Υγεία

Νωρίτερα η πρώτη περίοδος στις νεότερες γενιές - Τι αποκαλύπτει έρευνα του Χάρβαρντ

Νωρίτερα η πρώτη περίοδος στις νεότερες γενιές - Τι αποκαλύπτει έρευνα του Χάρβαρντ Φωτογραφία: UNSPLASH
Η μέση ηλικία της πρώτης περιόδου μειώνεται, ο χρόνος της ομαλοποίησης του κύκλου αυξάνεται, σύμφωνα με την έρευνα.

Μειώνεται η μέση ηλικία της πρώτης περιόδου στις νεότερες γενιές στις ΗΠΑ, αποκαλύπτει νέα έρευνα με επικεφαλής επιστήμονες του Χάρβαρντ.

Παράλληλα, αυξάνεται ο χρόνος που περνά κατά μέσο όρο προκειμένου να γίνει τακτικός ο κύκλος μίας γυναίκας, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Αυτά τα δύο στοιχεία έχουν ιδιαίτερη σημασία, επισημαίνουν οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα, με βάση τα στοιχεία που δήλωσαν 71.341 γυναίκες στην εφαρμογή Apple Health. Οι συμμετέχουσες ανέφεραν σε ποια ηλικία τους ήρθε για πρώτη φορά περίοδος, ενώ έδωσαν πληροφορίες για την καταγωγή τους και την κοινωνικοοικονομική κατάστασή τους.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες χώρισαν τις συμμετέχουσες σε πέντε ηλικιακές ομάδες, με βάση τη χρονιά γέννησης: 1950-1969, 1970-1979, 1980-1989, 1990-1999 και 2000-2005. Οι ηλικίες της πρώτης περιόδου καθορίστηκαν ως πρώιμη (κάτω των 11 ετών), πολύ πρώιμη (κάτω των 9 ετών) και όψιμη (16 ετών και πάνω).

Μια υποομάδα από τις μετέχουσες- 61.932 γυναίκες- ανέφεραν πόσος καιρός πέρασε για να ομαλοποιηθεί ο κύκλος τους και χωρίστηκαν σε πέντε κατηγορίες: έως δύο χρόνια, από 3 έως 4 έτη, πάνω από μία πενταετία, δεν έγινε ομαλός ή ομαλοποιήθηκε με τη χρήση ορμονών.

Τα ευρήματα της έρευνας για την πρώτη περίοδο

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο νεότερη ήταν μία γυναίκα τόσο μειωνόταν η μέση ηλικία της πρώτης περιόδου και αυξανόταν ο χρόνος ομαλοποίησης του κύκλου. Στις μετέχουσες που έχουν γεννηθεί από το 1950 έως το 1969, η μέση ηλικία πρώτης περιόδου ήταν τα 12,5 χρόνια και τα ποσοστά πρώιμης και πολύ πρώιμης ηλικίας ήταν 8,6% και 0,6% αντίστοιχα.

Όμως, στις μετέχουσες που γεννήθηκαν από το 2000 έως το 2005, η μέση ηλικία πρώτης περιόδου ήταν τα 11,9 χρόνια και τα ποσοστά πρώιμης και πολύ πρώιμης ηλικίας ήταν 15,5% και 1,4% αντίστοιχα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτές οι τάσεις υπήρχαν σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, αλλά ήταν πιο έντονες σε γυναίκες οι οποίες είναι μαύρες ή έχουν ασιατική ή λατινοαμερικάνικη καταγωγή, όπως και σε εκείνες που δήλωσαν ότι είναι χαμηλότερο το κοινωνικο-οικονομικό στάτους τους.

Πού οφείλεται η τάση

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο δείκτης μάζας σώματος στην ηλικία της πρώτης περιόδου θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει την τάση αυτό να γίνεται σε μικρότερη ηλικία. Με άλλα λόγια, η παιδική παχυσαρκία θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας που συμβάλει σε αυτό. Άλλοι πιθανοί παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγούν τη συγκεκριμένη τάση για την έμμηνο ρύση είναι οι διατροφικές συνήθειες, το στρες, οι αρνητικές παιδικές εμπειρίες και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Η πρώιμη πρώτη περίοδος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος, επεσήμανε ο Zifan Wang, ερευνητής του Χάρβαρντ.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι αυτά τα δεδομένα έχουν ιδιαίτερη σημασία. «Η πρώτη περίοδος σε πρώιμη ηλικία και ο ακανόνιστος κύκλος μπορεί να συνδεθεί με σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα αργότερα», εξήγησε ο ερευνητής.