Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος: Σκοτώνει 22.000 ανθρώπους τη μέρα - Τα οφέλη της διακοπής από τα πρώτα 20 λεπτά

Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος: Σκοτώνει 22.000 ανθρώπους τη μέρα - Τα οφέλη της διακοπής από τα πρώτα 20 λεπτά Φωτογραφία: UNSPLASH
Τα οφέλη από τη διακοπή καπνίσματος στα 20 λεπτά, τις 24 ώρες έως τα 15 χρόνια.

Κάθε χρόνο, το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από οχτώ εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Δηλαδή, σχεδόν 22.000 άτομα πεθαίνουν κάθε ημέρα από τη χρήση καπνού ή την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.

Περίπου 37 εκατομμύρια παιδιά 13-15 ετών σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν καπνό. Μάλιστα, σε πολλές χώρες το ποσοστό χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου στους εφήβους ξεπερνά εκείνο των ενηλίκων. Στην Ευρώπη, το 20% των 15χρονων έχουν κάνει χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου τις τελευταίες 30 ημέρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αυτά τα στοιχεία επισημαίνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

«Παρά τη σημαντική πρόοδο στη μείωση της χρήσης καπνού, η εμφάνιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και άλλων νέων προϊόντων καπνού και νικοτίνης αποτελεί σοβαρή απειλή για τη νεολαία και τον έλεγχο του καπνού. Μελέτες δείχνουν ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνει τη συμβατική χρήση τσιγάρων, ιδιαίτερα στους μη καπνιστές νέους, σχεδόν κατά τρεις φορές, επισημαίνει η ΕΚΕ.

Το κάπνισμα προκαλεί καρδιαγγειακές παθήσεις

Περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες περιέχει ο καπνός του τσιγάρου, που προκαλεί καρδιαγγειακή νόσο, επισημαίνει η ΕΚΕ.

Η χρήση καπνού και η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα συγκαταλέγονται στις κύριες αιτίες καρδιαγγειακών παθήσεων, συμβάλλοντας στο 17% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα. Ποσοστό που ισοδυναμεί με περισσότερα από τρία εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο.

Το κάπνισμα βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει την ανοχή στην άσκηση. Επίσης, ο καπνός μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να μεταφέρει το αίμα στην καρδιά και αυξάνει τον κίνδυνο θρομβώσεων, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι μακράν η μεγαλύτερη αιτία θανάτου που σχετίζεται με το παθητικό κάπνισμα, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά περίπου 25-30%. Περίπου το 45% των εκτιμώμενων 1,3 θανάτων παγκοσμίως που προκαλούνται από το παθητικό κάπνισμα αποδίδονται σε ισχαιμική καρδιοπάθεια. Η συχνή έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, είτε στον χώρο εργασίας είτε στο σπίτι, έχει βρεθεί ότι διπλασιάζει σχεδόν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές ασθένειες από το κάπνισμα αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα του καπνού και τα χρόνια καπνίσματος. Αυξανόμενος κίνδυνος υπάρχει ακόμα και με το παθητικό κάπνισμα.

Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος

- Μέσα σε 20 λεπτά από τη διακοπή του καπνίσματος, η αρτηριακή πίεση και ο σφυγμός επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα και η κυκλοφορία βελτιώνεται.
- Εντός οχτώ ωρών, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα αυξάνονται και οι πιθανότητες καρδιακής προσβολής αρχίζουν να πέφτουν.

- Σε 24 ώρες, το μονοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται από το σώμα και οι πνεύμονες αρχίζουν να καθαρίζουν τη βλέννα και τα υπολείμματα.

- Μέσα σε 72 ώρες, οι πνεύμονες μπορούν να κρατήσουν περισσότερο αέρα και η αναπνοή γίνεται πιο εύκολη.

- Σε πέντε χρόνια, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής πέφτει στο μισό περίπου από αυτόν ενός καπνιστή.

- Μέσα σε 10 χρόνια, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται περίπου στο μισό από αυτόν ενός καπνιστή.

- Σε 15 χρόνια, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου γίνεται σχεδόν ο ίδιος με κάποιον που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

- Μεταξύ των καπνιστών που έκοψαν το τσιγάρο σε ηλικία 66 ετών, οι άνδρες κέρδισαν έως και δύο χρόνια ζωής και οι γυναίκες κέρδισαν έως και 3,7 χρόνια.