Η κινόα είναι ένα ψευδοδημητριακό που προκύπτει από ένα θάμνο με καταγωγή από το Περού και τη Βολιβία. Αποτελούσε βασική τροφή των Ίνκας μαζί με την πατάτα και το καλαμπόκι. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει δίκαια μια θέση στη δυτική κουζίνα ως ένα τρόφιμο με αναγνωρισμένα υψηλή διατροφική αξία, που φέρεται να βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και του ζαχάρου στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ποια είναι τα οφέλη της κινόα για τον οργανισμό;
1. Μειώνει τη χοληστερίνη
Η κινόα περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες, που βοηθούν στην εξάλειψη του περιττού λίπους που συσσωρεύεται στο σώμα, κάθε φορά που τρώμε. Επίσης, η περιεκτικότητα της κινόα σε λιπαρά οξέα, αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL) και μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL) ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κινόα, χάρη στις οποίες ενισχύεται ο μεταβολισμός και απομακρύνονται τα λίπη που φράζουν τις αρτηρίες.
2. Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Οι φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως σχετίζονται με βελτιωμένη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη ή στη βελτίωση της διαχείρισης του διαβήτη. Η κινόα, συγκεκριμένα, έχει μελετηθεί σε σχέση με τον διαβήτη τύπου 2, και βρέθηκε ότι συνδέεται με μειωμένες αιχμές σακχάρου στο αίμα και με συνολικό μειωμένο κίνδυνο της νόσου με τακτική κατανάλωση. Αυτό οφείλεται στις φυτικές ίνες, τις πρωτεΐνες και το υγιές λίπος που περιέχει, καθώς αυτά τα τρία στοιχεία είναι γνωστό ότι επιβραδύνουν την πέψη, ρυθμίζοντας φυσικά το σάκχαρο στο αίμα μετά το φαγητό.
3. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και υγιή λίπη
Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα παρέχει πέντε έως έξι γραμμάρια φυτικών ινών, μειώνοντας σημαντικά τα συνιστώμενα 25 έως 35 συνολικά γραμμάρια που πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα είδη υδατανθράκων, οι φυτικές ίνες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την υγεία του εντέρου, τη διαχείριση της χοληστερόλης και τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η κινόα είναι μια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενός αντιφλεγμονώδους λίπους που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα, βοηθώντας στη διατήρηση ή τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.
4. Είναι πλούσια σε διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά
Η κινόα όχι μόνο προσφέρει τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά—πρωτεΐνες, υγιή λίπη και σύνθετους υδατάνθρακες —αλλά εξίσου μετράει και όταν πρόκειται για μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα που απαιτούνται για να λειτουργήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Εδώ είναι μερικές βιταμίνες και μέταλλα που βρίσκονται στην κινόα:
Μαγγάνιο: Ζωτικό για τη λειτουργία των οστών και του μεταβολισμού.
Μαγνήσιο: Σημαντικό για την υγιή μυϊκή λειτουργία, την πήξη του αίματος, τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και τη λειτουργία των οστών.
Χαλκός και Ψευδάργυρος: Υποστηρίζει την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Σίδηρος: Βασικό συστατικό για την υγεία των κυττάρων του αίματος.
Βιταμίνη Ε: Ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Φώσφορος: Κρίσιμος για υγιή οστά, δόντια και κύτταρα.
Βιταμίνες Β όπως φυλλικό οξύ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και Β6: Απαραίτητες για υγιή επίπεδα ενέργειας, ανάπτυξη και ανάπτυξη.
5. Προωθεί ένα υγιές έντερο
Για όσους παλεύουν με γαστρεντερικά προβλήματα, η κινόα είναι επίσης για εσάς. Είναι ένας προσιτός, φυσικά, χωρίς γλουτένη δημητριακός που ήδη γνωρίζουμε ότι προσφέρει με τον τρόπο των σύνθετων υδατανθράκων. Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στην κινόα όχι μόνο βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης, αλλά λειτουργούν και ως φυσικό πρεβιοτικό, τροφοδοτώντας τα υγιή βακτήρια στο έντερο σου.