Πολιτική

Στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης για το «μεγάλο παζάρι» για τα θεσμικά αξιώματα της ΕΕ

Στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης για το «μεγάλο παζάρι» για τα θεσμικά αξιώματα της ΕΕ
Αισιοδοξία Μητσοτάκη για την υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν.

Η ώρα της κορύφωσης πλησιάζει για το «μεγάλο παζάρι» στους κόλπους της ΕΕ σχετικά με τα κορυφαία θεσμικά αξιώματα της προσεχούς πενταετίας και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για την σημερινή άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δηλώνοντας αισιόδοξος ότι στο δείπνο των ηγετών θα υπάρξει κατάληξη όσον αφορά τα πρόσωπα των επικεφαλής, ανοίγοντας τον δρόμο της συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 27-28 Ιουνίου.

Το ενδιαφέρον του Έλληνα πρωθυπουργού, που μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ εκτελούν χρέη άτυπων διαπραγματευτών για λογαριασμό του ΕΛΚ, είναι πρωτίστως στραμμένο στην, προτεινόμενη από την κεντροδεξιά, υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Μητσοτάκης που τον τελευταίο καιρό έχει διαψεύσει επανειλημμένα τα σενάρια που φέρουν τον ίδιο ως ενδεχόμενο υποψήφιο σε περίπτωση που δεν υπάρξει ευρύτερη συμφωνία στο πρόσωπο της κ. φον ντερ Λάιεν, διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι στηρίζει την σημερινή Πρόεδρο της ΕΕ και σε δηλώσεις του χθες από την Ελβετία εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία στο σημερινό δείπνο.

Αισιοδοξία Μητσοτάκη

Η επιλογή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει πεπεισμένος ότι η πλειοψηφία αυτή μπορεί να προκύψει από το ΕΛΚ, τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους που συγκροτούν την «συμμαχία του κέντρου» που ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να δώσει το στίγμα και για τα επόμενα βήματα της ΕΕ. Όπως τονίζει, το ΕΛΚ αύξησε τον αριθμό των ευρωβουλευτών του και ο συνασπισμός των τριών αυτών πολιτικών ομάδων παραμένει ο κυρίαρχος συνασπισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο Bloomberg υπογράμμισε μάλιστα ότι «το ευρωπαϊκό κέντρο άντεξε» και «ίσως αποδείχτηκε ισχυρότερο από ό,τι πολλοί προσδοκούσαν».

«Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς το ΕΛΚ, το οποίο ουσιαστικά έχει πλέον αναστέλλουσα μειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θεωρώ λοιπόν ότι, συνολικά, η κατάσταση είναι μάλλον λίγο καλύτερη από ό,τι ανέμεναν πολλοί και πιστεύω ότι υπάρχει μια δυναμική για την προώθηση σημαντικών αλλαγών στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης συντάσσεται πάντως και με την άποψη που βλέπει δυνατότητα συνεργασίας και με το κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, όχι όμως συνολικά με την πολιτική ομάδα που ανήκει το κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως εάν υπάρχουν κόμματα ή κυβερνήσεις που θέλουν να στηρίξουν την υποψηφιότητα της κ. φον ντερ Λάιεν, είναι ευπρόσδεκτοι να το πράξουν, αλλά δεν θα υπάρξουν επίσημες διαπραγματεύσεις με άλλες πολιτικές οικογένειες στα δεξιά του ΕΛΚ.

Η κατανομή των κορυφαίων θέσεων ευθύνης για την επόμενη πενταετία, εκτός από την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφορά και την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

Για το αξίωμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως επικρατέστερη επιλογή ακούγεται αυτή του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ενώ για επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής η Εσθονή Κάγια Κάλας.