Auto - Moto

Τα διόδια γίνονται παρελθόν και σύμμαχος στην τσέπη σας

Τα διόδια γίνονται παρελθόν και σύμμαχος στην τσέπη σας Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
Η χρέωση στους δρόμους της Ελλάδας βιώνει σημαντικές αλλαγές, καθώς τα παραδοσιακά διόδια υποκαθίστανται από πιο σύγχρονες και δίκαιες μεθόδους χρέωσης.

Η τιμολόγηση των ταξιδιών δεν θα βασίζεται πλέον σε σταθερά διόδια.

Αντίθετα, το σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης, που εφαρμόζεται πειραματικά στην Ολυμπία Οδό, αναμένεται να διασφαλίσει δικαιοσύνη στη χρέωση των διοδίων, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική χρήση του δρόμου από τους χρήστες.

Ο πομποδέκτης που εγκαθίσταται στα οχήματα αποτελεί τον πυρήνα του νέου συστήματος.

Διαθέτοντας τεχνολογία αναγνώρισης, επιτρέπει στα οχήματα να διέρχονται ομαλά από τις διόδους, χωρίς διακοπές και καθυστερήσεις, ενώ ταυτόχρονα υπολογίζει το κόστος με βάση την απόσταση που διανύεται.

Με αυτόν τον τρόπο, προβλέπεται να μειωθεί ο χρόνος των ταξιδιών και να εξαλειφθούν οι ουρές που συνήθως δημιουργούνται στους παλαιούς σταθμούς διοδίων.

Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, θα κάνουν μια προσπάθεια ώστε να εξαλειφθούν τα παλιά διόδια και οι οδηγοί θα πληρώνουν μόνο για το μέρος του δρόμου που χρησιμοποιούν.

Στην Ολυμπία Οδό τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρέωση των οδηγών με το σύστημα της χιλιομετρικής χρέωσης, χρησιμοποιώντας τον πομποδέκτη του αυτοκινητόδρομου, είναι έως και 76% χαμηλότερη.