Στο κυνήγι άμεσων μέτρων με αντίκτυπο στην τσέπη του πολίτη επιδίδεται η κυβέρνηση.
Η παρέμβαση στις τράπεζες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής στην ψήφιση του προϋπολογισμού, είναι προς αυτή την κατεύθυνση.
«Μέτρα για τις τράπεζες με ισχυρό αντίκτυπο»
Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, τα μέτρα θα αφορούν σε πρώτο χρόνο μόνο τις συστημικές τράπεζες. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι πακέτο των παρεμβάσεων θα έχει ισχυρό αντίκρισμα που θα το καταλάβουν οι πολίτες» σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.
Οι συζητήσεις για το «πακέτο» των παρεμβάσεων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και σε όλα τα επίπεδα. Ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και τις τράπεζες, ανάμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος με τις τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα αλλά και σε χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ τεχνοκρατών.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διαμηνύει ότι αν χρειαστεί θα επιβάλλει μέσω νόμου την μείωση των προμηθειών όπως είχε κάνει και στο παρελθόν.
«Θα κάνετε λίγη υπομονή, να ακούσετε τις συγκεκριμένες προτάσεις της κυβέρνησης για τα ζητήματα αυτά, ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν και οι τράπεζες ότι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα επιτελέσουν τελικά το χρέος τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Στο στόχαστρο: Τραπεζικές προμήθειες, δάνεια, ακίνητα
Ακριβής εικόνα για το ποιες προμήθειες τραπεζών θα γλυτώσουν οι πολίτες ακόμη δεν υπάρχει. Στο τραπέζι, πάντως, μπαίνουν οι καθημερινές συναλλαγές όπως είναι οι μεταφορές χρημάτων, οι πληρωμές λογαριασμών (κυρίως ΔΕΚΟ) και η χρήση καρτών που ανάλογα την περίπτωση επιβαρύνουν τον πολίτη από 1-3 ή και παραπάνω ευρώ ανά συναλλαγή.
Στα άλλα θέματα όπως είναι η ευκολότερη χορήγηση δανείων (ρευστότητα που έχουν ανάγκη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις) , η μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στα επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων και στα ακίνητα που έχουν στην κατοχή του οι τράπεζες και δεν εκποιούν (ώστε να πέσουν στην αγορά και να αυξηθεί η προσφορά κατοικίας) αναζητείται «Συμφωνία Κυρίων». Κι επειδή τέτοιου είδους Συμφωνίες είναι δύσκολα εφαρμόσιμες , η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι έχει όπλα στα χέρια της προκειμένου να πιέσει τις τράπεζες να τα εφαρμόσουν.
Επί του παρόντος , από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών τηρείται «σιγή ιχθύος» σε μία προσπάθεια να μην χαθεί μέσω διαρροών η διαπραγματευτική ισχύς της κυβέρνησης.
Στόχος οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι
Είναι φανερό ότι το Μέγαρο Μαξίμου τόσο με τις δρομολογούμενες παρεμβάσεις στις τράπεζες όσο και με τις επιδοτήσεις που ανακοίνωσε για τα τιμολόγια ρεύματος Δεκεμβρίου για τα νοικοκυριά και αυτές που θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες για τις επιχειρήσεις ,έχει διπλό στόχο.
Αφενός, να αναζωπυρώσει το εκλογικό ενδιαφέρον των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της Ν.Δ. που δεν ικανοποιούνται από την «υποσχετική» της μείωσης των φόρων από το 2026 και μετά. Αφετέρου να αμβλύνει τις εντυπώσεις που αφήνουν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης όπως η φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών ή η μείωση του ΦΠΑ θέλοντας να δείξει ότι νομοθετεί υπέρ των πολιτών ακολουθώντας άλλο μείγμα πολιτικής που βασίζεται ,όμως, σε δίχτυ ασφαλείας για την πορεία της οικονομίας.
Η αλήθεια για τον κατώτατο
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός θέλησε να παρέμβει και στη συζήτηση για τον αλγόριθμο που θα καθορίζει από το 2027 και μετά τον κατώτατο μισθό. Ήθελε να αποδομήσει τις τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ (για επαναφορά της διαιτησίας και ρυθμιστή του κατώτατου μισθού τις συλλογικές συμβάσεις).
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τον αλγόριθμο (που λαμβάνει υπόψη κάθε φορά και το ύψος του πληθωρισμού) δεν θα μπορεί ποτέ να μειώνεται ο κατώτατος μισθός ενώ παράλληλα θα παραμείνουν ελεύθερες οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. «Και τι νόημα θα έχουν οι συλλογικές συμβάσεις άμα υπάρχει ο αλγόριθμος» αντέτεινε ο Ν. Ανδρουλάκης.
Όλη την αλήθεια την είπε ηθελημένα ή όχι ο πρωθυπουργός ο οποίος σε μία αποστροφή του λόγου του ανέφερε ότι αν η αύξηση του κατώτατου είναι μεγάλη δεν θα την αντέξουν οι επιχειρήσεις.