Πολιτική

1ο Συνέδριο της Νέας Αριστεράς: Δεν γυρίζουμε στο μαντρί

1ο Συνέδριο της Νέας Αριστεράς: Δεν γυρίζουμε στο μαντρί
Το συνέδριο που θα διαρκέσει έως την Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Ξεκινάει απόψε το 1ο Συνέδριο της Νέας Αριστεράς. Το συνέδριο που θα διαρκέσει έως την Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Από τις 7:00 μ.μ. οι περίπου 1.400 σύνεδροι θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τις κάρτες τους.

Η εναρκτήρια ομιλία του προέδρου της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση είναι προγραμματισμένη για τις 8 το βράδυ. Θα ακολουθήσει χαιρετισμός του πρεσβευτή της Παλαιστινιακής Αρχής Γιουσέφ Ντορχόμ -πρόκειται για μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό, όπως λένε τα στελέχη της ΝΕΑΡ.

Η Νέα Αριστερά έχει καλέσει όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα (πλην των ακροδεξιών), το ΜέΡΑ25 και τον Κόσμο του Πέτρου Κόκκαλη στην εναρκτήρια ημέρα του συνεδρίου της. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και Κόσμος έχουν ανταποκριθεί θετικά. Θα έχει ενδιαφέρον τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιμείνει στη γραμμή «δεν μιλάμε με τους αποστάτες» ή θα επιδιώξει τη διαμόρφωση κανονικών σχέσεων με τη Νέα Αριστερά; Βεβαίως, υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι σε θέση αυτή τη στιγμή ο κλυδωνιζόμενος ΣΥΡΙΖΑ να λάβει τέτοιους είδους αποφάσεις.

Το κλίμα

Μιας και αναφερθήκαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να σημειώσουμε ότι το κλίμα στη ΝΕΑΡ είναι στους αντίποδες εκείνου που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η προσυνεδριακή διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς εντάσεις. Η συζήτηση για το Κείμενο των Θέσεων έγινε με απολύτως πολιτικό τρόπο, ενώ οι ομαδοποιήσεις στο εσωτερικό της Νέας Αριστεράς δεν έχουν πάρει σκληρά οργανωτικά χαρακτηριστικά. Η έκφραση «να μην επαναλάβουμε αυτά που γίνονταν στον ΣΥΡΙΖΑ» ακούστηκε πολύ στις προσυνεδριακές συζητήσεις.

Ωστόσο, το πρώτο συνέδριο της ΝΕΑΡ διεξάγεται από τη σκιά της μεγάλης ήττας της στις ευρωεκλογές. Το κόμμα όχι μόνο δεν κατάφερε να μπει στην Ευρωβουλή, αλλά έμεινε πίσω και από το ΜέΡΑ25. Το υπαρξιακό πρόβλημα του κόμματος οξύνεται από το τις χαμηλές επιδόσεις του στη νεολαία. Η Νέα Αριστερά απαρτίζεται ως επί το πλείστον από ανθρώπους με μακρά πορεία στην Αριστερά. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να ανοιχτεί σε νέα (όχι μόνο ηλικιακά) ακροατήρια, προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά.

Κομματική συγκρότηση

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναμένεται να εκλεγεί επικεφαλής του κόμματος, χωρίς να έχει αντίπαλο απέναντί του. Το βασικό μήνυμα που θα στείλει στην αποψινή ομιλία του είναι ότι η Νέα Αριστερά δεν αποτελεί μεταβατικό σχήμα, αλλά είναι στρατηγική επιλογή και για αυτό προχωράει στην αυτόνομη οργανωτική συγκρότησή της. «Δεν γυρίζουμε στο μαντρί», ήταν η έκφραση που είχε χρησιμοποίησε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του συνεδρίου την περασμένη Τρίτη.

Ο Χαρίτσης αναμένεται να αποκλείσει ρητά την επιστροφή στον «τοξικό» ΣΥΡΙΖΑ και την ενσωμάτωση στο «κεντρώο και συναινετικό» ΠΑΣΟΚ. Θα χρησιμοποιήσει δε για μια ακόμα φορά το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Γαλλίας ως παράδειγμα για το πώς μπορεί να συγκροτηθεί μια πλατιά συμμαχία για την ανατροπή της Δεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού.

Θα επισημάνει ακόμα ότι στόχος της ΝΕΑΡ είναι η διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής ταυτότητα που θα συνδυάζει την μαχητικότητα της Αριστεράς στην Βουλή, στα κινήματα και την κοινωνία, τον προγραμματικό λόγο πάνω σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες, καθώς και ένα ύφος και ήθος που θα συγκροτούν ένα νέο παράδειγμα πολιτικής.
Γενικά τα key words της Νέας Αριστεράς είναι η μαχητικότητα και η σοβαρότητα.

Τα επίδικα

Δύο ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν ζωηρά στον προσυνεδριακό διάλογο. Το πρώτο είναι η αποτίμηση της διαπραγμάτευσης του 2015 και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση συγκροτήθηκε γύρω από το ερώτημα αν το 2015 ήταν νίκη ή ήττα. Επί της ουσίας, το πολιτικό ζήτημα εδώ είναι αν η ΝΕΑΡ θα αποστασιοποιηθεί από την κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά τις συμμαχίες. Εδώ τα πράγματα είναι αρκετά μπερδεμένα αφού από τη μια μεριά δεν υπάρχουν αποδέκτες της πρότασης για το ελληνικό Λαϊκό Μέτωπο και από την άλλη, ο πρωτοφανής πληθωρισμός κομμάτων στον προοδευτικό χώρο καταφανώς δεν είναι βιώσιμος εκλογικά. Ο Χαρίτσης χρησιμοποιεί την έκφραση «να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για ένα Λαϊκό Μέτωπο», αλλά είναι υπό ερώτηση πώς ακριβώς συγκεκριμενοποιείται αυτή η στρατηγική.