Υγεία

Η Δέλτα προσγείωσε στο 40% την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την μετάδοση του COVID

eurokinissi eurokinissi
«Ψευδή» χαρακτηρίζει ο ΠΟΥ την αίσθηση της ασφάλειας από τα εμβόλια για την μετάδοση της νόσου που κυριαρχεί και δίνει το δικό του τρίπτυχο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έπεσε στο 40% η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στη μετάδοση.

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας συνταράσσει την Ευρώπη, που «κλείνεται» και πάλι με Αυστρία και Σλοβακία να ανακοινώνουν ήδη νέα lockdown. Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου σημείωσε πως υπάρχει «ψευδής αίσθηση ασφάλειας» από τα εμβόλια.

«Σε πολλές χώρες και κοινότητες, ανησυχούμε για την ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ότι τα εμβόλια τελείωσαν την πανδημία και ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να λαμβάνουν άλλες προφυλάξεις», πρόσθεσε.

Στο 40% η αποτελεσματικότητα σχετικά με τη μετάδοση

Στο 40% μείωσε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ό,τι αφορά τη μετάδοση του κορονοϊού η μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά δεν εμποδίζουν πλήρως τη μετάδοση της Covid-19», εξήγησε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στην τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Παράλληλα σημείωσε: «Υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα τα εμβόλια μείωναν τη μετάδοση στο 60%, με τη Δέλτα το ποσοστό αυτό έπεσε στο 40%», υπογράμμισε.

Το 60% των κρουσμάτων και θανάτων στην Ευρώπη

Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, το 60% των κρουσμάτων και των θανάτων της περασμένης εβδομάδας καταγράφηκαν στην Ευρώπη, ενώ προειδοποίησε πως ο κορονοϊός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται καθώς οι κοινωνίες επιστρέφουν στην κινητικότητα και τις επαφές της προπανδημικής περιόδου πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Το τρίπτυχο της αντιμετώπισης του ιού

Ο εμβολιασμός, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι τα κλειδιά για να σταματήσει η μετάδοση, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ.

«Βρισκόμαστε πίσω στα προπανδημικά επίπεδα όσον αφορά τις κοινωνικές συναναστροφές (στην Ευρώπη)… ακόμη και εν μέσω της πολύ ισχυρής αύξησης των κρουσμάτων» και ενώ σε ορισμένες χώρες τα υγειονομικά συστήματα δέχονται ισχυρή πίεση, είπε ο διευθυντής επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν. «Και η πραγματικότητα είναι ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται εντατικά σε αυτό το περιβάλλον», πρόσθεσε.

Η επιδημιολόγος Μαρία βαν Κέρκοβ σημείωσε ότι είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα κατά την περίοδο των διακοπών, τονίζοντας: «Τα κοινωνικά μέτρα δεν σημαίνουν λοκντάουν».

Οι ανεμβολίαστοι σημαντικότεροι από την τρίτη δόση

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ σχολιάζοντας τις συστάσεις της ΕΕ για αναμνηστικές δόσεις εμβολίου στα άτομα άνω των 40 ετών, ιεράρχησε υψηλότερα τον εμβολιασμό των ανεμβολίαστων μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα των πιο ευπαθών ομάδων. «Επικεντρωθείτε στους ανεμβολίαστους και τις ομάδες υψηλού κινδύνου», προέτρεψε.

NETWORK