Υγεία

Νέα απόφαση βάζει τέλος στις μάσκες στα νοσοκομεία, τι αλλάζει με rapid test

Νέα απόφαση βάζει τέλος στις μάσκες στα νοσοκομεία, τι αλλάζει με rapid test
Με νέο ΦΕΚ που ισχύει από σήμερα δεν υπάρχει πρόβλεψη για υποχρεωτική διενέργεια rapid test από τους εργαζόμενους σε δομές υγείας που δεν είχαν εμβολιαστεί ή δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως και η σχετική υποχρεωση ισχύει πλέον μόνο για τους εργαζόμενους σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Στην πρόσφατη συνάντηση με την εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ ο υπουργός υγείας Μιχ. Χρυσοχοίδης υποσχέθηκε ότι δεν θα παραταθεί το μέτρο των υποχρεωτικών ράπιντ τεστ (επί πληρωμή) για εργαζόμενους των νοσοκομείων που δεν δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί μερικώς.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ καταργούνται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας και η υποχρεωτική διενέργεια rapid τεστ από τους εργαζόμενους σε δομές υγείας που δεν είχαν εμβολιαστεί ή δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας προβλέπεται πλέον μόνο για το υγειονομικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με ασθενείς υψηλού κινδύνου (ασθενείς ογκολογικοί, ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι και ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας), καθώς και τους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Επίσης, η υποχρεωτική διενέργεια rapid τεστ εξακολουθεί να ισχύει πλέον μόνο για τους εργαζόμενους σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Τον επαναπροσδιορισμό των μέτρων για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, με δεδομένο ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας έχει αλλάξει, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, την Παρασκευή. «Η απόφαση επειδή ρωτάτε πότε και αν θα αλλάξει επαναξιολογείται από την επιτροπή δημόσιας Υγείας, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τώρα τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με πρίν ένα ενάμιση χρόνο», σημείωσε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Όπως πρόσθεσε, η Υπουργική Απόφαση με τα σημερινά μέτρα είναι σε ισχύ έως τις 24 Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά στο υγειονομικό προσωπικό, υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο αποφάσεις της μέσα στο 2022 και κατόπιν προσφυγής εργαζομένων των δημόσιων νοσοκομείων έκρινε συνταγματική την υποχρεωτικότητα του μέτρου υποχρεωτικότητας εμβολιασμού των υγειονομικών. Το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και βασικά των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Για περίπου ένα χρόνο οι υγειονομικοί που δεν είχαν εμβολιαστεί ήταν σε αναστολή εργασίας. Αφού η πανδημία εισήλθε στο στάδιο αποδρομής της οξείας φάσης και η νόσος Covid-19 έγινε περισσότερο διαχειρίσιμη, το Συμβούλιο της Επικρατείας έθεσε θέμα επαναξιολόγησης του μέτρου της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για τους υγειονομικούς και αποφασίστηκε η επιστροφή τους.

Ποιά μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, ισχύουν επίσης τα εξής για νοσοκομεία και δομές Υγείας:

-Λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των δομών υγείας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως της νόσησής τους από κορoνοϊό.
-Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση είτε με τακτικό ραντεβού είτε εκτάκτως δεν κάνουν τεστ.

-Ασθενείς που προσέρχονται ή εισάγονται – νοσηλεύονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για οποιαδήποτε παροχή υπηρεσίας, υπόκεινται σε υποχρεωτικό rapid test όταν παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.
-Το επισκεπτήριο επιτρέπεται σύμφωνα με τον κανονισμό της εκάστοτε δημόσιας ή ιδιωτικής δομής υγείας. Απαγορεύεται η είσοδος στους επισκέπτες που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

Τα νέα μέτρα ισχύουν έως και τη Δευτέρα, 28 Αυγούστου.

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ ΕΔΩ

NETWORK