Μετά την κατάθεση υποψηφιότητας Κασσελάκη, εκ μέρους της Θεοδώρας Τζάκρη, στην ΚΕ του περασμένου Σαββάτου φάνηκε να πέφτουν οι τόνοι και να γίνεται από όλους αποδεκτό πως το κόμμα οδεύει προς κούρσα 5 υποψηφίων. Όμως, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να τεντώσει ξανά το σχοινί, στέλνοντας εξώδικο προς τα όργανα του κόμματος, ως απάντηση για τη διαρροή του πόθεν έσχες του, το οποίο, ωστόσο, θα δημοσιοποιούνταν βάση προηγούμενων αποφάσεων εντός λίγων ημερών ή ακόμη και ωρών, μαζί με των υπολοίπων, όπως και τελικά έγινε, χθες το βράδυ. Επιπλέον, το κασσελακικό στρατόπεδο ζήτησε και την παραίτηση της γραμματέα του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου
Έχουν πέσει πλέον όλες οι γέφυρες
Με τα μέχρις στιγμής δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να οδεύει αναπόφευκτα προς μια άγρια σύγκρουση στην ΚΕ, η οποία θα συζητήσει την απάντηση του κόμματος στο εξώδικο του Στέφανου Κασσελάκη, με το ενδεχόμενο της διαγραφής του να έχει ανοίξει για τα καλά. Και αυτό, διότι ούτε ο πρώην πρόεδρος φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω, αλλά ούτε η μεριά της πλειοψηφίας έχει δείξει οποιαδήποτε διάθεση να αποσύρει την πρόταση διαγραφής του, όπως διατυπώθηκε από αρκετά στελέχη στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία. Αν λοιπόν επιβεβαιωθεί το κλίμα δύο ανυποχώρητων στρατοπέδων, το Σάββατο το απόγευμα είναι πολύ πιθανόν τα μέλη της ΚΕ να κληθούν να ψηφίσουν αν τάσσονται υπέρ ή κατά της παραμονής Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, στον ορίζοντα της Κουμουνδούρου δεν διακρίνεται καμία συμβιβαστική λύση.
Οι αποφασισμένοι και οι επιφυλακτικότεροι των 87
Ξεκινώντας με την πλευρά των 87, είναι ξεκάθαρο ότι πολλά στελέχη της ομάδας θα επιμείνουν σε αυτή την κατεύθυνση, όπως οι Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης και Κατερίνα Νοτοπούλου, οι οποίοι εκφράστηκαν ρητά σε αυτή την κατεύθυνση μέσα στη χθεσινή ΠΓ και ενδεχομένως, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος βρίσκεται ούτως ή άλλως σε ιδιαίτερα οξεία γραμμή σύγκρουσης με τον Στέφανο Κασσελάκη.
Άλλα στελέχη της ομάδας, που δεν αναφέρθηκαν ρητά σε αυτό το ενδεχόμενο, όπως οι Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, άσκησαν επίσης σκληρή κριτική και ψήφισαν υπέρ της έκτακτης σύγκλησης της ΚΕ. Οπότε, ακόμη κι αν ορισμένοι φέρονται να έχουν κάποιες επιφυλάξεις, μάλλον είναι απίθανο να μην ψηφίσουν τελικά υπέρ της διαγραφής, αν φτάσουν εκεί τα πράγματα. Εξάλλου, στην πραγματικότητα, κανένας από την εν λόγω ομάδα δεν έχει, πλέον, αμφιβολίες ότι η αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει, απλά σταθμίζεται διαφορετικά ο κίνδυνος ο πρώην πρόεδρος του κόμματος να κερδίσει μέρος των εντυπώσεων, αν δεν γίνουν προσεκτικές κινήσεις.
Οι ενδιάμεσοι που θεωρούν ότι χθες τα όρια ξεπεράστηκαν
Με την άποψη πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ξεπέρασε τα όρια και ότι, αν δεν απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Συνέδριο θα μετατραπεί σε αρένα, φέρονται να συντάσσονται και άλλα στελέχη, τα οποία είχαν έως χθες επιμείνει ιδιαίτερα στο να μην φτάσουν τα πράγματα σε αποκλεισμούς. Αυτή τη μεταστροφή φαίνεται να έχουν κάνει το τελευταίο εικοσιτετράωρο πρόσωπα που στηρίζουν την υποψηφιότητες των Σωκράτη Φάμελλου και Νικόλα Φαραντούρη, ενώ ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται είναι και η στάση του Νίκου Παππά. Ο τελευταίος, όχι μόνο ψήφισε χθες υπέρ της έκτακτης σύγκλησης της ΚΕ το ερχόμενο Σάββατο, αλλά άσκησε και σφοδρή κριτική στην Θεοδώρα Τζάκρη για τις απαξιωτικές αναφορές της στα όργανα του κόμματος.
Η μετακίνηση αυτών των προσώπων ενδεχομένως να κρίνει και το αποτέλεσμα της ΚΕ. Εξάλλου, παρά τις αφορμές που είχαν δοθεί το προηγούμενο διάστημα από τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως οι αναφορές για «μαύρα ταμεία», «κουκούλες», «πραξικοπήματα», καθώς και η αμφισβήτηση της καθαίρεσης του, η μετριοπαθής πλευρά της νέας πλειοψηφίας που έχει διαμορφωθεί στην Κουμουνδούρου τις τελευταίες εβδομάδες, είχε αντισταθεί σθεναρά στο ενδεχόμενο αποκλεισμού του, με καθοριστικό τρόπο ώστε να μην διαμορφώνεται μια πλειοψηφία και σε αυτό το θέμα. Όμως, το χθεσινό εξώδικο φαίνεται πως λειτούργησε ως σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, καθώς δημιούργησε τη βεβαιότητα ότι η ακραία τοξικότητα από πλευράς του πρώην προέδρου θα συνεχιστεί μέχρι και το Συνέδριο.
Ο Πολάκης και οι ενδιάμεσοι που δεν θέλουν διαγραφή
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πρόσωπα που είχαν στηρίξει αρκετές αποφάσεις του τελευταίου διαστήματος από την πλειοψηφία και ακόμη δεν συμφωνούν με τη διαγραφή, όπως οι Ρένα Δούρου, Πάνος Ρήγας και Παύλος Πολάκης, που υπερψήφισαν τη χθεσινή απόφαση της ΠΓ, η οποία περιλαμβάνει σκληρή καταδίκη του εξώδικου Κασσελάκη, αλλά διαφώνησαν με την έκτακτη σύγκληση της ΚΕ για τα περαιτέρω. Μάλιστα, ο Παύλος Πολάκης φέρεται αποφασισμένος να επιχειρήσει να ανατρέψει τη δυναμική διάσπασης που έχει διαμορφωθεί, όπως ξεκαθάρισε χθες με σχετική ανάρτηση του, ενώ οι συνεργάτες του προαναγγέλλουν νέα παρέμβαση του σήμερα και ξεκαθαρίζουν ότι ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει καν στην ΚΕ του Σαββάτου.
Ανυποχώρητος ο Κασσελάκης για το εξώδικο
Πάντως, ακόμη κι αν οι ενδιάμεσοι προσπαθήσουν να συμβιβάσουν, για μία ακόμη φορά, τα πράγματα, μάλλον ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι διατεθειμένος να κάνει υποχωρήσεις προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο σε αυτή την προοπτική. Σύμφωνα με συνεργάτες του, δεν πρόκειται να αποσύρει το εξώδικο, καθώς θεωρεί ότι το θέμα των προσωπικών δεδομένων είναι αξιακού χαρακτήρα.
«Αν το κόμμα που σήκωσε την υπόθεση Ασημακοπούλου κάνει τώρα πίσω, ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αποφασισμένος να μην κάνει», απαντούσαν χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Το θέμα αφορά την προάσπιση όσων πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης έχει σκοπό να τα υπερασπιστεί». Ωστόσο, κατά της απόφασης της ΠΓ ψήφισε χθες μόνο η Θεοδώρα Τζάκρη και η Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία ήταν απούσα, εξέδωσε μια ανακοίνωση κατά του ενδεχόμενου διαγραφής του. Επιπλέον, το στρατόπεδο Κασσελάκη έχει χάσει όλες τις ψηφοφορίες που έχουν διεξαχθεί από την πρόταση μομφής και μετά. Παρόλα αυτά, αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σήμερα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Νέα Σμύρνη και την Πέμπτη θα δώσει συνέντευξη στον ΑΝΤ1. Πάντως, το γεγονός ότι τράβηξε τόσο πολύ το σκοινί για το συγκεκριμένο ζήτημα και ενώ διαμορφώνονταν κλίμα αποδοχής της υποψηφιότητας του, κάνει πολλούς να εκτιμούν ότι ενδεχομένως να αποτελεί επιλογή του η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και απλώς προσπαθεί να μην πάρει τη ρετσινιά της διάσπασης του κόμματος.