Υγεία

Το νο.1 φρούτο που ρίχνει την χοληστερίνη

Το νο.1 φρούτο που ρίχνει την χοληστερίνη Φωτογραφία: Martin Baron on Unsplash
Αυτό το φρούτο - και όχι λαχανικό - είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη χοληστερίνη και την πίεση.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι μία από τις πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως κι εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν καθημερινά φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης.

Υπάρχουν όμως κι ορισμένες τροφές που αποδεδειγμένα προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις, όπως τα φρούτα!

Φυσικά, υπάρχουν πολλές επιλογές. Έτσι, το Eating Well ζήτησε από την καρδιολόγο Sarah Alexander, M.D., FACC, να μοιραστεί τα αγαπημένα της φρούτα για την υγεία της καρδιάς. Η απάντησή της; Τα αβοκάντο (ναι, είναι φρούτα και όχι λαχανικά).

Πώς βελτιώνει την υγεία της καρδιάς το αβοκάντο

Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για την υγεία της καρδιάς

Τα αβοκάντο περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Ένα από αυτά που ξεχωρίζει, λέει ο Alexander, είναι το κάλιο. «Το κάλιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μειώνοντας τις επιδράσεις του νατρίου», λέει. Σκεφτείτε το κάλιο και το νάτριο σαν μια κούνια, όπου το κάλιο λειτουργεί ως αντίβαρο στις επιδράσεις του νατρίου που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Με σχεδόν 500 χιλιοστόγραμμα καλίου ανά μισό αβοκάντο, διαθέτουν περισσότερο κάλιο ακόμη κι από τις μπανάνες.

Δεν είναι μόνο αυτό. Τα αβοκάντο είναι επίσης γεμάτα με αντιοξειδωτικά, όπως καροτενοειδή και βιταμίνη Ε, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων, στη μείωση της επιβλαβούς LDL χοληστερόλης και στην προώθηση της συνολικής υγείας των αγγείων.

Είναι γεμάτο ωφέλιμα λίπη

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε φιλικά προς την καρδιά πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λίπη. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα λίπη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης. Αυτά τα λίπη είναι τόσο ευεργετικά που οι διατροφικές οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν συγκεκριμένα την κατά το δυνατόν προτίμησή τους έναντι των κορεσμένων λιπών.

Αρκετές μελέτες επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ του αβοκάντο και της χαμηλότερης LDL και της καλύτερης υγείας της καρδιάς. Για παράδειγμα, μια μετα-ανάλυση επτά μελετών διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές αβοκάντο είχαν χαμηλότερη ολική και LDL χοληστερόλη από όσους δε καταναλώνουν αβοκάντο.

Πρόσθετες έρευνες συνδέουν την κατανάλωση αβοκάντο με λιγότερες καρδιακές παθήσεις συνολικά. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες αβοκάντο την εβδομάδα είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο και 21% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν αβοκάντο. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η αντικατάσταση μόλις μισής μερίδας βουτύρου ή μαργαρίνης με αβοκάντο σχετιζόταν με 16% έως 22% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Είναι μια εκπληκτική πηγή φυτικών ινών

Τα αβοκάντο είναι γεμάτα φυτικές ίνες, ένα θρεπτικό συστατικό που οι περισσότεροι από εμάς δεν καταναλώνουμε αρκετά.

Στην πραγματικότητα, μισό αβοκάντο παρέχει σχεδόν 7 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό είναι το ένα τέταρτο της ημερήσιας αξίας των 28 γραμμαρίων! Περίπου οι μισές από αυτές είναι διαλυτές φυτικές ίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Οι φυτικές ίνες συνδέονται με τα δομικά στοιχεία της χοληστερόλης στο έντερο, «πετώντας» τα έξω από το σώμα σαν «σκούπα», μειώνοντας φυσικά τη χοληστερόλη. Αν αυτό δεν ήταν αρκετό, έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι φυτικές ίνες παίζουν επίσης ρόλο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Περιέχουν φυτικές στερόλες που μειώνουν τη χοληστερόλη

Έχετε παρατηρήσει ποτέ πώς τα δοχεία μαργαρίνης είναι συχνά γεμάτα με λογότυπα ή ισχυρισμούς για την υγεία της καρδιάς;

Ο λόγος είναι ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν ενώσεις που μειώνουν τη χοληστερόλη και ονομάζονται φυτικές στερόλες. Λοιπόν, το ίδιο ισχύει και για τα αβοκάντο! Στην πραγματικότητα, τα αβοκάντο διαθέτουν περισσότερες φυτικές στερόλες από τα περισσότερα άλλα φρούτα.

«Οι φυτικές στερόλες μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη εμποδίζοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης και η χαμηλότερη χοληστερόλη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων», λέει ο Alexander. Λειτουργούν δρώντας σαν ασπίδες, βοηθώντας να εμποδίσουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο. Είναι τόσο αποτελεσματικές που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την LDL χοληστερόλη κατά περίπου 10%.