Πόσα προιόντα βρέθηκαν στην χώρα μας με κρέας Αλόγου
Ο ΕΦΕΤ, τόσο στο πλαίσιο της Σύστασης 2013/99/ΕΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και στο πλαίσιο δικών του ελεγκτικών πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και τις ελεγκτικές
υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι ολοκληρώθηκε ο 1ος κύκλος ελέγχων που αφορούν στην ανίχνευση κρέατος αλόγου σε προϊόντα που περιέχουν βόειο κρέας αποτελέσματα των εν λόγω ελέγχων απεικονίζονται κάτωθι:
Σημειώνεται ότι ένας μικρός αριθμός δειγμάτων που αφορά ελέγχους που προέκυψαν από καταγγελίες καταναλωτών είναι ακόμη σε εξέλιξη. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και δύο θετικά δείγματα της επιχείρησης "Π. Γ. Νίκας ΑΒΕΕ" που αφορούσαν τη σειρά "Νίκας Μοσχάρι", τα οποία είχαν ήδη αποσυρθεί προληπτικά από την επιχείρηση μετά από σχετικό Δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ.
|
|
ΕΙΔΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ |
||||
|
Ε γκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος |
CATERING |
Εισαγωγείς |
Λιανικό εμπόριο |
Μαζική Εστίαση |
|
|
Αριθμός |
176 |
26 |
63 |
70 |
14 |
Λήφθηκαν συνολικά 288 δείγματα που αφορούν σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων σύμφωνα με τον πίνακα :
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΛ ΥΣΕΙΣ
|
ΤΥΠΟΣ ΔΕΙΓΜΑ ΤΟΣ |
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ DNA ΑΛΟΓΟΥ |
|||
|
|
Αριθμός Αναλύσεων |
Αρνητικά αποτελ έσματα |
Θετικά αποτελ έσματα |
Αναλύσεις σε εξέλιξη |
|
Πρώτη ύλη βόειου κρέατος (π.χ. κρέας, κιμάς) |
62 |
60 |
2 |
0 |
|
Τελικά προϊόντα κρέατος (π.χ. κεφτεδάκια, σουτζουκάκια, μπιφτέκια, κεμπάπ) |
226 |
191 |
34 |
1 |
|
|
||||
|
Σύνολο: |
288 |
251 |
36 |
1 |
Σε ότι αφορά στα θετικά σε κρέας αλόγου δείγματα, τα οποία με πρωτοβουλία του ΕΦΕΤ - παρ' όλο που δεν προβλέπεται από τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - υποβλήθηκαν και σε εργαστηριακό έλεγχο για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη (phenylbutazone), έχουν εκδοθεί είκοσι τέσσερα (24) αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους που ήταν στο σύνολό τους αρνητικά. Παρατίθεται πίνακας :
|
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΛ ΥΣΕΙΣ |
||||
|
ΤΥΠΟΣ ΔΕΙΓΜΑ ΤΟΣ |
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΑΙΝΥΛΟΒΟΥΤΑΖΟΝΗ |
|||
|
|
Αριθμός Αναλύσεων |
Αρνητικά αποτελ έσματα |
Θετικά αποτελ έσματα |
Αναλύσεις σε εξέλιξη |
|
Πρώτη ύλη βόειου κρέατος (π.χ. κρέας, κιμάς) |
2 |
2 |
- |
- |
|
Τελικά προϊόντα κρέατος (π.χ. κεφτεδάκια, σουτζουκάκια, μπιφτέκια, κεμπάπ) |
34 |
22 |
- |
12 |
|
|
||||
|
Σύνολο: |
36 |
24 |
- |
12 |
Επίσης, ο ΕΦΕΤ, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) και τη διαδικασία αμοιβαίας συνδρομής των Κρατών-Μελών, ενημέρωσε για τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, προκειμένου να δρομολογηθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο
οι σχετικοί έλεγχοι. Σε εξέλιξη είναι η ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα.
Συμπερασματικά από την όλη ελεγκτική δραστηριότητα προκύπτει ότι οι χώρες προέλευσης της πρώτης ύλης βόειου κρέατος, που ενοχοποιείται για την παρουσία DNA αλόγου, ήταν κατά βάση η Ρουμανία και κατά δεύτερο λόγο η Πολωνία και η Ιταλία, ενώ τελικά προϊόντα που εισήχθησαν στην χώρα μας είχαν παρασκευαστεί σε Λετονία, Γαλλία, Ρουμανία και Ολλανδία.
Για όλες τις παρτίδες τροφίμων που βρέθηκαν θετικές στην ύπαρξη DNA αλόγου και τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, ακολουθούνται ήδη από τις ελεγκτικές υπηρεσίες όλα τα προβλεπόμενα από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, τόσο ως προς τις διοικητικές
επιπτώσεις, όσο και ως προς τις ποινικές και για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό ότι περαιτέρω αναλυτική πληροφόρηση, σχετικά με το θέμα της παρουσίας κρέατος αλόγου σε τρόφιμα με βοδινό κρέας, βρίσκεται στον ιστότοπο του ΕΦΕΤ

























