Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει πια περιπλακεί σε τέτοιο βαθμό που το ερώτημα δεν είναι μόνο με ποιον τρόπο θα επιλυθεί, αλλά και αν θα επιλυθεί στο προσεχές διάστημα. Τα εσωκομματικά μέτωπα πολλά και αλληλοδιαπλέκονται, ενώ οι αντιμαχόμενες παρατάξεις μόνο ομοιογενείς δεν είναι. Αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε πρόβλεψη μοιάζει παρακινδυνευμένη. Δεν είναι καν σίγουρο αν το ξεκαθάρισμα λογαριασμών θα λάβει χώρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αυτό το Σαββατοκύριακο.
Αν κάτι ενώνει όλες τους «παίχτες» στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι έχουν πλέον πολύ στενά περιθώρια κινήσεων.
Το κόμμα
Κατ’ αρχάς, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο ο ΣΥΡΙΖΑ ως όλον. Οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πλέον καθαρά πίσω από το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να είναι καν δεδομένο ότι καβατζάρει το 10%. Ακόμα χειρότερη για τις προοπτικές του κόμματος είναι η προϊούσα απαξίωσή του. Ένα κόμμα μπορεί να ανεβάσει τα χαμηλά ποσοστά. Μπορεί επίσης να συνέλθει από μεγάλες ήττες και οδυνηρά σκάνδαλα. Δεν μπορεί όμως να ανατρέψει μια παγιωμένη αίσθηση ότι δεν είναι σοβαρό. Αν διαρκέσει λίγο ακόμα το σημερινό χάος, η νίκη στην εσωκομματική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σημαίνει και πολλά πράγματα γιατί λίγοι πλέον θα παίρνουν το κόμμα στα σοβαρά.
Ο Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Το δραματικό καλοκαίρι για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έδωσε τη σκυτάλη σε ένα ακόμα χειρότερο φθινόπωρο. Ο Κασσελάκης κατρακυλάει στην κοινωνία και χάνει συνεχώς ερείσματα μέσα στον κόμμα. Μετά την άτακτη υποχώρηση του απέναντι στον Παύλο Πολάκη, η επιλογή του να επιχειρήσει φυγή προς τα μπρος με την αλλαγή του τίτλου του ΣΥΡΙΖΑ και τη διάλυση των οργάνων, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από κομματικά στελέχη. Ακόμα και ο επικεφαλής της ΚΟ Νίκος Παππάς απορρίπτει την αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, ενώ νομιμόφρονα μέχρι τώρα στελέχη εκφράζουν τις αντιρρήσεις του με την πολιτική Κασσελάκη. Ο πρώτος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης δήλωσε χτες ότι «δεν πάει άλλο» και κατηγόρησε τον Κασσελάκη ότι φέρει την κύρια ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να καθυστερήσει το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών γιατί θα μείνει πρόεδρος μιας σκιάς κόμματος. Ωστόσο, φαίνεται ότι φοβάται την προσφυγή στη βάση για την επανομιμοποίησή του. Προφανώς εκτιμά ότι δεν είναι δεδομένη η νίκη του. Το να μην προσφύγει στη βάση όμως σημαίνει μια συμφωνία με Πολάκη, Παππά και ενδεχομένως άλλα πρόσωπα που θα τον θέσει υπό κηδεμονία.
Ο Πολάκης
Ο Παύλος Πολάκης μέχρι τώρα έχει βγει απολύτως κερδισμένος στην αναμέτρησή του με τον Στέφανο Κασσελάκη αφού επανήλθε θριαμβευτικά στην ΚΟ και «φαγώθηκε» η Αθηνά Λινού. Αυτό που μοιάζει με λογικό επόμενο της γραμμής που έχει χαράξει, είναι η κατάθεση μομφής στην ΚΕ εναντίον του Κασσελάκη. Μια τέτοια κίνηση όμως απαιτεί κάποιους είδους συνεννόηση με τους 87 -κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο. Ακόμα όμως και αν υπάρξει συνεννόηση, δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να βγει ο συσχετισμός.
Η χτεσινή ανάρτηση του Πολάκη ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως μισό βήμα πίσω: «Οι οργανωτικές αλλαγές εξυπηρετούν την υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου αλλαγής που επαγγέλλεσαι! Όχι τον έλεγχο του μηχανισμού που θες να επιβάλλεις!!». Αν όμως ο Πολάκης κάνει πίσω και αναζητήσει συμβιβασμό με τον Κασσελάκη, θα έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά αφού θα του χρεωθεί πολιτική δειλία.
Οι 87
Αντίστοιχα τα προβλήματα και για τους 87 της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Και για αυτούς μοιάζει μονόδρομος η κατάθεση πρότασης μομφής στην ΚΕ κατά του Κασσελάκη. Όμως δεν είναι σίγουρο ότι βγαίνουν τα κουκιά και δεν είναι απλό να εξηγήσουν τη συμπόρευση με τον Πολάκη, τον οποίο θεωρούν κόκκινο πανί. Επιπλέον, ας κρατήσουμε ότι η όποια απόφαση της ΚΕ μπορεί να αναιρεθεί από το διαρκές συνέδριο. Το πρόβλημα των 87 γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο από το ότι ο κόσμος τους φυλλοροεί από τον ΣΥΡΙΖΑ (τόσο στη βάση όσο και στο μεσαίο στελεχιακό δυναμικό), μην αντέχοντας πλέον την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Εν ολίγοις, η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί «να πατήσει κάποιος το κουμπί». Θα βρεθεί όμως κάποιους να το κάνει;