Ελλάδα

Τα μέτρα που εξετάζονται για να μην επιστρέψει ο εφιάλτης του lockdown - Ο «κόφτης» για ανεμβολίαστους και η «πίεση» της Ευρώπης

(Φωτ.: Eurokinissi) (Φωτ.: Eurokinissi)
Τα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να κλείσει ξανά η οικονομία, παρότι χώρες της Ευρώπης, η μία μετά την άλλη βάζουν το lockdown στο τραπέζι για να ανακόψουν την επιδρομή του νέου κύματος κορονοϊού.

Το υπουργείο Υγείας και οι επιστήμονες αναλύουν καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα και κάθε εβδομάδα η κατάσταση μπαίνει στο μικροσκόπιο της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Με δεδομένο ότι δεν έχουν αποκλειστεί αλλαγές στα ισχύοντα μέτρα και με τα μαθηματικά μοντέλα των ειδικών να δείχνουν ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ για ακόμη δύο εβδομάδες, είναι πιθανό να δούμε νέους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους το προσεχές διάστημα.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατέψει (και) τους ανεμβολίαστους πολίτες, οι οποίοι παρά τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων, των νεκρών και των διασωληνωμένων, επιμένουν σθεναρά να μην εμβολιάζονται.

Τα νέα μέτρα -εφόσον ληφθούν τε΄λικά- θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι ανεμβολίαστοι να μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid test -που μέχρι σήμερα εισέρχονται «ελεύθερα»- ενώ θα «αποκλειστούν» και από το λιανεμπόριο και θα κάνουν τις αγορές τους μόνο με click away.

Επιπλέον δεν αργεί να έρθει η χρήση υποχρεωτικής διπλής μάσκας στα ΜΜΜ, καθώς η πρόταση των ειδικών είναι μάλιστα η μία από τις δύο να είναι FFP ή N95.

Παράλληλα εξετάζεται ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και στα κομμωτήρια και σε λοιπές υπηρεσίες -μέχρι σήμερα είναι με την επίδειξη αρνητικού rapid test- καθώς λόγω των συνθηκών της συγκεκριμένης εξυπηρέτησης είναι αρκετά στενή η επαφή με τον πελάτη.

Κρίνεται σκόπιμο από μέλη της Επιτροπής, τα μέτρα να είναι άμεσα και στοχευμένα έτσι ώστε η κατάσταση τόσο στο «μέτωπο» των κρουσμάτων όσο σε αυτό του ΕΣΥ να έχει ομαλοποιηθεί μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων, που αποτελεί και το μεγάλο crash test.

Συγκεκριμένα:

Σε πρώτη φάση θα συζητηθεί ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους μεικτούς χώρους εστίασης, δηλαδή θα τους επιτρέπεται μόνο το take away.

Επιπλέον, συζητείται ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από τα εμπορικά καταστήματα. Θα μπορούν να κάνουν ψώνια μόνο με click away.

Τέλος, ως ύστατο μέτρο θεωρούνταν το rapid test για ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ. Κάτι που ήταν στο τραπέζι αλλά απομακρύνθηκε, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται κομβική και υπάρχει ακόμη η ελπίδα ότι τα μέτρα σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς θα αποδώσουν.

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει φτάσει για τα καλά στην Ευρώπη και δείχνει τα «δόντια» του. Ήδη, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις του ΠΟΥ, το 60% κρουσμάτων και θανάτων παγκοσμίως καταγράφεται στην Ευρώπη, ενώ το τρίπτυχο για την αντιμετώπισή του είναι σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του «μάσκα, αποστάσεις, εμβολιαστική κάλυψη».

Αυστηροποίηση των μέτρων στην Ευρώπη

Μέσα σ' αυτό το κλίμα οι ευρωπαϊκές χώρες, δειλά – δειλά η μια μετά την άλλη, εξετάζουν την επαναφορά μέτρων που πολλοί πίστευαν πως έχουν μπει στο... χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπως τα lockdown και η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ήδη Αυστρία και Σλοβακία έχουν κάνει το βήμα, επιβάλλοντας εκ νέου lockdown για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Στην Αυστρία το μέτρο προβλέπει πως από το σπίτι του μπορεί κανείς να βγει μόνο για λόγους υγείας, εργασίας και αγοράς τροφίμων, ενώ στη Σλοβακία η ανακοίνωση έκανε λόγο για lockdown δύο εβδομάδων.

Στην Ολλανδία επιλέχθηκε μια πιο ήπια λύση, με τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα καταστήματα εκτός από φαρμακεία και αγορές τροφίμων να κλείνουν στις 19:00 το απόγευμα. Η Γαλλία εξετάζει πλέον νέα αυστηροποίηση των μέτρων, αλλά δεν έχει μπει ακόμα σε τροχιά lockdown, ενώ στη Γερμανία η εισήγηση για νέο lockdown φέρεται πως ήρθε από την απερχόμενη καγκελάριο Μέρκελ.