Επιστήμη

Το γρηγορότερο IQ τεστ του κόσμου με τρεις ερωτήσεις - Εσείς μπορείτε να το λύσετε;

UNSPLASH UNSPLASH
Μόνο το 17% όσων το έκαναν, απάντησαν σωστά.

Το Τεστ Γνωστικής Αντανάκλασης, CRT ( Cognitive Reflection Test), έxει χαρακτηριστεί ως το γρηγορότερο τεστ IQ στον κόσμο. Αναπτύχθηκε το 2005 από την ψυχολόγο Shane Frederick, στο Princeton.

Τα ερωτήματα είναι φαινομενικά απλά. Κρύβουν όμως παγίδες. Και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 17%, σύμφωνα με μελέτη, μπορεί να απαντήσει σωστά.
Στόχος αυτού του ιδιαίτερου τεστ IQ, είναι να σας κάνει να σκεφτείτε πιο αργά αλλά και πιο ορθολογικά, πιο ποιοτικά. Να μην επιλέξετε την διαίσθησή σας, αλλά την αναλυτική σκέψη.
Διαβάστε λοιπόν τις ερωτήσεις και μην βιαστείτε να απαντήσετε. Επίσης, μην κρυφοκοιτάξετε τις απαντήσεις και να έχετε κατά νου, ότι πρέπει να απαντήσετε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Το κουΐζ IQ

1. Ένα ρόπαλο και μια μπάλα κοστίζουν συνολικά 1,10 δολάρια. Το ρόπαλο κοστίζει 1 δολάριο περισσότερο από την μπάλα. Πόσο κοστίζει η μπάλα;
2. Εάν 5 μηχανές χρειάζονται 5 λεπτά για να φτιάξουν 5 λογισμικά, πόσο χρόνο θα χρειαστούν 100 μηχανήματα για να δημιουργήσουν 100 λογισμικά;
3. Το τμήμα μιας λίμνης είναι γεμάτο νούφαρα. Κάθε μέρα αυτό το τμήμα διπλασιάζεται σε μέγεθος. Εάν χρειάζονται 48 ημέρες για να καλύψουν τα νούφαρα όλη τη λίμνη, πόσος καιρός θα χρειαστεί για να καλύψουν τη μισή;

Οι απαντήσεις

1. Πιθανόν, η απάντηση για τους περισσότερους είναι 10 cents. Όμως, η μπάλα στοιχίζει 5 cents και το ρόπαλο 1,05 δολάρια. Συνολικά, δηλαδή 1,10 δολάρια. Μελέτη του Πρίνσετον διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που απάντησαν 10 cents ήταν «σημαντικά» λιγότερο υπομονετικοί από εκείνους που είχαν τη σωστή απάντηση.
2. Κάποιοι θα απάντησαν 100 λεπτά. Ευτυχώς, δεν θα χρειαζόταν τόσος πολύς χρόνος. Από την ερώτηση προκύπτει ότι χρειάζονται ακριβώς 5 λεπτά για να δημιουργήσει ένα λογισμικό το κάθε μηχάνημα. Οπότε, τα 100 μηχανήματα θα χρειαστούν 5’ για 100 λογισμικά.
3. Ίσως πολλοί μάντεψαν 24 ημέρες. Αλλά, αν το τμήμα της λίμνης που καλύπτεται από νούφαρα διπλασιάζεται κάθε μέρα, θα χρειαζόταν μόνο μια μέρα για να καλυφθεί πλήρως η μισή λίμνη. Αφαιρέστε μία ημέρα από τις 48 και το αποτέλεσμα είναι 47.