Ρωτήστε οποιονδήποτε γυμνάζεται συστηματικά πόση πρωτεΐνη καταναλώνει ημερησίως, και πιθανότατα θα ακούσετε αριθμούς από 1,2 έως και 2 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους.
Αν ζυγίζετε 68 κιλά, αυτό σημαίνει περίπου 136 γραμμάρια - και πολλοί αθλούμενοι ξεπερνούν κατά πολύ αυτό το όριο. Αλλά πόσο υγιεινή είναι τελικά μια τόσο υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης;
Εδώ και δεκαετίες υπάρχουν φήμες που υποστηρίζουν ότι η υπερβολική πρωτεΐνη μπορεί να βλάψει τα νεφρά, να επιβαρύνει το συκώτι ή ακόμη και να εξασθενήσει τα οστά. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι επιβλαβείς, ιδίως σε υγιή άτομα.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι οι περισσότερες ανησυχίες γύρω από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας πρωτεΐνης δεν στηρίζονται σε ισχυρά επιστημονικά δεδομένα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν σχεδόν 60 χρόνια δεδομένων που συνδέουν την υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης με προβλήματα όπως νεφρική βλάβη, καταπόνηση του ήπατος, απώλεια οστικής μάζας, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και άλλα. Τα ευρήματά τους είναι αποκαλυπτικά.
«Αποτελέσματα από ορισμένες παρατηρητικές μελέτες έχουν δείξει συσχετίσεις μεταξύ υψηλότερης πρόσληψης πρωτεΐνης και ποικίλων αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης. «Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε καμία πειστική απόδειξη ότι σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους υπάρχει ανώτατο όριο πρόσληψης πρωτεΐνης, πέρα από το οποίο να έχουν τεκμηριωθεί αυτοί οι πιθανολογούμενοι κίνδυνοι».
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, πολλές από τις παλαιότερες μελέτες παρουσιάζουν σημαντικά μεθοδολογικά προβλήματα: βασίζονται σε πειράματα με ζώα ή σε συσχετίσεις και όχι σε αιτιακές σχέσεις - κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παραπλανητικά συμπεράσματα.
Αντίθετα, αυξανόμενος αριθμός μελετών υποδεικνύει ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να είναι ωφέλιμη.
Αν και είναι σαφές ότι υπάρχει κάποιο όριο (το οποίο όμως δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί με ακρίβεια), μελέτη στο περιοδικό Strength and Conditioning Journal έδειξε ότι η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης υποστηρίζει τη σύσταση σώματος, την απώλεια λίπους και την αύξηση μυϊκής μάζας. Άλλες έρευνες καταδεικνύουν ότι συμβάλλει στον περιορισμό της όρεξης, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και ακόμη και στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας — κάτι ιδιαίτερα σημαντικό με την πάροδο της ηλικίας.































