστήριξε σε νέες δηλώσεις του ο Κώστας Συνολάκης.
-
Είναι ασφαλές να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους;
09:34:07Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο εκπρόσωπος των δύο επιτροπών για τη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες υπενθύμισε πως ποτέ οι επιτροπές αυτές - ή κάποιος άλλο επιστημονικός ή μη φορέας - δεν είπε στους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Σαντορίνη.
Κι αυτό γιατί, όπως τόνισε, «δεν υπήρχε καμία εκτίμηση ακόμη και στα δυσμενέστερα σενάρια για σοβαρές επιπτώσεις».
«Το θέμα το ψυχολογικό είναι τελείως προσωπικό», πρόσθεσε στη συνέχεια, τονίζοντας πάντως πως δεν μπορείς να πεις σε κάποιον να γυρίσει αν δεν του έχεις πει να φύγει.
Στην ερώτηση αν είναι ασφαλές για τους κατοίκους να επιστρέψουν, ο Κώστας Παπαζάχος ήταν εξαιρετικά προσεκτικός: «Οι κάτοικοι είναι όσο ασφαλείς ήταν και πριν ξεκινήσει η ακολουθία», τόνισε.
Αν ζείτε σε ένα σπίτι προβληματικό, ετοιμόροπο ή τελείως αντισεισμικά ανεπαρκές και σήμερα που το κατοικείτε δεν είστε ασφαλείς. Γιατί αν γίνει ένας σεισμός 6,5 Ρίχτερ θα καταρρεύσει».
-
Παπαζάχος: «Το κεφάλι μας δεν θα ησυχάσει τόσο εύκολα»
08:45:21Παραμένει μια από τις πιο «δύσκολες» ακολουθίες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό χώρο, σχολίασε την Τετάρτη ο Κώστας Παπαζάχος, τονίζοντας πως «το κεφάλι μας δεν θα ησυχάσει τόσο εύκολα».
Δεν υπάρχει κανένα μαγικο «κουμπί» να πατήσουμε στη φύση, ανέφερε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας πως θα έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο διάστημα δονήσεων - «πολλαπλάσιο» από αυτό που έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα.
-
Τάσσος: «(Σχεδόν) αποκλείεται η έκρηξη ηφαιστείου»
08:01:02«Η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί από εβδομάδες έως και μήνες», ανέφερε ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος, εξηγώντας για μία ακόμη φορά το φαινόμενο της σμηνοσειράς.
Το σενάριο ενός μεγαλύτερου σεισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά δεν είναι πιθανό, υποστήριξε παράλληλα.
-
Νέα ανάρτηση Τσελέντη: Το χειρότερο σενάριο και το τσουνάμι
07:44:53Τα συμπεράσματά του δημοσιοποιεί το πρωί της Τετάρτης ο Άκης Τσελέντης:
1. Από τiς πρώτες ημέρες όταν επικρατούσε η γνώμη ότι οι σεισμοί ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ 100% σχέση με την ηφαιστειακή δράση (αναφέρομαι στο Κολούμπο) σας είπα ότι υπάρχει μια ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ ρηγμάτων και ανερχόμενου μάγματος.
2. Χθες σας παρέθεσα ένα διάγραμμα με όλη την σεισμική έως τώρα ακολουθία και ότι η συνολική σεισμική ενέργεια που απελευθερώθηκε φτάνει αυτή ενός σεισμού 6R.
3. Σας είπα ότι ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ αυτό και δεν ισχύουν τα αφηγήματα περί της σταδιακής εξασθένησης της ακολουθίας, κάτι που ακούστηκε από πολιτικά χείλη και από ξενοδοχειακά συμφέροντα.
4. Ο λόγος είναι ότι δεν ομιλούμε για συγκεκριμένο ρήγμα που χάνει το σεισμικό του δυναμικό λίγο λίγο με την μορφή μικρών σεισμών αλλά ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟΓΟΝΟ ΧΩΡΟ (όγκο) ο οποίος περιλαμβάνει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ μικρά ρήγματα με σεισμικό δυναμικό (λόγω των διαστάσεων τους) το ανώτερο τα 5R. Είναι αυτή η μεγάλη σεισμικότητα των χιλιάδων σεισμών που παρατηρούμε.
5. Καθώς το μάγμα του ηφαιστείου ανέρχεται πιέζει τα ανώτερα γεωλογικά στρώματα και ενεργοποιεί ΤΑ ΠΟΛΛΑ αυτά ΜΙΚΡΑ ρήγματα.
6. Στο ερώτημα αν μπορούμε να έχουμε σεισμό της τάξης των 6R απαντώ ΝΑΙ.
7. Ο λόγος είναι ότι αυτός ο σεισμογόνος όγκος τελειώνει αριστερά από ένα πλαγιοκατακόρυφο (το ονοματίζω έτσι για να το καταλάβετε) ρήγμα που έχει μήκος γύρω στα 25 χμ και αν ενεργοποιηθεί (πολύ πιθανό) μπορεί να δώσει περίπου 6R.
8. Το χειρότερο σενάριο είναι να ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού διεύθυνσης ΝΔ ΒΑ πράγμα το οποίο ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ μέχρι τώρα και από υπολογισμούς πού έκανα οι οι ασκούμενες σε αυτό από την έως τώρα σεισμικότητα τάσεις (τάσεις coulomb για τους γνώστες) είναι αμελητέες. Το σενάριο όμως της ενεργοποίησης του (το οποίο απεύχομαι) είναι εφικτό και στην περίπτωση αυτή μιλάμε για σεισμό αρκετά μεγάλο.
9. Σκοπίμως δεν αναφέρω μέγεθος γιατί θα απομονώσουν τη φράση κάποια κίτρινα site και θα το κάνουν σημαία για να μαζεύουν επισκεψιμότητες πάνω στον φόβο σας. (Το έχουν κάνει αυτοί οι αδίστακτοι τύποι πολλές φορές παραποιώντας τις αναρτήσεις μου).
10. Αμφότερα τα σενάρια θα δώσουν τσουνάμι.
{https://www.facebook.com/Prof.Akis.Tselentis/posts/pfbid0MKn92LKf7iUX4ArYLYnr31sdqdgWWQFiAUixFKaBR8d3yxCMEL9rzEkgHGVPNerql}
-
Οι 5 συστάσεις της επιτροπής
07:13:31Όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος, η Επιτροπή - μετά την πολύωρη συνεδρίαση της Τρίτης - προτείνει:
1) Κλειστά σχολεία έως και την Παρασκευή σε Ανάφη, Ίο, Αμοργό και Σαντορίνη
2) Όχι στις συναθροίσεις πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους
3) Όχι σε διαδρομές επικίνδυνες για κατολισθήσεις και συγκεκριμένα, όχι στη χρήση των τεσσάρων λιμανιών της καλντέρας
4) Προσοχή στα επικίνδυνα αντικείμενα μέσα στα σπίτια
6) Νέα συνεδρίαση της επιστημονικής Επιτροπής για επαναξιολόγηση των δεδομένων το Σάββατο
-
Στις 03:14 ο μεγάλος σεισμός των 5 Ρίχτερ
07:11:27 -
Παπανικολάου: Πολύ πιθανό το σενάριο μεγαλύτερου σεισμού
07:10:13Το σενάριο της ενεργοποίησης του μεγαλύτερου ρήγματος - εκείνου της Ανύδρου - επανέλαβε το πρωί της Τετάρτης ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παπανικολάου.
Όπως σημείωσε, μιλώντας στο Open, αυτό που ζουν οι κάτοικοι σε Αμοργό - Σαντορίνη θα κρατήσει πολλές εβδομάδες, ακόμη και μετά το Πάσχα.
-