Δημόσιο

Σε λειτουργία η ανοικτή ηλεκτρονική διακυβέρνηση της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας

Σε λειτουργία η ανοικτή ηλεκτρονική διακυβέρνηση της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας Σε λειτουργία η ανοικτή ηλεκτρονική διακυβέρνηση της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας
Σε λειτουργία η ανοικτή ηλεκτρονική διακυβέρνηση της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας Μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών στις συναλλαγές τους με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπόσχεται το σύστημα ανοικτής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θέτει σε λειτουργία.

Μέσω αυτού, εκτιμάται ότι θα μειωθεί ο αριθμός των δικαιολογητικών που μέχρι τώρα πρέπει να προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι για μια σειρά από διαδικασίες καθώς η Περιφέρεια θα τα "παραλαμβάνει" πλέον ηλεκτρονικά και υπηρεσιακά από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τους Δήμους ή άλλες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης.

"Για παράδειγμα άνθρωποι που επιθυμούν να ξεκινήσουν μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα δεν θα χρειάζεται να προσκομίσουν φορολογική ενημερότητα από την εφορία" εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Παντελής Αργυριάδης. Όπως αναφέρει, το ίδιο θα ισχύει και για πιστοποιητικά γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης που εκδίδονται από τους Δήμους ή για αντίγραφα ποινικού μητρώου που εκδίδονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία καταγραφής όλων των εσωτερικών διαδικασιών που γίνονται σε επίπεδο Περιφέρειας και ο αριθμός τους προσεγγίζει τις χίλιες. "Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η μείωση της γραφειοκρατίας, η ομογενοποίηση των διαδικασιών, η διευκόλυνση του πολίτη και η μείωση της ταλαιπωρίας του" προσθέτει.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν τη σχετική πληροφόρηση μέσα από τον διαδικτυακό τόπο http: //opengov.pdm.gov.gr όπου επίσης παρέχεται η δυνατότητα διαβούλευσης για διάφορα ζητήματα που αφορούν την περιοχή. Αυτή τη στιγμή τίθενται σε διαβούλευση το όραμα και οι στόχοι της Περιφέρειας για την πενταετία 2015-2019 ενώ στο μέλλον οι πολίτες θα μπορούν να τοποθετηθούν για ζητήματα που θα εξετάζονται στο Περιφερειακό Συμβούλιο όπως για παράδειγμα για το αν μια περιοχή θα αξιοποιηθεί χωροταξικά για κτηνοτροφική ή βιοτεχνική χρήση. Στην ενότητα "ιδέες" θα μπορεί, άλλωστε, ο καθένας (πολίτης, φορέας ή σύλλογος) να διατυπώσει κάποια πρόταση προς τη διοίκηση ή σε συγκεκριμένο φορέα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δήμος Κοζάνης ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης των υπηρεσιών του και ταυτόχρονα ζητά από τους δημότες τις απόψεις και προτάσεις του για μια σειρά από σημαντικά θέματα, που αφορούν το Δήμο. Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου θα συνυπολογισθούν για τη βελτίωση των υπηρεσιών του Δήμου αλλά και για τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής.