Πολιτική

Η κυβέρνηση βλέπει μόνο πλημμέλημα και αποδομεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση βλέπει μόνο πλημμέλημα και αποδομεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ Φωτογραφία: SOOC/ ARIS OIKONOMOU
Επιβεβαίωση των αποκλειστικών του Dnews για το πώς θα κινηθεί το Μαξίμου.

Απλές ενδείξεις μόνο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος - σε βαθμό πλημμελήματος - θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews η πρόταση που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση σε βάρος του Κ. Καραμανλή απορρίπτοντας την Προανακριτική Επιτροπή κακουργηματικού χαρακτήρα που ζήτησε επισήμως το ΠΑΣΟΚ.

Παράθυρο για κακούργημα εάν και εφόσον…

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - όπως είχε γράψει το Dnews - άφησε ανοιχτό το παράθυρο να δεχθεί, σε δεύτερο χρόνο, παραπομπή του Κ. Καραμανλή για κακούργημα μόνον εάν το Δικαστικό Συμβούλιο ζητήσει διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Η κυβέρνηση αποδομεί την Πρόταση του ΠΑΣΟΚ

Με 6 βασικά επιχειρήματα η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδομήσει το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ εστιάζοντας κυρίως στην νομική τεκμηρίωση της στοιχειοθέτησης ή όχι κακουργήματος.

Κυβέρνηση: «Δεν τεκμηριώνεται ενδεχόμενος δόλος»

Ο «ενδεχόμενος δόλος» είναι το κλειδί για να κριθεί μία πράξη κακουργηματική. Έτσι η κυβέρνηση προκειμένου να καταρρίψει το κακούργημα υποστηρίζει ότι ο Κ. Καραμανλής σε καμία περίπτωση δεν ενήργησε με δόλο.

«Το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ κατά του Κώστα Καραμανλή για τη διερεύνηση αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα είναι απολύτως αβάσιμο και ατεκμηρίωτο. Εκτός εάν στο ΠΑΣΟΚ πραγματικά πιστεύουν ότι ευθύνονται προσωπικά και με δόλο για το συγκεκριμένο δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς» σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό η κυβέρνηση προσδίδει στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ χαρακτηριστικά πολιτικής εκμετάλλευσης κατηγορώντας το ότι υιοθετεί το Δόγμα Πολάκη που ήθελε αδιακρίτως «να μπουν κάποιοι στη φυλακή».

«Ο Κ. Καραμανλής είχε μόνον διοικητική ευθύνη σε θέματα ασφαλείας»

Η κυβέρνηση διαχωρίζει τις διοικητικές ευθύνες από την ευθύνη ασφάλειας των τραίνων υποστηρίζοντας ότι ο τότε υπουργός Μεταφορών είχε μόνον την διοικητική εποπτεία.

«Μοναδική αρμόδια αρχή για θέματα ασφάλειας είναι η ΡΑΣ, η οποία οφείλει να εισηγείται και να αποφασίζει σχετικά με αυτά» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν «Από όλα τα έγγραφα αποδεικνύεται ότι η ΡΑΣ, όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων είχαν εκδώσει πιστοποιητικά για την ασφάλεια πριν την τραγωδία των Τεμπών. Συνεπώς, τι θα μπορούσε να κάνει ο οποιοσδήποτε υπουργός, όταν οι αρμόδιες αρχές για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων πιστοποιούσαν την ασφαλή λειτουργία τους;».

Η παραπάνω επιχειρηματολογία της κυβέρνησης απαντά στις απολογίες δύο υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που υποστήριξαν ότι την εποπτεία του ΟΣΕ και του φορέα υλοποίησης της σύμβασης 717 ασκούν οι εκάστοτε Υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών. Απολογίες στις οποίες στηρίχθηκε εν πολλοίς η Πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

«Αβάσιμο το επιχείρημα ότι το κακούργημα για τους υφιστάμενους συμπαρασύρει και τον Κ. Καραμανλή»

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδομήσει και το βασικό επιχείρημα της Πρότασης του ΠΑΣΟΚ με βάση το οποίο δεν μπορεί τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Μεταφορών να διώκονται για κακούργημα και ο υπουργός να διώκεται για πλημμέλημα...

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Μαξίμου τα δύο υπηρεσιακά στελέχη του Μεταφορών όπως και η Πρόεδρος της ΡΑΣ διώκονται επειδή δεν προέβησαν στην απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες, ώστε να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

«Δεν στέκει ούτε νομικά αλλά ούτε και με την κοινή λογική ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ ότι το κατηγορητήριο κατά των 2 διευθυντών πρέπει να μεταφερθεί και στον προϊστάμενό τους υπουργό. Η ποινική ευθύνη είναι προσωπική και όχι συλλογική. Δεν μεταβιβάζεται από τον υφιστάμενο στον προϊστάμενο ούτε αντιστρόφως. Καθένας κρίνεται με βάση τα προσωπικά του καθήκοντα και τον νόμο» τονίζουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη με νόημα.

«Το διαβιβαστικό του Αρείου Πάγου δεν αφορά υφυπουργούς»

Στον… αέρα βρίσκεται σύμφωνα με την κυβέρνηση και το «κατηγορητήριο» του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των τριών υφυπουργών της Ν.Δ. Γ. Καραγιάννη, Μ. Παπαδόπουλου και Γ. Κεφαλογιάννη.

«Το διαβιβαστικό του Αρείου Πάγου αναφέρεται αποκλειστικά στους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών από 1.1.2016 έως 28.2.2023 χωρίς να περιλαμβάνει τους υφυπουργούς» υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν: «Η απόπειρα του ΠΑΣΟΚ να προσθέσει στο κατηγορητήριό του υφυπουργούς δεν έχει καμία νομική βάση. Δεν εδράζεται σε πραγματικά περιστατικά και έρχεται σε σύγκρουση ακόμα και με το επίσημο διαβιβαστικό του Αρείου Πάγου, που ρητώς αναφέρεται μόνο σε υπουργούς».

«Άλλο πολιτικές άλλο ποινικές ευθύνες»

Στην επιχειρηματολογία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ ότι στοιχειοθετείται «ενδεχόμενος δόλος» εκ μέρους του Κ. Καραμανλή επειδή είχε γίνει κοινωνός σειρά προειδοποιήσεων για έλλειψη ασφάλειας στους σιδηροδρόμους και για πιθανό μελλοντικό δυστύχημα, η κυβέρνηση αντιτάσσει την κοινή λογική.

«Εάν η μη υλοποίηση των συστημάτων επιπρόσθετης ασφάλειας γεννούν ποινικές ευθύνες, τότε όλοι οι υπουργοί Μεταφορών θα έπρεπε να είναι ποινικά ελεγχόμενοι π.χ. για τα δυστυχήματα που γίνονται στις εθνικές οδούς που δεν έχουν ολοκληρωθεί (Πύργος – Πάτρα, ΒΟΑΚ). Όλοι οι υπουργοί Υγείας για τυχόν ελλείψεις σε γιατρούς ή διασώστες ΕΚΑΒ κλπ» τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Τέλος αξιωματούχοι της κυβέρνησης θυμίζουν ότι σε ανάλογες τραγωδίες (Σάμινα, Μάτι, Μάνδρα), η Ν.Δ αναζήτησε μόνο πολιτικές και όχι ποινικές ευθύνες αν και είχαν διαβιβαστεί οι σχετικές δικογραφίες στη Βουλή.

«Για τις εντυπώσεις η παραπομπή Σπίρτζη»

Άνευ ουσίας βρίσκει η κυβέρνηση την παραπομπή σε Προανακριτική του πρώην υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη. «Οι τυχόν εγκληματικές του αμέλειες έχουν εξαλειφθεί και επομένως δεν προτείνεται η ποινική του διερεύνηση. Τυχόν αποδοχή της πρότασης συνεπάγεται αναγκαστικά την απαλλαγή του κ. Σπίρτζη και συνεπώς γίνεται απλώς και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων» καταλήγουν κυβερνητικοί παράγοντες.