Ελλάδα

Τι είναι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων: Συνδέουν τη δολοφονία του Μπάμπη με κύκλωμα εμπορίας crypto

Τι είναι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων: Συνδέουν τη δολοφονία του Μπάμπη με κύκλωμα εμπορίας crypto
Νέα τροπή λαμβάνει το «θρίλερ» της δολοφονίας του Μπάμπη Κούτσικου στο Μεσολόγγι, έπειτα από τον εντοπισμό μιας ασυνήθιστης συσκευής στα προσωπικά του αντικείμενα.

Ένα μικρό «γκάτζετ» που εκ πρώτης όψεως μοιάζει με ρούτερ εντόπισαν οι Αρχές - σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά την Πέμπτη - μεταξύ των προσωπικών αντικειμένων του 31χρονου Μπάμπη που βρέθηκε δολοφονημένος στο Μεσολόγγι.

Πρόκει για έναν «εξορυκτή κρυπτονομισμάτων», που χρησιμοποιείται για να κερδίσει κανείς κρυπτονομίσματα.

«Προμηθεύτηκαν αυτή τη συσκευή για να μπορέσουν να βγάλουν κρυπτονομίσματα», εξήγησε ο Νίκος Βασιλάκος, δημοσιογράφος τεχνολογίας μιλώντας στο Mega.

«Κάποιος λοιπόν υποσχέθηκε σε κάποιον ότι θα του έβγαζε χρήματα. Για να το κάνει αυτό πήρε χρήματα τα οποία τα επένδυσε σε υλικό ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αγόρασε πανάκριβες κάρτες οθόνης, πανάκριβες κάρτες γραφικών και πανάκριβους επεξεργαστές».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον σύμβουλο κρυπτονομισμάτων Μιχάλη Μίγγο, «το συγκεκριμένο μηχάνημα που εντοπίστηκε δεν είναι για Bitcoin».

Τι είναι η «εξόρυξη»

Cryptomining (εξόρυξη κρυπτονομισμάτων) είναι η διαδικασία χρήσης του υπολογιστή για τη λύση πολύπλοκων μαθηματικών εξισώσεων με σκοπό την απόκτηση «ηλεκτρονικών μετρητών»- δηλαδή κρυπτονομισμάτων.

Η λέξη «κρυπτονόμισμα» έχει την ίδια ρίζα με την κρυπτογράφηση, η οποία αναφέρεται στον κώδικα που πρέπει να επιλυθεί για να αποκτηθεί το ψηφιακό νόμισμα.

Μόλις το πρόβλημα λυθεί, προστίθεται σε μια δημόσια λίστα συναλλαγών που ονομάζεται blockchain. Σε αντάλλαγμα, ακολουθεί «πληρωμή» με κρυπτονομίσματα - εξ ου και ο όρος «εξόρυξη κρυπτονομισμάτων».

Δεν υπάρχει τίποτα επικίνδυνο όσον αφορά τη χρήση του υπολογιστή για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, δεδομένου ότι χρειάζονται μια υψηλής ταχύτητας σύνδεση στο διαδίκτυο και ένας πολύ ισχυρός υπολογιστής για μια αποτελεσματική εξόρυξη, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι το κόστος είναι υψηλότερο από το κέρδος που αποκτάται εν τέλει.

Ένας τρόπος για να παρατηρήσετε μια «απρόσκλητη» εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι ότι ο υπολογιστής σας χρησιμοποιεί πολύ CPU, γεγονός το οποίο τον επιβραδύνει.

Πέρα από την ασφάλεια, θα πρέπει ωστόσο κανείς να εξετάσει κι άλλους παράγοντες πριν ξεκινήσει την ενασχόληση με την εξόρυξη: από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας έως το κόστος του εύρους ζώνης.