Υγεία

Βόμβα από Γιαμαρέλλου: «Η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να ξαναμολύνει το ίδιο άτομο 4-5 φορές»

Βόμβα από Γιαμαρέλλου: «Η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να ξαναμολύνει το ίδιο άτομο 4-5 φορές»
Όλα όσα είπε η καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου, για το επιδημιολογικό αποτύπωμα των εορτών και για την υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον.

Κορυφώνεται η αγωνία για το νέο πανδημικό κύμα, στο οποίο συναντώνται ταυτόχρονα η μετάλλαξη Δέλτα και η παραλλαγή Όμικρον. 

Για το επιδημιολογικό αποτύπωμα των εορτών καθώς και για τη δράση της παραλλαγής Όμικρον, μίλησε στην ΕΡΤ η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ Ελένη Γιαμαρέλλου. 

Συγκεκριμένα ανέφερε πώς η μετάλλαξη αυτή μολύνει πάρα πολύ εύκολα, πέντε φορές περισσότερο από τη Δέλτα. Ενώ σχετικά με τη δράση της υποστήριξε ότι υπάρχουν κάποιες χρήσιμες επισημάνσεις.

Τα συμπτώματα 

"Οι συμπτωματικοί ασθενείς της Όμικρον έχουν συμπτώματα που διαφέρουν από αυτά της Δέλτα. Η Όμικρον σου κάνει έναν πονόλαιμο, ένα συνάχι, έναν ελαφρύ πονοκέφαλο που θυμίζουν τα κοινά κρυολογήματα του χειμώνα.

Γεγονός που είναι και καλό και κακό μαζί: Είναι καλό γιατί συνήθως σε τρεις ημέρες είσαι καλά. Η διάρκειά της είναι βραχεία. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους ιούς και ειδικά με την Δέλτα που αναδιπλασιαζόταν εβδομήντα φορές περισσότερο στους πνεύμονες. Ο ιός της Όμικρον πολλαπλασιάζεται στο ανώτερο αναπνευστικό.... Η Όμικρον μπορεί να σε ξαναμολύνει τέσσερις και πέντε φορές. Άρα, το εμβόλιο είναι μπροστά μας και δεν πρέπει να το ξεχνάμε", τόνισε η ίδια.

Τέλος, η Ελένη Γιαμαρέλλου επεσήμανε ότι πρέπει να παίρνουμε αυστηρά μέτρα προφύλαξης και αναφέροντας για τους ανεμβολίαστους τα εξής: 

"Ο εμβολιασμένος που έχει πάρει και τη τρίτη δόση του εμβολίου προφυλάσσεται εκτός από τη Δέλτα και από την Όμικρον σε ποσοστό 70%. Αν είναι ανεμβολίαστος μπορεί να μολυνθεί κάποιος και να κάνει μεταλλάξεις οι οποίες θα μολύνουν περισσότερους . Έτσι δεν τελειώνει αυτό το κακό... Υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό 12% στους άνω των 60 ετών που πρέπει να πάει να εμβολιαστεί", κατέληξε η καθηγήτρια.